Çelik yüzük tehlikesi

Haberin Devamı

ÇELİK yüzükler günümüzün en popüler takılarından biri. Hem ucuz, hem de şık görüntüsü nedeniyle özellikle gençler tarafından tercih edilen bu takının, çok bilinmeyen bir zararı oldugu bildirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Uzmanı Uz. Dr. Başak Bayram, tehlikeye dikkat çekip gençleri uyardı. Dr. Bayram şu bilgileri verdi:
“Parmaklarda yüzüklere bağlı dolaşım bozukluğu özellikle travmalar sonrası acil servilerde görmeye alıştığımız bir durum. Bu durumda bazen geleneksel yöntemlerle (bir kayganlaştırıcı kullanarak ya da parmak altına dikiş ipi sarılarak) yüzük çıkarılmakta. Bu yöntemler başarısız kaldığında ise yüzük kesilerek çıkarılıyor. Kesme için özel yüzük kesiciler ve pense kullanmaktayız. Ancak çelik yüzükler bu aletlerle kesilemiyor. Son dönemde çelik yüzüklerin neden olduğu ciddi dolaşım bozukluğu ile acil servisimize başvuran hastalarımız oldu. Bu hastaların ikisi için AKS ekibinden yardım istemek zorunda kaldık. Yani acil servisimize AKS ekibi çağırdık. Ayrıca daha önce başka bir hastanın yüzüğünü kesmek için hastanemizin teknik ekibinden yardım istedik ve özel hazırlanan bir malzemeyle parmak korunarak spiral demir kesici ile yüzük kesildi.”

Haberin Devamı

Çelik yüzük tehlikesi

Ozon mucizesi

Çeşitli hastalıkların tedavisinde 100 yılı aşkın süredir kullanılan Ozon’un dişte de mucizeler yarattığı bildirildi. İzmirli diş hekimi Tibet Yılmazer, Ozon’un başta dişeti rahatsızlığı olmak üzere birçok hastalığı tedavi ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cerrahi operasyonlardan sonra ödemi azaltmak ve yara iyileşmesini hızlandırmak için, aft tedavisinde, diş eti rahatsızlıklarında, kanal tedavisinde, bruksisizm sonucunda kaslarda oluşmuş ödemi çözmek ve ağrıyı azaltmak amacı ile ve diş beyazlatma için çeşitli ozon cihazları kullanılmaktadır. Günümüzde dişlerin güzel görünmesi, renginin beyaz olması hastalarımızın en çok istediği tedavilerden biri oldu. Dişlerde önemli bir şekil bozukluğu yoksa beyazlatma yapılarak kısa sürede renk açılması sağlanıyor. Bunun için de peroksit esaslı jeller diş hekimi tarafından çeşitli şekillerde uygulanmaya başlanmıştır. Ancak bu materyaller, her ne kadar hekim kontrolünde uygulansa dahi, özellikle dişin mine tabakasında değişime yol açarak çeşitli defektler oluşturabilmekte. Özellikle dişte çatlak, çürük ve aşınmalar varsa çok dikkatli ve minimal dozlarda uygulanmalıdır. Diş hekimliğinde nispeten yeni ve güncel bir uygulama olarak ozonterapi, bu konuda özelleşmiş kliniklerde ve eğitim almış bir dental ekip tarafından başarı ile uygulanıyor. Ozonterapi yakın gelecekte, diş hekimliği uygulamalarında daha yaygın olarak kullanılmaya başlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları