Bizim evin isotlu makarnası

Size “Urfa’nın nesi meşhurdur?” diye sorsam, eminim cevabınız ya İbrahim Tatlıses, ya çiğköfte ya da sıra gecesi olur.

Ama eğer Urfa’nın tarihini bilen biriyseniz, Roma döneminden, Bizans döneminden ve hatta 12 bin yıl öncesinin Neolitik Çağı’ndan kalma kalıntıların bulunduğu Göbekli Tepe arkeolojik kazılarından haberiniz vardır.
Peki benim gibi bir yemek yazarıysanız, Urfa deyince aklınıza ne gelir?

Benim için Şanlıurfa bir isot ve biber salçası cennetidir. Zaten Şanlıurfa’ya giden bir yemekçiden de başka bir şey beklenemezdi, değil mi?

Urfa’ya gidip geldikten sonra evimizde pişen her yemeğe isot katar oldum. Benim meşhur yemeğim kuru köfte ve makarna sosları ise isotla daha da güzelleşip lezzetlendi. Bizim ikizler de önce yemeklerin tadına şöyle bir bakıyor, sonra da “Anne, bu yemekte isot var mı?” diye merakla soruyorlar. Hele hele isotlu makarnanın tadı dillere destan oldu.
Ya biber salçası? İçinde yaprak yaprak biber parçaları görebileceğiniz salçayı, hiçbir şey eklemeden kızarmış ekmeğin üzerine sürüp yiyebilirsiniz.

“Acı ye zehirden başka, tatlı yeme baldan başka” diyen Urfalılar, isota sayısız methiye düzmüşler. Kan yapıcı, ses güzelleştirici, kolesterol düşürücü ve kısırlık önleyici özellikleri olan isot hakkında çıkmış efsaneleri de anlatmakla bitiremiyorlar. Urfa’da herhangi bir yemeğe oturduğunuzda insanların birbirine “İsodum ne oldu?” yani “İsot nerede?” diye sorduğunu duyuyorsunuz.
Bugünden tezi yok, bence siz de gidip biraz isot alın ve ona baharatlar arasında bir yer açın. Yaptığınız her sosa, köfteye ya da çorbaya birazcık isot katın. Bakın yemeklerin lezzeti nasıl da değişecek...

Fırında sebzeli içli köfte

10 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 40 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 3 adet orta boy haşlanmış patates
* 1 su bardağı un
* 2 adet yumurta
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 2 çay kaşığı tuz
İç harcı için;
* 2 su bardağı haşlanmış bezelye
* 1 adet orta boy haşlanmış havuç
* 2 adet orta boy haşlanmış patates
* 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI
Dışındaki hamuru hazırlamak için, bulguru orta boy bir tepsiye (borcam ya da porselen kap da kullanabilirsiniz) koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su gezdirip bulgurun yumuşaması için 15 dakika kadar bekleyin. Haşladığınız ılık patatesleri yumuşayan bulgurun üzerine aktarın.

Karışımı, elinizi arada sırada suya batırarak 4-5 dakika kadar yoğurun. Üzerine yumurtaları kırıp salçayı ekleyin. Tuzunu serpip yoğurmaya devam edin. Son olarak unu da ilave edip karışımı macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Diğer taraftan haşlanmış bezelyeleri derin bir kaba koyun. Üzerine haşlanmış havuç ve patatesleri rendeleyip karıştırın. Tuz ve karabiberi serpip tekrar harmanlayın. İyice yoğurduğunuz bulgurlu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Bu parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp içini işaret parmağınızla bastırarak oyun. Sebzeli karışımdan ikişer üçer çay kaşığı kadar alarak çukur kısımları doldurup, tekrar kapattıktan sonra yuvarlayın. (Köftelere mekik şekli de verebilirsiniz.)
Hazırladığınız köfteleri yağlanmış fırın tepsisine yan yana yerleştirin. Üzerlerine rendelenmiş kaşar serpiştirin. Köfteleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar, en az 25 dakika pişirip çıkarın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları