Cepten yiyor

1 Ocak 2003'te yayınına başlanacak reklam kampanyası ile ‘‘Be Like Mike’’ (Mike gibi ol) imajı farklı bir tarzla yeniden gündeme getirilecek. Peki, Jordan 90'lı yıllarda NBA'i kasıp kavuran, rekorlara imza atan Jordan mı?

NBA'in efsane ismi Michael Jordan, salonlarda eski günlerinden uzak kalsa da reklam dünyasının yine en güvendiği isimlerden biri. En azından yıllardır onu reklamlarında kullanan Gatorade firması için. 1 Ocak 2003'te yayınına başlanacak reklam kampanyası ile ‘‘Be Like Mike’’ (Mike gibi ol) imajı farklı bir tarzla yeniden gündeme getirilecek. Peki, Jordan 90'lı yıllarda NBA'i kasıp kavuran, rekorlara imza atan Jordan mı? Hayır.

Sezon sonunda Washington Wizards'ta basketbol kariyerini kesin olarak noktalayacak olan 39 yaşındaki Jordan, Gatorade reklamında bu kez farklı bir anlayışla boy gösterecek. Sakatlıklar nedeniyle zaman zaman takımdan uzak kalan Jordan, benchte de yansıtılacak. Reklamın sloganı ‘‘23 vs 39’’ (23-39 maçı). 1987'de 23 yaşındaki Jordan'la (MJ) -Chicago Bulls'taki forma numarası da 23'tü- bugünkü 39 yaşındaki Jordan karşı karşıya getiriliyor.

Ne yapabiliyorsun görelim

Reklam, Jordan salonda atış yaparken yanına doğru yaklaşan 1987'nin Bulls formalı MJ'nin görüntüsüyle başlıyor. MJ tehditkar ‘‘Güzel atış’’ diyor. Jordan topu uzatıyor: ‘‘Şimdi sen ne yapabiliyorsun, görelim.’’ Ardından ikili arasında birebir maç başlıyor. Bu arada Jordan'ın kariyerinin belli kesitlerindeki hali karşı karşıya getiriliyor.

Jordan, ‘‘Bir daha atamayacaksın’’ diyen MJ'ye ‘‘Bir daha atamayacak mıyım?’’ karşılığını veriyor. Topu da kafasının üzerinden yollayıp, ‘‘Bu gökkuşağını sever misin?’’ diye bitiriyor.

Reklam firması, bu kampanyanın çok tutacağına inanıyor. Bunu zaman gösterecek. Bugün Jordan, Kobe Bryant veya Shaquille O'Neal desem, ya da ‘‘Be like Kobe’’, ‘‘Be like Shaq.’’ Kimi tercih edersiniz?

Bir gerçek var, Jordan basketbola 2. kez dönüş yaptığı son 2 sezonda eski havasını bulamadı. Bunun en büyük kanıtı da istatistikleri. Belki o da bu sezon devam ettiğine pişmandır. Basketbola dönmeseydi, hep efsane olarak kalacaktı. Artık onu bugünkü sıradan haliyle de hatırlayacağız.

Geçen yıl Orhun Ene, Milli Takıma veda etti, bu yıl da Harun Erdenay. İkisi de basketbolumuzun unutulmayacak yıldızları. Tadında ve zirvede bırakmak en doğrusu...

Hangisi kazanır?

ABD
'de reklam kampanyasıyla birlikte şu soru da gündemde: ‘‘Acaba, Jordan kendisine karşı birebir maçı yapsa hangi döneminki kazanır?’’ İnternetteki ankette durum şöyle:

Y1990'lardaki Jordan : % 82

Y1980'lerdeki Jordan : % 16.2

YBugünkü Jordan : % 1.2

YKolej yıllarındaki Jordan : % 0.5
Yazarın Tüm Yazıları