Çetin Altan'ın ricasını yerine getirin

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Çetin Altan, Türk heykel sanatının önemli eserlerinden biri olan İlhan Koman'ın Akdeniz anıtı için ona uygun bir yer öneriyor:

'O anıt sanırım Köyceğiz gölünün Akdeniz'le buluştuğu tarihsel doğal Kanal'ın sonunda, görkemli bir kaide üstüne çok daha fazla yakışır...

İlhan Koman'ın Akdeniz anıtı, Cumhuriyet'in en güzel sanat parlantılarından biri...'

Gelin dertleşelim biraz da...(Sabah, 1 Kasım pazar) yazısında Çetin Altan bir heykelin yerinin değiştirilmesi önerisinin ekseninde; tek parti oligarşisi ile çok partili hayatın hayhuyu karşılaştırmasını yaparken, şeflik dönemine kültürel bir göndermenin gerçekten bilinçaltı tartışmasını yaptırıyor.

Halk Sigorta binasının önünde duran Akdeniz anıtı şehrin boğuculuğundan kurtarılıp, büyük anlam çağrışımlarına yol açacak mekanına yerleştirilmelidir. Çünkü orada, yaratılış amacına uygun düşer.

Zaman zaman benim de Çetin Altan gibi düşündüğüm olmuştur, tek partili dönemde kültür alanında yapılan işlerle, bugün devletin kültüre yaklaşımı arasında her yıl biraz daha büyüyen bir eksi çizgiye rastlarsınız.

Kültür Girişimi toplantılarımızın çoğunda; ortaya gelen konu, yoksul cumhuriyetin kültür alanındaki cömertliğidir.

Tek partili döneme göndermeler yaparak, dostlarının söylediğini yazmış:

'Tek parti elitizmiyle bütünleşmiş olmak, seni de daha rahat ettirmez miydi, diye takılıp dururlar arada sırada...'

Bu takılmanın ardındaki gerçeği düşünmeyen yoktur sanırım.

Çok partililikten yakınmak gibi olmasın ama, kültürün ritmi daha hızlıydı.

Milli Eğitim Bakanlığı klasiklerinin bir kuşağın kültürünü oluşturduğunu düşündüğünüzde, kültür gerekliliğini bilen bir iktidardan söz edilebilir.

***

HEYKEL, bizim sanat karnemizde beşi kurtaramayan bir türdür. Oysa bir ülkeye adım attığınazda, o toplumun sanatla temasının derecesinin göstergesi, heykellerdir.

Şimdi meydanlara diktiklerimiz de bir geç kalışın yanlış öyküsüdür.

Türk büyüklerinin heykellerini meydanlara koyarak, heykel sanatında bir aşama yaptığımızı hayal edenlerin bulunduğunu sanmıyorum.

Ben artık şahıs heykellerinin yapılmasına karşıyım. Modern heykeller döneminin artık Türkiye'ye de ulaşmasını, şehre onların konulmasını benim gibi bir şehri estetize etmek isteyen herkes bekliyor.

Modern semtlerin, bu tür heykellerle donatılmasını istiyorum.

Bir zamanlar İstanbul'un değişik semtlerine konulan modern heykeller kaldırılmıştı, kaldırılmayanlar da kırılmıştı. Ankara'da ise depoya kaldırıldı.

Heykel kavramı olmayan yerel yöneticilerin bu sanata zarar vermemeleri için heykel dikmemelerini tavsiye ediyorum.

***

İLHAN Koman'ın Akdeniz'i oraya yakışır. Biz Çetin Altan'ın isteğini gerçekleştirelim.

Hiç olmazsa bir kere olsun, bir yazarın isteğini devlet yerine getirsin de sevinelim.



Yazarın Tüm Yazıları