Çanakkale’de safsata

GELİBOLU Yarımadası, vatan savunması uğrunda 253 bin vatan evladının seve seve can verdiği mukaddes bir toprak parçası. 250 bin yabancı muharibin de yattığı Gelibolu Yarımadası her geçen gün artan bir ilgi ile karşı karşıya.

Yerlisi yabancısı, Müslümanı, Hıristiyanı bu toprakları görmek için akın akın geliyor. Elde edilen verilere göre Gelibolu Yarımadası’nı günde ortalama 700 otobüs dolusu insan ziyaret ediyor. Tabii yabancı ziyaretçiler bu hesabın içinde değiller. Özellikle Çanakkale Savaşları’nın yıldönümü ve 25 Nisan Anzak Çıkarması törenlerine gelen yabancı sayısı 10 binlerle ifade ediliyor.

Yüce Atatürk, Anzaklar için, ‘Onlar bu topraklarda can verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuştur’ derken Türk ulusunun gerçek duygularını da yansıtmıştı. Bu bakımdan, Gelibolu Yarımadası bu özellikleri ile ulusumuzun indinde Kabe kadar kutsal bir mekan... İşte bu kutsal topraklar üzerinde bir rant kavgasıdır başlamış durumda... Çünkü savaş alanlarını ziyarete gelen binlerce kişi, bazı turizm şirketlerinin radikal eğilimli köktendinci rehberleri tarafından uyduruk öykülerle yanlış biçimde bilgilendiriliyorlar.

EREN VE EVLİYALAR

Bu tür rehberler savaşların anlatımı sırasında saldırganların ‘iman kuvveti’ sayesinde bozguna uğradıklarını söylüyorlar. Düşman güçlerinin Mehmetçiklerin bulunduğu yeri top ateşine tuttuğu sırada oluşan kara bir bulutun Türk askerini sakladığını ve bundan dolayı düşman güçlerinin atışlarının hedefine ulaşamadığını, hatta atılan top mermilerinin eren ve evliyalar tarafından havada yakalanıp yok edildiği yalanı bir yana geceleri de siperlerden Allah Allah seslerinin geldiğini iddia ediyorlar.

Bu safsatalara inananların geceler boyu siperlerde ses dinlemeye çalıştıklarının söylendiğini ileri süren Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı, rehberlerin Çanakkale Savaşları’nı anlatırken, bu savaşlarda ülkenin kaderini etkileyen yüce Atatürk’ün adından söz etmediklerini belirtip, gerçeğe aykırı bilgilendirmelerin önüne geçilmesini istiyor.

Bu konuyla ilgili Çanakkale’deki 15 sivil toplum örgütü yaptıkları ortak basın açıklamasında, Valiliğin bu rehberlerin Gelibolu Yarımadası’nda görev yapmalarına yasak getirmesi çağrısında bulundu.

ŞEHİTLİKLERE GİDEN YOL

Bütün bunlar bir yana, Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitliklere giden yolların çok yetersiz olması sorun yaratıyor. Ortalama günde 700-800 otobüsün seyir halinde bulunduğu yarımada sürücülerle birlikte, otobüs yolcuları da zor anlar yaşıyor. Gelibolu Yarımadası’nın duble yollara ihtiyacı olduğuna dikkati çeken otobüs firmaları bunun daha akılcı bir uygulama olacağı görüşünü savunuyorlar.

Öyle veya böyle, Gelibolu Yarımadası turizm açısından büyük önem taşıyor. Ve hatta yarımadanın gelecekte inanç turizmine kaynak yaratacak özelliklere sahip bulunduğu da tartışılıyor. Görkemli törenlerle yarımadadaki şehitlikler ziyarete açıldı ama bu yolların yürekler acısı hali ile radikal rehberler konusunda, Başbakan Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu ne gibi girişimde bulunacak, merak ediyorum.

Turhan NARLER- ÇANAKKALE

ATO’dan yanıt

ANKARA Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün’ün, ‘Sinan Aygün’ün Kongre Merkezi’ (5.8.2004) başlıklı yazıya gönderdiği açıklama şöyle:

‘İnşaatımızın adı sadece ‘Kongre Merkezi’ değil, ‘Fuar ve Kongre Merkezi’dir. Tabelası da asılıdır. Projenin tahmini bedeli 40 değil, 20 milyon dolardır. Tamamen özkaynakla yapılmaktadır. Bittiğinde şu an Ankara’da büyük eksikliği duyulan, toplam 75 bin metrekare m alanı ile Türkiye’nin en büyük ‘fuar alanı ve kongre merkezi’ olacaktır.

Ankara’da bu çapta bir merkez yok. Dolayısıyla, buranın işletilmesinden elde edilecek getiri, kısa bir sürede harcamaların tümünü amorti edecektir. Bu yatırım tamamen Ankara’nın üretim ve ticaretini zıplatacak, katma değer yaratacak, istihdam sağlayacak, vergi üretecek, ihracat artıracak, tüccarımızın ufuklarını açacak bir yatırımdır.

Üyelere soruldu mu?’ sorusuna yanıt olarak 125 bin üyemizi temsil eden 141 kişilik meclisimizin oybirliği ile aldığı kararı mevcuttur.

87 İHALE DAHA VAR

Şu ana kadar mimari proje, betonarme elektrik-mekanik projesi, kazık çakılması ve hafriyat ihalesi olmak üzere 4 ihale sonuçlanmış; bu ihalelere 95 firma teklif vermiş, ihale ilanları Hürriyet Gazetesi’nde 7 kez yayınlanmıştır. Bu işe ilişkin 87 ihale daha yapılacaktır.

Yapılan bu 4 işle ilgili, Bayındırlık Bakanlığı ve Mühendis Odaları’nın birim fiyatlarıyla işin yapılması halinde toplam 3 trilyon 686 milyar lira ödenmesi gerekirken, işler emanet usulüyle yaptırılmış ve 1 trilyon 498 milyara tamamlanmıştır. Bayındırlık Bakanlığı ve mühendis odalarının birim fiyatlarının da altına düşülmüş, 2 trilyon 188 milyar lira tasarruf sağlanmıştır. Eğer inşaatımız, bir müteahhite verilmiş olsaydı bugünkü değerlerle bu işler %146 daha pahalıya çıkacaktı.

İnşaatımız ATO Meclisi tarafından oluşturulan ‘İnşaat Komisyonu’ tarafından da denetlenmektedir.

Biz Modern Çarşı’yı onarmak için Valiliğe resmen başvurduk. Banka Kredi borcu olan çarşı esnafının sorunlarını çözdük, ucuz ve uzun vadeli kredi sağladık. İmkanların elverdiği ölçüde gıda yardımında bulunduk.

Dolayısıyla Modern Çarşı konusunda görevini yapmamakla suçlanacak en son kurum Ankara Ticaret Odası’dır.

Merter İSKİ’den şikayetçi

ESKİ Dormen Tiyatrosu’
nu, Cahide Sonku Kültür Merkezi adıyla bir kültür merkezi yapmak için kiralamıştık. Çığır Sahnesi Oyuncuları olarak oyunlar oynayacağız. Ancak binanın dışındaki bir duvar yıkımından ötürü patlayan borulardan akan 3 bin metreküp su tiyatromuzu istila etti. Işık ve ses tesisatlarımız kullanılamaz hale geldi. 12 oyunun provaları sürüyordu. Tiyatro kurslarımız vardı. Eksperler İSKİ’nin yüzde yüz hatalı olduğunu söylüyorlar. Biz 36 sanatçı ve teknik personel, perişan durumdayız. 150 milyar zarar var; bunu kim karşılayacak? Almula MERTER

Tiyatro Oyuncusu

Biliyor musunuz

TURGUTLU Karpuzkaldıran Parkı girişine MHP’li Belediye Başkanı Yunus Erkan tarafından konulan ‘Sonrasız Türk’ adlı ışıklı panoda Atatürk için ‘başbuğ’ sıfatının kullanılmasının tepki yarattığını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

ZİRAAT
Bankası Suadiye şubesinin ATM’sinden emekli maaşları sık sık çalınıyor. Maaşların verildiği günlerde ATM’ler önünde özellikle sabahın erken saatlerinde iyi giyimli tuzakçılar bekliyor. Banka çalışanları yapabilecekleri bir şey olmadığını söylüyor. Tavsiye değil çözüm istiyoruz.

Güldane TURGAY-KADIKÖY

BİR küçük turistik beldenin fakir halkını devletin imkanlarından daha zengin gören kaymakam gördünüz mü hiç? Datça’da 35 km’lik yolu açarak, Knidos’un günümüzde kalan son kalıntılarını birilerine göstermek isteyen Kaymakam Savaş Tuncer, tuhaf bir para toplama yöntemi ile resmen kanunsuzluğa imza atıyor. Datça esnafını gruplar halinde makamına çağıran Tuncer, daha önce tespit ettiği herkesin isminin karşısına yazdığı rakamı Knidos yolu yapımı için Datça esnafından tahsil ediyor. Bunun adı resmen ‘devlet eli ile haraç alma’ değil de nedir?

Ayşe G. BODUR-MUĞLA

ANKARA Bahçelievler 7.
Cadde’yi tüm gün ve gece boyunca sokak lambaları ve mağaza ışıkları aydınlatıyor. Ancak bu caddeye bağlı 32. sokakta lambaların hiçbiri yanmıyor. Öyle ki evimin olduğu sokağı çoğu zaman yoldan geçen bir arabanın ışığı yardımıyla bulabiliyorum. Sokak sakinleri olarak yetkililerin ilgisini bekliyoruz.

Nihal ÇELİK
Yazarın Tüm Yazıları