Boratav'ın arşivi nihayet geliyor

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Türkiye'de halk biliminin kurucusu, incelemeci, çalışmalarıyla bu alanda öncülük yapan, kısa süre önce de aramızdan ayrılan Pertev Naili Boratav'ın arşivi nihayet Türkiye'ye getiriliyor.

Paris'te yaşayan Boratav'ın arşivi değer biçilmez bir inceleme, araştırma kaynağıdır. Bir ömür adanarak oluşturulan bu arşivin Türkiye'ye getirilmesi gerekirdi.

Yazarlar, aydınlar, romancılar bu arşivin ülkemize getirilmesi için epey yazdılar.

Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı'nın, Arşiv'in buraya getirilmesi, düzenlenmesi için gerekli çalışmalar konusunda verdiği bilgi sevindirici ögeler içermektedir:

‘‘Nanterre Üniversitesi'ndeki malzemenin kopyalanma işlemi bitmiş olup önümüzdeki hafta Türkiye'de olacaktır. Bu mektubu yazdığımız günlerde Hayrünnise ve Pertev Naili Boratav'ın Paris'teki evlerinde bulunan malzeme Prof.Dr. Faruk Bilici ve Radio France'ın program yapımcılarından ve Vakfımız üyesi Uğur Hüküm'ün çalışmaları ile Türkiye'ye ulaşmak üzeredir.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki malzemenin devir alınması ile tüm arşiv Tarih Vakfı Bilgi ve Belge Merkezi'nde toplanacaktır.

50 bin sayfayı aşan belgeyi ve ayrıca ses kayıtlarını içeren bu arşivin CD kopyalarının hazırlanarak yurtiçi ve yurtdışındaki ilgili üniversite ve enstitülerin kullanımana sunulabileceğini ve 20 kitaplık bir yayın dizisinin tamamlanabileceğini göstermektedir.’’

***

ARŞİV çalışmalarının önemini gereğince bilmiyoruz. Özellikle bu tür özel koleksiyonların, başka ellere gitmesini önlemek için de pek çaba göstermedik.

Boratav'ın arşivini Türkiye'ye getirme planının, bundan sonraki başka arşivler ve kitaplıklar için yapılacak çalışmalara da bir başlangıç olmasını dileyelim.

Arşivlerin yanısıra, kitaplıkların da yokolup gitmesini bu şekilde önleyebiliriz.

Ancak bu projenin gerçeklemesi için 200 milyar liralık bir kaynağın gerektiği belirtilmiştir.

Şimdi burada yeniden kültürel yatırımlar bahsine gelelim.

Bu arşivden uzmanlar ve genç bilim adamlarının yararlanabilmesi için, yeni yasanın ışğında bir takım yatırımlar yapılabilir.

Yatırım yapanların, arşivin korunacağı binaya plaketleri çakılabilir, odalara adları verilebilir, CD'lerde adları anılır.

Kısacası, bu yatırımı yapanlar da onurlandırılır, adları bilim tarihine geçer.

Çünkü, bu arşiv sayesinde bir çok yeni çalışma yapılabilecek, bir çok kişi yeni eserler üretebilecektir.

Halkbilim dalında genç araştırmacıların yetişebilmesi, bu arşivler sayesinde mümkün olacaktır.

***

BORATAV'ın arşivinin Türkiye'ye getirilmesinden Türk kültürü ve araştırmacılılık adına mutluluk duyuyorum.

Ancak bu mutluluğu sağlamak için bir çok kurumun ve kişinin de bu alanda yatırım yapacağına inanıyorum.













Yazarın Tüm Yazıları