Borsa nereye kadar gidebilir

İMKB 100 Endeksi rekor koşusunu tamamladı mı? 26 Mayıs tarihinde başlayan yükseliş 28 bin 778 puan seviyesinde sona erdi mi?

Haberin Devamı

Şimdilerde piyasalarda sorulan en önemli soru bu. Bütün yatırımcılar uzmanlardan bu sorulara tatmin edici bir yanıt bekliyor. Ama uzmanların konuşmasına pek gerek yok. Çünkü piyasa rakamları zaten gerekli olan cevabı veriyor.

Endeksin 26 Mayıs tarihinden bu yana nasıl bir seyir izlediğini analiz edersek karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. 24 bin 54 puan seviyesinden başlayan yükseliş üç kez düzeltme yaşamış. Bu düzeltmeler de ortalama 5 işlem günü süren yüzde 3-5 arası düzeltmeler olmuş. Ardından geçen hafat izlediğimiz rekor koşusu gerçekleşmiş ve şimdi de Cuma gününden bu yana endekste bir düzeltme hareketinin başladığını izliyoruz. Ama bu düzeltme de çok büyük olmayacak gibi görünüyor çünkü endeks 28 bin 400 puan seviyesinden geri dönmüş ve şu sıralar küçük adımlarla yükselişine devam ediyor. Üstelik yükselişlerde 1.3 milyar YTL seviyesine çıkan işlem hacmi ise bu son düzeltme hareketinde ortalama 600 milyon YTL seviyesinde kalıyor.
O yüzden temelde trendin güçlü bir şekilde yükselişi işaret ettiğini ve orta vadeli hedefin 30 bin puan olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
Ama...
İMKB 100 endeksinin bu seviyelere gelmesini sağlayan temel beklentinin ne olduğunu anlamadan yorum yapmak yanlış olacak. Bu beklentinin AB üyeliği ile ilgili gelişmeler olduğunu herkes biliyor ama nedense bu sürecin ne aşamada olduğu ya da 3 Ekim’e kadar olan süreçte önümüzde ne gibi engeller olduğunu kimse tartışmıyor.
Birinci engeli Ankara anlaşmasını genişleten protokole konulacak imza sorunu oluşturuyor. Kıbrıs Rum kesimi net bir biçimde 3 ekim’den önce protokol imzalanmazsa müzakerelere başlanmasını veto edeceğini dün dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu’nun açıklaması ile bir kere daha vurguladı. Türkiye bu protokole imza koyacağını resmen açıkladı ama bunun için bir koşulu da var; Protokolü imzalamasının ardından bir deklerasyon ile bu imzanın kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini açıklayacak. Bu açıklamaya ise müzekerelerin başlayacağı dönemde dönem başkanı olacak olan İngiltere şiddetle karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Bu arada Slovenya, Slovakya ve Macaristan türkiye’nin Ab üyeliğinin önüne engel koymak isteyen ülkeler arasına katıldı. Dünkü AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bu üç ülke adına bir açıklama yapan Macaristan imtiyazlı ortaklığın değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bunlar sadece son iki günün gelişmeleri. 3 ekim tarihi yaklaştıkça bu tür açıklamaların sayısı artacak. Ve korkarız piyasanın önemli bir kısmı da bu kadar hızlı bir yükseliş sonrası iyi para kazanma arzusu ile bu açıklamaları iyice dramatikleştirecek. Bunun sonucu da piyasada bir satış dalgasının doğmasına neden olacak. Ardından ucuz fiyatla yeniden mal toplamaya başlayacak.
Bu iyimser durum içinde beni en çok endişelendiren senaryo işte bu.

Yazarın Tüm Yazıları