Brusella hastalığı tetkiki yaptırın

Gittiğim doktor üşütmüş olacağımı düşündü. Verdiği ilaçları kullandım iyileştiğimi sandım, bir süre sonra ateşim tekrar aynı düzeylere çıktı. Hastalık böyle zaman zaman iyileşiyor ve tekrar aynı düzeye çıkıyor. Bana bazı tetkikler yapıldı, ama kesin bir şey söylenemedi. Benim hastalığım ne olabilir?

K.AKARCA / BALIKESİR

Yüksek ateşli olduğunuz sürelerin zaman zaman ortaya çıkması ve sonra kaybolması, bunun dalgalı bir seyir gösterdiğini düşündürüyor. Göndermiş olduğunuz tetkik sonuçlarında da yüksek sedimantasyon dışında bir bulgu yok. Bütün bunlar hastalığınızın Bruselloz olma ihtimalini hatıra getiriyor. Brusella, aslında koyun, keçi, sığır gibi eti ve sütü için beslenen hayvanlarda görülen bir hastalık etkenidir. Bu hayvanlarda gebelik sırasında düşüklere yol açar. Bu nedenle de ‘‘yavru atma hastalığı’’ olarak bilinir. İnsanlara da sıklıkla, çiğ sütten yapılan ve taze olarak yenilen peynirlerle bulaşmaktadır. Pişmiş sütte hastalık etkeni yaşamadığı gibi peynirlerin uzun süre dinlendirilmesinde de hastalık bulaşma riski kalmamaktadır.

Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için özel bir tahlile gerek var. Hastalık süresince çok değişik doktorlara gitmiş olduğunuz için, sistemli inceleme ve kontrol olanağı olmamış. Son olarak gittiğiniz doktora kontrole giderek bu ihtimali hatırlatın. Yapacağı incelemeden sonra teşhisin konulması sağlanabilir. Teşhis konulduktan sonra kaygılanmayın, özel olarak planlanmış antibiyotik tedavileriyle başarılı olarak tedavi edilebilmektedir.
Yazarın Tüm Yazıları