Çankaya 50. Yıl Lisesi tarihten nasıl silindi

NEDEN ‘kentin akil insanları olarak görülen ve böyle olduğu için seçilen’ yerelin sorumluları, özellikle yerel meclis üyeleri kentini izlemez.

Aslolan; kenti için çözüm geliştirmek ve ardından kendi sorununu çözmek değil midir? Doğrusu; neden önceliği kendine değil de kentine vermez?
Bizler kent rantını değil de kent sorunlarını kovalasaydık, kentimizi ve kendimizin sorunlarını giderir ve değerlerimizi örseletmezdik.
Kentinin değerleri. Kendinin ulusal değerleridir.
Bu ulusal değerlerden biri de; Ankara’daki Çankaya 50. Yıl Lisesi idi. İdi, çünkü; salt Ankaralının değil, tüm Türkiye’nin gurur olmuş o, Çankaya 50. Yıl Lisesi kapatıldı.
‘Çankaya 50. Yıl Lisesi’; Cumhuriyet’imizin 50. yılında kurulmuştu ve kurulduğu günden beri başarıdan başarıya koşmuştu.
19 Mayıs 1997’de ev sahibi Peru’yu 3-0 yenerek Futbolda Dünya Şampiyonu, Ankara bilgi birincisi, uluslararası resim yarışması birincisi... Kısacası nice başarılara sahip olmuştu. Sonunda, tüm ulusal değerleri değersizleştiren mantıkla, salt Ankara’mızın değil ulusumuzun gururu Çankaya 50. Yıl Lisesi kapatılarak Sağlık Lisesi’ne dönüştürüldü. Sağlık olsun diyemeyiz, üzerinde düşünmemiz gerekir.
Başarıların odağında Müdür Yalçın Turanalp ve öğretmen arkadaşları vardı. Çankaya 50. Yıl Lisesi’ni başarıdan başarıya koşturup Ankara’nın değil ülkemizin onuru yapmışlardı. Ne zaman Yalçın Bey gitti, her şey bitti.
Önce Anadolu Lisesi olmayı reddetti var olan yetkili; “ben okulun eksikleriyle uğraşamam” diyerek. Ardında da 50. Yıl Lisesi’nin adına sahip çıkamayarak; Hasan Şaş, Cafer Aydın, Hakan Kutlu, Mehmet Türkmehmet, Murat Hacıoğlu, Adem Dursun, Özgür Barış, Serhat Gülpınar, Birol Aksancak, Taner Akçam, Ozan Dadaloğlu ve Sami Ovalıoğluların okuduğu, ülkenin gururu ve onuru Çankaya 50 Yıl Lisesi’ni tarihin tozlu raflarına attırdı. Doğrusu adını tarihten sildi.
Eskiyi eskiten ve o’na değer katan yenidir. Yeni kuruluşlara elbet saygımız var, fakat bu yeni eskiyi yok ediyor ise yeni işlevini yitirir.
Şevket ÇORBACIOĞLU

Mercan Dede’nin sergisi


DÜNYANIN dört bir yanından, insanlığın gelişimi için coğrafya, kültür, milliyet ayrımı demeden hayatlarını sevgi ve barışa adamış insanların hikayesini anlatan Mercan Dede, 15 yıllık aradan sonra gerçekleştirdiği ‘Aşıklar Kabilesi’ sergisi ile 17 Ekim?5 Aralık tarihleri arasında Ankara Cer Modern’de.

Açlığa karşı koş

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945 yılındaki kuruluş tarihi olan 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak kutluyor.
FAO’nun Orta Asya Alt-bölge Ofisi (FAOSEC), Ankara Üniversitesi işbirliğinde, bugün 15.00’de Ankara Üniversitesi Rektörlük Bahçesi’nde ‘Açlığa Karşı Koş!’ yarışı düzenlendi.

GÜNÜN SÖZÜ

“(Büyükşehir’in, 161 işyerinin bahçelerinin kapatılması için Çankaya Belediyesini uyarısı üzerine) Siyasi rekabet nedeniyle Çankaya Belediyesi’nin elini kolunu bağlamak, onu çalışmaz kılmak, yönetimini iradesiz kılmaya dönük bir çaba içerisinde olmak isteyen kesimler varsa bilsinler ki, bundan pes etmeyeceğiz. Esnafın yanında yer alacağız, bedelini de ödemeye hazırız.”
(Çankaya Belediye Başkanı
Bülent Tanık)
Yazarın Tüm Yazıları