Bıyıklı Alman

MÜNİH, Bavyera Eyaleti’nin başkenti... Eyalette her zaman Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ağırlıklı olmasına karşın Münih Belediyesi, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) elinde. Belediye Başkanı Christian Ude, seçimleri üç kez kazanmış; 14 yıldır bu görevde bulunuyor.

Eski gazeteci, avukat ve aynı zamanda Almanya’nın ünlü bir kabere sanatçısı... Kabere sanatçılığını hálá sürdürüyor. Sanatla ilgili dört kitabı vardır.

Haftada bir kez çeşitli kentlerde gösteri yapıyor; herkesi ‘iğneler’; özellikle Hıristiyan Demokratlar’ın eski ve yeni liderleri Kohl’e, Merkel’e acımasızca ‘vurur’, gerekirse partisinin yanlışlarını dile getirmekten çekinmez. Dili, tavrı ve hareketleriyle tam bir ‘halk adamı’dır; halkla her zaman iç içedir. Evine metroyla gider gelir.

Türkleri çok sever, onların sorunlarına her zaman yardımcı olur. Münih’te 80 bin Türk’ün oyunu alır.

Bakın Türkler için ne diyor:

‘Yabancıları yalnız işçi olarak görenler yanılgı içindedir. Onlar ortak iş sahası yaratan işverenler olarak Alman ekonomisinin ayrılmaz bir parçasıdır... Yabancılar ödedikleri vergilerle ekonomiye katkıda bulunuyorlar. Ekonomik nedenlerle ihtiyacın olduğu zaman yabancı işçi getir, ekonomide kriz olduğu zaman yabancılar işimizi elimizden alıyor, diye geri gönder. Bu olamaz, bu kafa değişmeli.’

Christian Ude, bu hafta sonu Pülümür’e gidiyor.

Neden Pülümür?

33 YILDIR BIYIKLI

1972 yılına dönelim:

Almanya’da işçi olarak çalışan, Pülümür’ün Kaymaktepe köyünden Kamer Kılıç’ın, bazı davalarını Ude takip etmektedir. Dost olurlar. Kılıç kendisini Munzur Dağları’nda kurt avına davet eder. Ude bir arkadaşı ile Tunceli’ye gider, köyde iki hafta konuk olur. Bu arada yabancı olduğu anlaşılmasın diye bıyık bırakır; o günden beri de kesmez.

Ude 33 yıl sonra yapacağı gezisi için şöyle konuşuyor:

‘Bu geziyi hiç unutamam, şimdi de ayrı bir heyecan duyuyorum. 1972’deki ziyaretimde, insanların sıcaklığını ve dostluğunu görünce avcılığı bıraktım o zaman. Köyde o zaman sarışın bir çocuk vardı, ilkokul ikiye gidiyordu, onu kucağıma alıp sevmiştim. Bu çocuk şimdi bizim Münih’teki Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı Ali Kılıç’tır. Kılıç’lar, üç kuşaktır dostumdur.’

Münih’te 87 kişi olan Kılıç Ailesi’nin mensuplarıyla her zaman birlikte olur, onları yılbaşı partilerine davet eder.

Pülümür Belediyesi, Münih Belediye Başkanı Ude’yi ‘fahri hemşeri’ ilan etti. Bugün İstanbul’a gelecek Ude, Erzurum üzerinden Pülümür’e giderek ‘Bal Festivali’ne katılacak, bu arada adının verileceği Kültür Merkezi’nin temelini atacak. Kabare gösterilerinden elde ettiği parayı merkezin yapımı için Pülümür’e göndereceğini de bu arada söyleyelim.

Dikkat! Zeytinburnu Manhattan oluyor

‘BİZLER Zeytinburnu Telsiz Mahallesi’nde oturan sakinleriz. Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu’nu deprem bölgesi diye pilot bölge ilan etti. Evlerimiz ne zaman yıkılacak diye endişe ediyoruz. 16.030 konut varken; bunların 2.295’nin riskli olduğunu bildirdiler. Belediye mensuplarından garip şeyler dinliyoruz; Zeytinburnu’nun %17’si yıkılacakmış. Yıkma paralarını da

mülk sahipleri ödeyecekmiş.. Zeytinburnu’nu terketmek için Eylül sonuna kadar belediye ile anlaşmamız gerekiyormuş. Bize de 30 milyar verip daire alacakmışız. TOKİ’nin ve KİPTAŞ’ın daireleri 50-60 milyardan aşağı değil. Yıkılacak evlerimizin yerine Amerika’dan gelecek ünlü yatırımcılar, gökdelenler kuracakmış. Zeytinburnu’nda lüks üç otel inşaatı sürüyor. Zeyport limanı 10 geminin yanaşacağı şekilde büyütülecekmiş. Burada Köy Hizmetleri, Et-Balık, Sümerbank, Askeriyenin ağır bakım, Bozkurt, Akfil, Edip İplik, Akın Tekstil ve Aksu gibi fabrikaların geniş alanları var. Veliefendi Hipodrumu da burada... Tramvay ve tren hatları nedeniyle her semte ulaşım imkanı kolay. Tamam Zeytinburnu, Manhattan olsun ama bizi de mağdur etmesinler.’

Kadrolaşmaya jet atamalar

TEKİRDAĞ’
da Milli Eğitim camiasında adeta bir deprem yaşanıyor diyen bir grup öğretmen tepkili:

‘Çok sayıda okul müdürü bulundukları yerden başka okullara bir anda tayin edildiler. Yıllarca okullarında başarılı olmak ve okul sorunlarını çözmek için çalışan müdürler şaşırıverdiler buna.

Dama taşı gibi yapılan atamalar, MEB’in eğitim kurumları yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliğine dayandırılıyor güya. Sadece Çorlu’daki yer değiştirmeler 19 müdürü kapsıyor.

İlk başta masumane görünüyor ama arka yüzüne bakıldığında emekliliği gelmiş müdürleri huzursuz edip, emekli olmalarını sağlamak, ardından da istedikleri okul müdürlerini istedikleri okula atamak... Böylece kadrolaşmanın önünü daha da açmak niyetleri görülüyor.

Yerel yönetim ve itfaiyenin önemi

ÖNCELİKLE yerel yönetimlerin en öncelikli görevlerinden biri olan itfaiyecilik ile ilgili yazınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Günümüz yerel yönetim anlayışı, kapsamı çok geniş bu doğrultuda zorluk seviyesi bir o kadar büyük bir kavramı temsil etmektedir. Modern yerel yönetim anlayışı çerçevesinde düzeyli hizmet verebilmek ancak eğitimli kadrolarla mümkün olmaktadır. Ürgüp Belediyesi itfaiye birimi olarak turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgemizde il belediyesi ile koordineli çalışarak çevre ilçe ve yerleşim yerlerine itfaiye hizmetinde yardımlarda bulunmaktayız.

Ürgüp Belediyesi itfaiye birimi başında makine mühendisi ve grup amiri olarak İtfaiyecilik Yüksek Okulu Mezunu bir bayan amir önderliğinde eğitimli bir kadro ile örnek bir hizmet vermektedir. Ekibimizin aynı başarıyı sürdürmesi için çalışmalarımız Kocaeli Üniversitesi İzmit İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Kemal Kürekçi tarafından verilen seminer ve çeşitli aralıklarla yapılan yangın tatbikatlarıyla pekiştirilmiştir. Her türlü tatbikat ve yangınlarda itfaiye birimimizin başarısı herkesçe takdir edilmektetdir.

Günümüzde asıl görevinden çok yardımcı görevleri ile yazılı ve görsel medyada yer alan itfaiyecilik konusunda bu derece ciddi bir yazıyı görmenin mutluluğu içindeyim.

Bekir ÖDEMİŞ- Ürgüp Belediye Başkanı

Torpilli sınav mı

EMNİYET teşkilatında komiser yardımcılığı sınavı 21 Ağustos’ta yapılacak. Ege Bölgesi’nden bir grup polis, İçişleri Bakanlığı’na gönderdikleri yazıda şöyle diyorlar:

‘Şimdiye kadar açılan bütün sınavlarda olduğu gibi maalesef adam kayırmacılık şimdiden başladı.

Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 55. maddesinde ‘meslekte fiilen 6 yılını doldurmuş olmak’ şartı olmasına karşın bazı personelin askerlik hizmetinin de meslekten sayılması ile aslında 6 yılını doldurmayan birçok personelin de bu sınava haksız ve kanunsuz şekilde girmesi sağlanıyor. Bundan önce askerlik hizmeti meslekten sayılmıyordu.

Kanun değişmediğine göre bu yılki sınavda bu hak tanınıyor.

Sınavı niye ÖSYM yapmıyor. Niye soruları Polis Akademisi hazırlıyor.

Emniyet teşkilatında hiç torpilin karışmadığı adaletli bir sınav yapıldı mı?

Lütfen bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz.’

GÜNÜN SÖZÜ

‘Atalarımızın kanla kazandıkları zaferleri düşünelim. Bugünün başarılı yetişkinleri dünün cesur çocuklarıydılar.’

(Benjamin Disraeli)

MESAJ PANOSU

EMNİYET
teşkilatının, 21 ağustosta yapılacak (6 yıllık polisler için) komiser yardımcılığı adam kayırmacılığı yapılmasını istemiyor. Eskiden askerlik hizmeti meslekten sayılmıyordu, şimdi bu koşul kaldırıldı. Sınavı niye ÖSYM yapmıyor?

Bir grup polis

KUŞTEPE’
de oturuyoruz. Romanlar’ın her gece eğlence seslerinden evlerde oturmak mümkün değil. Sesi sonuna kadar açıyorlar, silah atıyorlar. Polise şikayet ediyoruz, Hürriyet Mahallesi Kağıthane Belediyesi’ne, Romanların oturduğu yer Şişli’ye bağlı, müdahale edemiyorlar.

E.İ

TEM’de bariyerler arasında temizlik, Bayrampaşa-Habibler arasında da yol bakım çalışması yapılıyor. 2 km’lik yolu 35-40 dakikada gidiyoruz. Çalışmalara başlarken, bu yolda hangi gün hangi saatte ortalama kaç araç geçtiğinin hesaplanması, buna göre bir çalışma planı hazırlanması gerekir. Plansız, programsız çalışmalar sayesinde İstanbul halkı trafikte sürünmeye devam ediyor.

Tınaz ŞEKERCİOĞLU

MAKİNA
Mühendisleri Odası’nın Kartal temsilciliği tarafından düzenlenen ‘Deprem ve Kartal’ konulu etkinlik 16 Ağustos saat 20.00’de Salon Seranat’ta. Konuşmacılar: Prof. Miktad Kadıoğlu, Makine Müh. Ahmet Özden, Uzman Psikolog Nazım Serin, Dr. Hüseyin Karakuş. 0216-3745493

Biliyor musunuz

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Genel Sekreter Ramazan Evren’in izinde olduklarını, işlerin Büyükşehir Meclis 1. Başkanvekili İdris Güllüce ve Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Pektaş tarafından yürütüldüğünü... KADIKÖY Belediyesi’nin, Caddebostan’dan sonra tarihi Fenerbahçe Plajı’nı 15 Ağustos’ta ‘beach club’ olarak açacağını...
Yazarın Tüm Yazıları