Bugün günlerden babam

Ne işle uğraşırsan uğraş, asla bilimden korkma. Matematiğin gizemini, onun harflerle olan sihirli bağlantısına kafanı yor.. 1. kuvvetlerinin toplamına (10+9=19) ikinci kuvvetlerinin ise farkına (100-81=19) eşit olan tek sayının 19 olduğunu fark edeceksin..

Haberin Devamı

BUGÜN seninle bir yürüyüş daha yapalım.. Anlatacaklarımı yine iyi dinle.. Her sözün anlamını iyi özümse.. Basit olanların basitliklerine kanma.. Karışık cümlelerimin karışıklığından ürkme.. Kulağın duyduğu herşeyi beynin çözümleyebilir çünkü.. Sadece düşün ne anlatmaya çalıştığımı..
Bir gün cumhuriyetimizin kurucusu hakkında daha çok şey bilmek isteyeceksin.. Onun 19’la olan ilişkisi üzerine düşüneceksin.. Doğduğu yıl 1881, öldüğü yıl 1938, 57 yıl yaşamış.. Doğum yılı 19. yüzyılın son 19’luk diliminin başlangıcı.. 19 yaşında Harbiye’ye girmiş, Çanakkale Savaşları’nda 19. Tümen’e komuta etmiş.. Samsun’a ayak basması 19 Mayıs 1919, Harp Akademisi’ndeki sicil no 3178, rakamları toplamı 19.. 10 Kasım 1938, saat 09.05’te öldü, rakamları toplamı 38, 19’un katı.. Cenaze namazı da 19 Kasım’da kılınmış..
* * *
Bir gün tarihin derinlerine daha da inmek isteyeceksin.. İyi araştırırsan yine 19’la karşılaşacaksın.. Türkler’in Anadolu’daki ilk büyük zaferi Malazgirt Savaşı 1071, İstanbul’un fethi 1453 ve ülke topraklarının bir kez daha geri alınmasını sağlayan Başkomutanlık Meydan Muhaberesi 1922.. Bu üç tarihin toplamı 4446 eder ve 19’un katı.. Malazgirt Savaşı’nın 1000. yılı 2071, 19’un katı.. Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçişi tarihi 1444, 19’un katı..
* * *
Bir gün Atatürk üzerine tekrar okuyacaksın.. “Ne Mutlu Türküm diyene” sözünün 19 harften oluştuğunu göreceksin.. Uçaklar gökyüzünde 1900’lerin başında uçmaya başlamışken onun cumhuriyet yıllarında 19 harfli bir cümleyle “İstikbal göklerdedir” deyişini iyi irdele.. Uçakları değil, uzayı ve uyduları, belki de ötesini ifade ettiğini anlayacak, 19’un katı olan 1957’de Sovyetler’in ilk insansız uydu olan Sputnik’i uzaya fırlattığını öğreneceksin.. Biraz daha araştırırsan uçma denemesinde bulunan ilk kişi olan Hezarfen Ahmet Çelebi’nin isminin 19 harften oluştuğunu, Galata Kulesi’nden Üsküdar’a tam 3358 metre uçtuğunu ve mesafeyi oluşturan rakamlar toplamının da 19 olduğunu fark edeceksin..
* * *
Bir gün bir kızı seveceksin ve evlenme teklif edeceksin.. Ona 19 harfli bir cümle kuracaksın.. “Benimle evlenir misin” diyecek, havalara uçuracaksın..
Bir gün bir takım tutacak, futbolsever olacaksın.. Biraz gerilere gelip 2010-11 sezonuna baktığında da karşına 19 çıkacak.. Ligin düğümünün 19. haftadaki Fenerbahçe-Trabzonspor maçında çözüldüğünü, maçın ilk golünü 19. dakikada Lugano’nun attığını, iki golü atan ve iki asisti yapan oyuncuların (Lugano, Niang, Alex, Mehmet) forma numaralarının toplamının da (2+7+10+38) 19’un katı olması seni şaşırtacak..
Fenerbahçe’nin lig tarihindeki en önemli seriyi yakalayarak son 18 maçın 17’sini kazandığı yıl yenemediği tek takım Bursaspor olması seni şaşırtmasın.. Fenerbahçe ve Bursaspor’un harflerinin toplamı da 19.. İki takımın şampiyonluk sayısının toplamı da.. Ve iki takım son iki yılın lig şampiyonları.. Bursaspor’a bir yıl önce tarihi başarı getiren isim Ertuğrul Sağlam ve Bursa yine 19 harften oluşuyor..
Lig ikincisi Trabzon’un formasını giyen ve en çok gol atan yerli oyuncu olan Burak Yılmaz’ın 19 gol kaydettiğini de unutma.. Son iki yılın kupa şampiyonları Trabzonspor ve Beşiktaş’ın harflerinin toplamının 19 olduğunu da..
19’un katı olan 1976’da ilk şampiyonluğunu kazanıp fırtına gibi esmeye başlayan ve İstanbul takımlarının üstünlüğüne son veren Trabzonspor’u da iyi incele.. 61 ve 34’ün toplamının da 19’un katı olduğunu göreceksin.. O takımdan çıkıp Türkiye’yi Güney Kore’de dünya üçüncüsü yapan ve daha sonra orada çalışan isme yakından bak.. Şenol Güneş ve Güney Kore’yi oluşturan harflerin toplamı 19..
Bu ülkeye büyük zafer yaşatan Fatih Terim’in Galatasaray’a üçüncü dönüşünün 19.05.2011’de olması ve rakamlar toplamının da 19 oluşu seni şaşırtmasın.. Galatasaray ve Kopenhag yan yana yazıldığında daha büyük bir destanı hatırlatır çünkü..
* * *
Bu yazıyı yazmaya ligin devre arasında karar verdim.. “Karabük Üniversitesi”nin konuğu olarak bir panele davet edilmiştim.. “Kardemir Karabükspor” ve başkanı “Hikmet Ferudun Tankut” bu ligi renklendirmişlerdi.. Hem üniversitenin hem takımın hem başkanın isimlerinin 19 harfli olması beni etkilemişti..
Nuri Şahin ve Real Madrid, Hidayet ve Orlando Magic, Nasuh Mahruki ve Everest hep 19 harfli.. Mahruki Everest’e 19’un katı 1995’te tırmanmış..
THY’nin sponsor olduğu iki büyük takım 56. Şampiyonlar Ligi’nin 57. finalini oynadılar. Yani 19’un katında karşılaştılar.. Barcelona ve Manchester 19 harften oluşuyor.. Maç 28.05.2011 tarihindeydi ve rakamlar toplamı 19’du..
Dünyanın en iyi futbolcusu olarak kabul edilen Lionel Messi ve Arjantin 19 harften oluşuyor, bu da seni şaşırtmasın..
19’un katı olan 2014’te 19. Dünya Kupası’nın dünyanın en gözde takımı Brezilya’da oynanacak olmasını da bir yere yazalım..
Basketbolda son lig ve kupa şampiyonu Fenerbahçe Ülkerspor’un harflerinin toplamının 19 olmasını da unutmayalım..
* * *
Seçimlerde en çok oy alan iki lider Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun toplam harf sayısı sence kaçtır? Başbakan Erdoğan’ın kökeni Rize, doğduğu il İstanbul’dur. Ve iki ilin plaka numaları arasında 19 fark vardır. Erdoğan Fenerbahçeli’dir.. Ama iki takımı daha vardır.. Fenerbahçe’yle Kasımpaşa’yı ya da Rizespor’u yan yana getirirseniz 19 harf eder..
Matematiğin gizemini, onun harflerle olan sihirli bağlantısına kafanı yor.. 1. kuvvetlerinin toplamına (10+9=19) ikinci kuvvetlerinin ise farkına (100-81=19) eşit olan tek sayının 19 olduğunu fark edeceksin..
Ne işle uğraşırsan uğraş, asla bilimden, matematikten kopma, mümkün olduğu kadar çok insanla tanışmaya ve dil öğrenmeye çalış.. Ama her gece seni yaradanı ve bu dünyaya neden geldiğini de düşün.. Elinden geldiğince her işe “Besmele”yle başla.. Arapça 19 harften oluşan ve o her kapıyı açan sihirli sözcükle.. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in doğduğu zamanki adının Muhammed bin Abdullah olduğunu ve 19 harften oluştuğunu gör.. Kuran’ı iyi incele.. Ayetler’in ve Besmele’nin 19’la tamamen eşleştiğini farket.. Ayet sayısının 19’un katı olan 114 olması seni şaşırtmasın çünkü iyi incelersen çok daha şaşıracağın şeylerle karışılaşacaksın..
* * *
Bu yazıyı sana dün yazdım, 18.06.2011’de.. Ve sen ayın 19’unda okuyorsun.. Şimdi sohbetimize biraz ara verelim.. 19 harfli bir özrüm var çünkü.. “Bugün günlerden babam”.. Onun mezarını ziyaret edip, dua etmeliyim.. Beni 9 ay, 10 gün karnında taşıyan annemle birlikte...

Yazarın Tüm Yazıları