Çarpık dişlerinizi düzeltmek için geç kalmadınız

Invisalign yöntemi, tel ve braket kullanmaya gerek kalmadan çarpık dişleri düzeltiyor.

Çoğunlukla genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda düzeltilen çarpık dişler, aslında her yaşta tedavi edilebiliyor. Ancak uzun tedavi süreci ve diş tellerinden kaynaklanan estetik kaygılar, yetişkinleri bu tedaviden uzak tutuyor. ‘Invisalign’ yönteminde ise tel ve braket kullanılmadan, ağızda belirgin olarak gözükmeyen ergonomik şeffaf plaklarla çarpık dişler düzeltiliyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Ahmet Pınar ve Dr. İlker Arslan, tüm estetik kaygıları gideren Invisalign yöntemi hakkında bilgi verdi.

Invisalign yöntemiyle dişler nasıl tedavi ediliyor?
- Invisalign, çarpık dişleri düzeltme amacıyla dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla dişlerin düzeltilmesini sağlayan bir sistem. Bu yöntemde braket ve teller kullanılmıyor. Şeffaf düzelticiler, üç boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modelleniyor. Her bir düzeltici plak, yaklaşık iki hafta boyunca kullanılıyor. İki hafta sonra yeni bir düzeltici takılıyor. Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında dişleri daha düzgün hale getiren küçük farklılıklar bulunuyor. Tedavi süresi, dişlerdeki çarpıklık miktarına bağlı olarak 9-15 ay arasında değişiyor. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılıyor. Tellerle ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay sürüyor.

Dişlerin çarpıklığı ileri yaşlarda da tedavi edilebiliyor mu?
- Dişleri ilgilendiren çarpıklık ve uyumsuzluklar her yaşta ortodontik tedaviyle düzeltilebiliyor. Ortodontik tedavinin yaşı yok. Son yıllarda ortodontik tedavi gören her beş hastadan birinin 21 yaş ve üzeri olduğu belirlenmiş.

Klasik tellere oranla alışma süresi çok kısa

* Yöntemin klasik tel ve braketlere göre en önemli avantajı estetik üstünlüğü. Düzeltici plaklar tamamen şeffaf ve fark edilmesi oldukça zor.
* Ayrıca ağız hijyeninin sağlanması daha kolay. Yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamalar bu yöntemde yok. Çünkü yemek yerken ve sıcak içecekler tüketilirken plaklar çıkarılıyor. Dişler fırçalandıktan sonra da tekrar takılabiliyor.
* Tedavi süresi ve tedavi sonucu önceden biliniyor. Klasik ortodontik tedavide, süre hastaya ve hekime bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
* Bu yöntemde, yaşanması muhtemel “alışma dönemi” çok daha rahat geçiriliyor.

EDİTÖRDEN...
1. Doğal ciltlerin sırrı
Dr. Sebagh’ın ‘Pure Vitamin C Powder Cream’i, cildi aydınlatıyor ve ışıltı sağlıyor. Serbest radikallere karşı güçlü bir korucuyu etkisi gösteren ürün, aynı zamanda kolajen seviyesini de hareketlendiriyor. İçeriğindeki yüzde 20 saf C vitamini sayesinde, cildin en derin katmanına bile C vitamininin nüfuz etmesini sağlıyor.

2. Güzel dişleriniz olsun
Swissdent Xstain diş macunu, içeriğindeki papaya ve ananas enzimleriyle dişlerde bulunan lekelerin temizlenmesini sağlıyor. Üç-dört haftalık kullanım sonrasında beyaz ve lekesiz dişler ile fark edilir gülüşler yaratıyor. Ürün, özellikle sigara, çay, kahve ve kırmızı şarap kullanımından dolayı bozulan diş rengini açıyor. Macun, ağız kokusunu da önemli ölçüde azaltıyor.

Güneş banyosu

Tatilde tüm güzelliğinizi sergilemek istiyorsanız, kısa bir ön hazırlığa ihtiyacınız var demektir. Güneşe teslim olmadan önce yapmanız gerekenler ise önemli ama oldukça basit...

* Tatile çıkmadan önce
Uzman ellerde kapsamlı bir cilt temizliği, hem cildi derinlemesine arındırması bakımından hem de güneşe hazırlık aşamasında önemli. Vücudun bronzluğunu uzun süre korumasını sağlayacak bir öneri de vücut peeling’i. Tabii istenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok alternatif arasından kendinize en uygun yöntemi seçebilirsiniz.

* Uçak seyahati sırasında cilt bakımı
Vücudumuz uçuş sırasında çok fazla su kaybediyor. Bunun için temel kural, uzun mesafeli yolculuklar öncesinde en az 3 litre su içmek. Yanınıza alacağınız nemlendirici bir maske de cildinizi kabindeki kuru havadan koruyacaktır. Eğer sık sık uçak yolculuğu yapıyorsanız, o zaman cildiniz için en az 30 faktörlü güneş ürünü kullanmalısınız. Çünkü yüksekte UVA ışınlarının da etki gücü maksimum düzeydedir ve pencerelerden rahatlıkla sızabilirler.

* Sıcaktan korunma
Soğuk duşlar kısa vadede rahatlatıcı olsa da bir süre sonra vücudun ısısı yeniden artıyor. Bu durumda soğuk içecekler bile vücudun ısısını düşürmede etkisiz kalıyor. Çünkü soğuk içecekten vücudun aldığı sinyal aynen şöyle: “Hava soğuk, kendimi ısıtmalıyım.” Bu durumda en etkili yöntemlerden biri ılık duş almak ve yine ılık bitki çayları içmek. Tabii uzmanların her zaman tekrar ettiği gibi, gün içinde bol bol sıvı tüketmek ve alkol kullanımını güneşin batışından sonrasına bırakmak önem taşıyor.

* Güneş yanıklarına karşı
Tam da tatilin ilk günlerinde güneşin en etkili olduğu öğle saatlerinde havuz ya da deniz kenarına inmekten sakının. Kullandığınız güneş kreminin yüksek koruyucu etkisinden çok emin olsanız bile her yüzme sonrasında vücudunuzu yeniden kremleyin. Üründen yaklaşık bir yemek kaşığı ölçüsünde yüzünüze, üç yemek kaşığı ölçüsünde vücudunuza sürebilirsiniz.

Güneşle barışma zamanı

Yaz mevsimiyle artan sıcaklık ve güneşin etkisinin bizlere mutluluk verdiği tartışılmaz bir gerçek. Buna karşın güneş içindeki UV ışınlarının cildimize zararlı etkilerini de inkar edemeyiz.
UVA ve UVB ışınları, ciltte kuruluk ve çizgilenmelerle başlayan yaşlanma belirtilerinin görünümünü hızlandırmadan daha ciddi rahatsızlıklara ulaşan hasarın sebebi olabiliyor. Özellikle UV ışınlarının daha güçlü olduğu yaz aylarında ek önemler almak gerekiyor. Artık sadece tatilde, plajda veya herhangi bir dış aktivitede değil, her gün üstün bir güneş korumasının kullanılması gerekiyor.
Günün her anında kullanılmak için üretilmiş olan 30 ve 50 güneş korumalı Shiseido Urban Environment UV Protection Cream ürünleri, terlemeye/yağlanmaya dayanıklı formülleriyle gün boyu güvenli koruma sağlarken güçlü bir cilt bakımı etkisi de gösteriyor.
Sekiz saat boyunca süren nem verme etkisi, hem güneşin hem de klimaların yarattığı kuruluğa karşı koruma sağlıyor. İz bırakmadan cilde rahatlıkla yayılan ürünler, cildin iç katmanlarındaki hücreleri UV hasarından ve oksidasyondan koruyor.
Artık güneşin zararlı etkilerini yenerek yazı keyifle geçirmek mümkün...

Yanıtla, kazan

“Shiseido Urban Environment UV Protection Cream ürünleri hangi güneş korumaları içermektedir?” sorusunun cevabı ile birlikte ad, soyad, adres vs. bırakan her 50’nci kişiye Shiseido Urban Environment UV Protection Cream Plus SPF50 hediye verilecek. Bu uygulama, web sitesinde 14-15 Mayıs günleri arasında aktif olacak. Hediyeler 10 adet ile sınırlı.
Yazarın Tüm Yazıları