Çim ve saha denilince aklıma işi bilen gelir

Haberin Devamı

Çim ve saha denilince aklıma işi bilen gelir Çim ve saha denilince aklıma işi bilen gelir

Hani Alsancak Stadı’nın zemininin bozulduğu, elden geçmesi gerektiği gündeme düştü ya. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, “Stat kiralık biz karışmayız”, Altay da, “Bu iş için paramız yok” gibilerden açıklamalar yaptı. HT Egeli peşpeşe haberler yayımladı, sonunda TOKİ uzmanlarının gelip zemin etüdü yaptıklarını da bildirdi. Alsancak Stadı ne olur, ne yapılır, zamanla göreceğiz. Ama zemin bozukluğu, aklıma hemen bu konuda en yetkin firma olan Çimser’i getirdi. Çimser Yönetim Kurulu Başkanı Asil Tapıcı, üyeler Uygulama Müdürü Neville Coleman ve Halkla İlişkiler Müdürü Erenus Tapıcı ile biraraya geldik. Çimser yıllardır çim üreten, sahaya uygulayan ve bakımını da üstlenen tek firma. Son işleri Bursa Stadı, fazla lafa gerek yok. Sözcüleri Erenus Tapıcı anlattı, ben satırbaşları çıkardım:

Haberin Devamı

Çim ve saha denilince aklıma işi bilen gelir

Mutlaka bütçe ayırın
“- Türkiye’de her stadın sorunu aynıdır. Çünkü kulüpler, sporcuya, teknik direktöre bütçe ayırıyor. Ancak genelde sahaya, çime, altyapıya para ayrılmıyor, bu konu ihmal ediliyor. Herkes daha önce yapılan yanlışlardan çekiniyor.
- Ucuz malzemeyle saha ve zemin işi geçiştirilmeye çalışılıyor.
- Herkes yağmur, çamur, çok maç gibi yorumlar yapıyor, ama bu işe ciddi önem veren genelde yok.
- Doğru altyapı, doğru zemin, doğru çim, doğru bakım ve süreklilik gerekir. İklime göre çim, çim kesimi, zeminin su geçirgenliği çok önemli noktalar.
Sakatlıklara da dikkat
- Oynanabilirlik, izleme keyfi için mutlaka doğru yatırım gerek.
- Kulüpler genelde bu işe para ayırmıyor. Oysa çok para verdikleri oyuncular kötü zemin, kötü çim yüzünden sakatlanabiliyor ve kulüpler zarar ediyor.
- Çim işi uzmanlık ister. Saha yapıldıktan sonra da eğitimli çim sorumlusu, zemin sorumlusu çalıştırmak gerek. Yoksa yatırım uçar gider.
- Futbol Federasyonu’nun sahaları ciddi denetlemesi, bu işe zaman ayırması gerek.”
Bu noktalar benim özetim. Çimser burada, İzmirli bir firma. İzmir için, Ege için her şeyi yapmaya hazır. (Bu nokta reklam sanılmasın, çünkü reklama ihtiyaçları yok. Bu konuda tekler.) Yani öyle yabancı firmalara falan da gerek yok. Statlarda saha, zemin, çim gibi konular gündeme geldiğinde fazla uzağa gitmeyelim. Burnumuzun dibinde uzmanları var.

Haberin Devamı

Çim ve saha denilince aklıma işi bilen gelir


Paterson Köşkü’nü İzmir hak ediyor

Paterson Köşkü’yle ilgili olarak Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz aradı. Köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini anımsattı. Büyükşehir yetkilileriyle görüştüğünü anlattı, “Proje ve teknik çalışmalar bitmiş, 15 günde ihale aşamasına gelinir, sonra da restorasyon başlar” dedi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla biraraya geldiğinde, “Restorasyon hayata geçirilsin, devam edin” dediğini aktardı Ediz. Köşkün güvenliği açısından da önlemler alınacakmış. Abdülaziz Ediz, “Böyle bir değerin yok olmasını kimse istemez. Köşk mutlaka İzmir’e kazandırılacak” dedi.
Elbette böyle bir tarih yok olmasın, elden gitmesin... İzmir bunu hak ediyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları