Birkaç ay daha faiz değişmez

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) önceki günkü toplantısında faizlerin değiştirilmemesi kararı alındı. Gazetelerin bir bölümü bu haberi "AKP kapatılmadı, faiz artırımına ara verildi" diye duyurdular.

Bence de enflasyondaki artış trendi devam ederken alınan Merkez Bankası kararının altında yatan en önemli neden AKP’nin kapatılmamış olması. Başka bir deyişle; siyasi olarak önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliklerin azalmış olması. Ancak Merkez Bankası’nın bu kararı duyurduğu PPK açıklamasında böyle bir neden, doğal olarak, yeralmıyordu. ..

Açıklamada, son dönemde açıklanan veriler in iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret et ttiği belirtilerek, "Uluslararası kredi koşullarındaki ve küresel ekonomideki sorunların toplam talebi sınırlamaya devam edeceği, buna karşılık yurt içi belirsizliklerin azalmasının iç talebi destekleyeceği tahmin edilmektedir" denildi.Petrol fiyatlarının varsayımların altında seyretmesi ve emtia fiyatlarının da düşüş eğiliminde olması nın yakın dönemde enflasyonu olumlu etkileyeceği kaydedilerek, "Bu çerçevede, enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörülmektedir" ifadesine yer verildi. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın faizleri artırmak için önemli bir neden görmediğini, bu açıklamadan anlıyoruz.

Merkez Bankası’nın bundan sonrasında ne yapacağına ilişkin ipuçlarına gelinceÖ

Açıklamada, Kurul un, Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesine yer verilirken, öte yandan fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin ve küresel belirsizliklerin devam etmesi nin para politikasının temkinli olmasını gerektir diği ve verilere duyarlılığı artırdığı kaydedildi. Buna bağlı olarak da, "Bundan sonraki faiz kararları küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır" denildi. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de, diğer açıklamalarda olduğu gibi önemle vurgulandı.

Kur baskısı artabilir

MERKEZ Bankası’nın açıklamasından anladığımız o ki; çok önemli bir gelişme olmadığı takdirde, Merkez Bankası’nın önümüzdeki birkaç ay faiz artırmaya niyeti yok. Ağustos ayı enflasyon rakamları büyük ihtimalle yine yüksek çıkacak, yıllık enflasyonun yükselmeye devam ettiği görülecek ama yine de Merkez Bankası faiz artırımına gitmeyecek.

Bence durum kötüleşse bile, Merkez Bankası artırım için yılsonunu bekleyecektir..

Merkez Bankası’nın üzerinde büyük bir baskı olduğunu biliyoruz. Bence yaklaşan ihracatçı meclisi seçimleri nedeniyle işaleminden Merkez’e gelecek faiz tepkileri daha da artabilir.

Ancak ihracatçılar her ne kadar "Merkez faizleri çok artırdı, artık indirmesi lazım" deseler de asıl dertlerinin kurlar olduğunu biliyoruz. YTL’nin çok değerli olduğunu herkes görüyor ve eleştiriyor. Ancak bunun asıl nedeni uygulanan ekonomik politikalar ve bu politikaların asıl mimarı da AKP Hükümeti. Buna rağmen ihracatçılar AKP Hükümetine yüklenmek yerine, uzun zamandır, kendileri için daha az tehlikeli yol olarak gördükleri Merkez Bankası’na çatmayı adet edindiler. Bir anlamda Merkez Bankası’nı, "günah keçisi" yaptılar.

Hükümet de bu yolu açtığı için, kendi ne derse desin, Merkez Bankası üzerinde bir baskı hissediliyor ve bu baskı giderek artma eğilimi taşıyor.

Merkez Bankası yönetiminin maalesef giderek bağımsızlıktan uzaklaştığı ve AKP politikal arına uyum çabası gözettiği de bir gerçek.

Umarız artacak baskılar nedeniyle Merkez’in büyük hata yapacağı bir ortama itilmeyiz...
Yazarın Tüm Yazıları