Burnumuzun ucundaki Yalancı Cennet; Karacasu

Kardeş gibi gördüğüm, Yeni Asır Medya Grup Başkanı Şebnem Bursalı ve çok sevdiğim eski bakanlardan Işılay Saygın ile ‘Afrodisias Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali’ne gittik.

Haberin Devamı

700 yıldır sürdürülen bir gelenek olan Dedebağ Keşkek Hayrı’nı merak ediyordum. Sonunda merakımı giderdim. Bir yalancı cennet olarak konuşulan Karacasu’yu, burnumuzun  ucundaki bu doğa harikasını size anlatmak istiyorum. Ama öncelikle, yaylada evlerinde kaldığımız iki güzel insandan söz edeyim.  Şebnem’in halası Armağan ve eşi Emin  Ağabey’den. Güneşin doğuşunu, batışını  o güzel, özü, sözü  bir insanlarla yaşadık. Şebnem’in babası İsmail Ağabey ise tam bir beyefendi. Armağan’ın yaptığı bir birinden lezzetli yemekler, taş fırında çıkan mis kokan ekmek ve böreklerle aldığım iki kiloyu ise hala veremedim.
Başkan Büyükyapıcı’nın başarısı
Gelelim Karacasu’ya. İlçede  yerleşik hayatın tam olarak ne zaman başladığı bilinmemekte. Ancak, Afrodisias Antik Kenti ve çevresinde bulunan tarihi eserlerden, ilçenin tarihinin 5-6 bin yıl öncesine kadar uzandığı sanılmakta. Bizans kaynaklarına göre ise, ilçe ve çevresinin Türklerin eline geçişi ve Türk Boylarının bölgede iskanı 1071 Malazgirt Meydan Savaşı sonrasına rastlar.
Hellenistik çağda bu bölgede Antioch kasabası vardı. Karacasu’nun eski ismi olan “Yenişehir” bu kasabanın kalıntıları üzerinde inşa  edilmiş. Aphrodisias Antik Kenti’nin kurulmasında ve buradaki heykelciliğin gelişmesinde etkili olmuş. Karacasu, bana Karadeniz’i hatırlattı. Yemyeşil, denizi yok. Suni bir göl var. Yalancı bir cennet. Belediye Başkanı Eczacı Mustafa Büyükyapıcı ise çok  çalışkan. Turizm açısından müthiş bir zenginliğe sahip ilçe. Ama devletin mutlaka el uzatması gerek. Doğru dürüst kalınacak ne pansiyon ne de otel var. Büyükyapıcı ilçede pansiyon turizmciliğini başlattıklarını söylüyor.
Sabah ezanıyla birlikte 15 bine yakın kişi Dedebağ Hayır Etkinlikleri’ndeydi. Mevlit okundu. Dualar edildi. Kazanlar dolusu keşkek ve turşu yenildi. Önce pankart ardından aşevi tartışmalarıyla  gündemden düşmeyen Aydın Valisi Hüseyin Avni Çoş ile karşılıklı oturduk. Hayli sempatik ve sevimli. Maşallah hamur işini de çok seviyor. Bir tabak keşkek, ardından bir tabak lokma ve aklımın kaldığı harika köy ekmeğini, kilo derdi olmadan yedi Çoş. Karacasu Kaymakamı Ziya Polat ile arası çok iyiydi. Herkes Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun kulaklarını çınlattı. AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu ve Işılay Saygın ile Türk Turizmi’ni konuştuk. Bu arada, 700 yıllık bir gelenek olan keşkek teke, yani erkek keçi eti ile buğdaydan yapılıyor. Hayli lezzetli. Ama içinde tereyağı olduğu için bana ağır geldi. Karacasu Belediye Başkanı Büyükyapıcı’nın daveti üzerine çaylarımızı Kahvederesi’nde içtik. İnsanın ömrü uzar buralarda. Aydın’ın ünlü efelerinden Demirci Mehmet Efe’de, kahvesini burada bulunan asırlık kavak ağacına, sırtını dayayarak içer. Köylülerle ile sohbet edermiş. Her yerde olduğu gibi burada da sağ olsunlar okuyucularım, izleyicilerim ile bol fotoğraf çektirdik. Bu arada, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Çanta, bölgede güvenliğin burada yaşayan halk sayesinde çok iyi olduğunu söyledi.
Hayırsever aile
Karacasu’da, adlarını yaptıkları büyük hayırlardan duyduğum İnci Holding  üyeleriyle tanıştım. Muhteşem insanlar. Holding Onursal Başkanı Memnune İnci Yarenci, geçen yıl yapımı tamamlanan ve eğitim-öğretime başlayan,  Adnan Menderes Üniversitesi Karacasu Meslek Yüksek Okulu binasının hemen yanın da büyük bir çeşme yaptırmış. Bu çeşmenin açılışı da festivalde gerçekleşti. Kızı İnci Akü ve İnci Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren ile eşi de geldiler. Karacasu finalini muhteşem bir sanat harikası olan ve dünya koruma mirasında yer alan, Afrodisias Müzesi’nde yaptık.
Sosyeteden büyük destek
Müzeyi gezmek için bile özel gitmelisiniz. Bu arada, Afrodisias Müzesine ek olarak Mart 2007’de inşasına başlanan ve 770 metrekarelik büyüklüğü olan Yeni Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu’nu gezerken gururlandım.  Antik kentin dokusuna zarar verilmeden ve son derece duyarlı bir yaklaşımla Mimar Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan 80 rölyef, aslına uygun şekilde sergileniyor. Bu eserlerin hepsinde İstanbul elitlerinin sponsor olarak adları yer alıyor. Başta Rahmi Koç, Ömer Koç, Erdoğan Gönül, Selahattin Beyazıt,
Belma Simavi ve rahmetli olan oğlu Saffet Simavi, Ayhan Şemker, Semahat Arsel, Cemile Garan, toprağı bol olsun sevgili Monik Benardete ve Ender Mermerci ilk göze çarpan isimlerdi. Aphrodisias Antik Kenti, Yunan ve Roma dönemine ait arkeolojik sitlerin en önemlilerinden biri.

Afiyet olsun

Aydın’da Menderes Pide

Haberin Devamı

Pek diyet yapmam. Yaptığım zaman da beni yoldan çıkaracak yerlerin başında Aydın’daki, Menderes Pide Salonu geliyor. İnanın İzmir’de pideyi, ızgaraları bu kadar lezzetli yapan bir yer bilmiyorum. Şebnem, babası,  Işılay Saygın, yine farklı bir lezzet olan ve her geçen gün büyüyen Aymedo Dondurmaları’nın ortaklarından Abdurrahim  Tikbaş, Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker ile gittik. Çeker, Danimarka’da geçen yıl düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’ nda FILA  tarafından ‘Altın Düdük’ ile ödüllendirilmiş tek ve ilk uluslararası hakem. Gelelim pidelerin lezzetine. Beni İzmir’den Aydın’a götürecek  kadar lezzetli. Ama benim için kıymalı yumurtalı ve tahinli cevizlisi olay. Bir de fiyatları çok uygun.
Telefon: 0.256 211 51 36

Serdar nazara geldi

Haberin Devamı

Bir konserden,  diğerine koşturan Serdar Ortaç  nazara gelmiş. 31 Temmuz’daki Çeşme konserinden  bir gün önce İstanbul konserinde düşüp sol ayak bileğinden yaralanmış. Dikiş atılmış. İzmir’de konser sonunda, çok hareketten dikişler atınca ambulansla kaldığı Hilton Oteli’ne götürülmüş. Otele girerken ise alkollü olduğu için ve ayağındaki yara nedeniyle giriş kapısında yere düşmüş.

Ece dolu dizgin

İzmir’in yetiştirdiği ünlü ve de süper çılgın DJ Ece Toprak, çok yakında ekranlarda. Bir karavanla yazlık yerleri dolaşacak olan Ece, gittiği her yerin en ünlü eğlence yerlerinde çalacak. Oradaki ambiyansı izleyicilere aktaracak.   Okan Bayülgen’in de  çok beğendiği ve sıklıkla programında çıkardığı güzel DJ’nin hiç boşu yok. Dolu dizgin.  Ekim ayında BKM tarafından düzenlenecek turnede de Sıla’dan önce ve sonra Ece Toprak da sahne alacak.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları