Çankırı’nın mesajlı yemekleri

Bazı tatlar vardır, yalnızca damağımızda değil anılarımızda iz bırakan bazı yemekler vardır, insanlar arasındaki iletişimin önderliğini yapan...

Söyleyemediğimiz şeyleri dile getirmemizde yardımcı olan ve yemek olmanın dışında yiyene, ikram edilene mesajlar veren. Çankırı’da genellikle düğünlerde, bayramlarda ve önemli konukların davet edildiği yemeklerde ikram edilen baklava da işte böyle bir tatlıdır. Ağızlarda bıraktığı nefis şekerli tadın yanında pek çok simgesel anlam da taşır. Örneğin, düğün günü kız evinden erkek evine baklava gider ve bu geleneksel tatlı, yeni akraba olmuş iki aile arasındaki ilişkinin iyi olmasının temennisidir aynı zamanda.

Dini bayramlarda kayınvalidenin evine gelen damat için de ayrı bir tepsi baklava açılır. Yemek bittiğinde sofradaki herkes baklava tepsisinin gelmesini ve ortadaki dilimin damada ikram edilmesini bekler. Tepsinin tam ortasındaki dilim damada verildikten sonra da diğer konuklara ikram edilir baklava. Baklavanın dağıtılması bittiğinde ise yine herkes damadı bekliyor durumdadır. Çünkü, damat yemeye başlamadan kimse baklavanın tadına bakamaz.

Baklava

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

1. alternatif

á 4 adet yumurta á 5 su bardağı un

á 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

á 1 adet kabartma tozu á 1,5 çay bardağı su

2. alternatif

á 5 su bardağı un á 3 adet yumurta

á 1 çay bardağı sıvıyağ á 1 çay bardağı süt á 2 çay kaşığı tuz

á 3 yemek kaşığı yoğurt

İç harcı için;

á 3 su bardağı dövülmüş ceviziçi

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 250 gr bitkisel margarin ya da tereyağı (Ayrıca 50 gr daha eklenecek.)

Şurubu için;

á 3 su bardağı tozşeker á 4 su bardağı su á 2 çay kaşığı limon suyu

Açmak için;

á 1 su bardağı buğday ya da mısır nişastası

Şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sık sık karıştırarak şeker eriyip şurup kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp şurubun koyulaşması için 5 dakika daha kaynatın. Limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Ilık hale gelmesi için kenarda bekletin. Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı, su, yoğurt ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına koyup elinizle karıştırın. 5 su bardağı unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.

Hamurdan eşit büyüklükte 12 adet beze yapıp yuvarlayın. Üzerlerine nişasta serperek 35-40 santim çapında yufkalar halinde açın. Fırına girebilecek büyüklükteki yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. Ceviz ve tozşekeri bir cam kabın içinde karıştırın. Margarin ya da tereyağını bir tavada eritip, ılınması için bekletin. Açtığınız yufkaların 6 tanesini yağlanmış tepsiye üst üste serip her birinin üzerine eritilip ılıtılmış yağdan gezdirin. Altıncı yufkanın üzerine şekerli ceviz içini serpiştirip diğer yufkaları da aralarını yağlayarak üst üste yerleştirin. Bu işlem bitince baklavayı üçgen şeklinde dilimleyin. Beklettiğiniz 50 gr yağı ocağın üzerinde kızdırın ve kızgın yağı baklavanın üzerine gezdirin. Baklavayı 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın. Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyin. Fırından çıkan ılık baklavanın üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin. Baklavanın şerbeti çekmesi için en az 30 dakika kadar bekleyin. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları