Çiftetelli Türkiko

ATİNA

BARCELONA’dan sonra Avrupa ligi ikincisi olan Yunan basket takımı Marussi’nin oyuncuları THY formasıyla sahaya çıkıyorsa kuşkusuz bunun Türk-Yunan ilişkileri açısından önemli bir mesajı vardır.

Haberin Devamı

İki tarafın ortak müziği sayılabilecek Rebetiko’nun diliyle konuşursak taraflar birbirlerine Sevgi Şarkısı-To tragudi tis agapis- söylemekteler.
Bunun temelleri kolay atılmadı. Yunan bankasının Türk bankasını alması ile harç konuldu. Türklerin paralarını Yunan bankasına emanet eder hale gelmesi anlam yüklüydü. İş ilişkileri alttan alta gelişirken Yabancı Damat faktörü devreye girdi. Sonuç olarak Yunan halkında bundan 5-10 yıl öncesinde bile düşünülmeyecek bir yumuşama var. Özellikle genç kuşaklarda Türk algısının olumluya çevrilmesi “trendy” haline gelmiş.
Atina büyükelçimiz Hasan Göğüş bana yeni yayınlanan Nutuk’un Yunancasını gösterdi. Nutuk’u İstanbul Üniversitesi mezunu, Atina Üniversitesi Türk Bilimleri Bölümü’nden Dr. Maria Mavropulu çevirmiş. Bu arada Prof. İlber Ortaylı Atina sefirimiz Zerrin Göğüş’ün girişimiyle Topkapı Sarayı’nı anlattığı bir konferans verdi. Ortaylı’nın verdiği bazı ezber bozan bilgiler eskiden olsa gerginlik yaratırdı, şimdi ise sadece merak uyandırdı.
* * *
Ekonomik krizin sarstığı Atina’da sokak gösterileri, benzinci grevi gibi eylemlere tanık olduksa da hafta içinde gittiğimiz Rebetiko çalınan taverna ağzına kadar doluydu. Elde tef, insanlar şıkır şıkır oynuyor. En azından batan bir ülke ve perişan insanlar görüntüsü vermiyor Atina. Başbakan Papandreu’nun haklı olarak şikâyet ettiği gibi borçlanma faiz oranlarının fırlaması ekonomik krize karşı alınan önlemlerin hiçbir işe yaramamasına yol açabilir. Brüksel’den yardım yönünde işaret gelmeyince Yunan ekonomisine dönük her türlü spekülasyon devam ediyor. Bu yüzden de Yunanistan’ın geçen sene Romanya’nın yaptığı gibi IMF’den 13-14 milyar dolar alması güçlü bir ihtimal. Bir başka ilginç gözlem Yunan ekonomisini kurtarmanın Almanya üzerinden tartışılması. Fransızlar ve İngilizlerin pek sesi çıkmıyor. Bu da bize AB’de “Gerçek Abi”nin ya da Şansölye Merkel nedeniyle “Abla” da diyebiliriz, kim olduğunu söylüyor.
Ekonomik krizde Yunanlıların Türklere ihtiyacı var. Her şey iyi gitse Türk pazarı ile işbirliği Yunanistan’ı diriltmeye yetebilir. Papandreu hükümeti Kıbrıs konusunda adım atmıyor. Oysa Atina için Kıbrıs’ta çözüm geçimsiz Rum lideri Hristofyas’a bırakılmayacak kadar değerli olabilir. Kıbrıs’ta söz verildiği gibi Türk tarafının izolasyonunun kalkması o kadar zor olmamalı.
* * *
Yunan halkı da, iş dünyası da Başbakan Tayyip Erdoğan’ı tanıyor ve seviyor. Biraz sorup soruşturunca bunun önemli bir sebebinin Türk hükümetinin ordu ile ilişkisinden kaynaklandığını anlıyorsunuz. Büyük çoğunluğu Türk ordusundan marazi biçimde korkan Yunan halkının böyle düşünmesi şaşırtıcı değil. Demek ki yumuşamada bu da rol oynamış.
Yunanistan bugün zor durumda. En önemli gelirleri olan turizmde fiyatları aşağı çekerlerse, ki bunu yapacakları kesin gibi, Türk turizmi kötü etkilenecek. Onların da bize ihtiyacı olduğunu unutmadan Yunanlılarla bu kriz döneminde oturup konuşmak mecburiyeti var. İki taraf da duysun: Rebetiko çiftetellinin sözleri “Yıllar sonrası/ aşk fırtınası/ yapma bana çiftetelli” demekte...

Yazarın Tüm Yazıları