Bir yarışmanın ardından

Erhan Peker (Peker Sanat) kendisini sanata adamış değerli iş adamlarımızdandır.

Haberin Devamı

Kendisini yaklaşık 20 yıldır tanırım. Onun için sanat bir tutku halini almıştır. Güzel bir tablo ile karşılaştığında geceleri uykuları kaçar, eğer eser alınabilecek durumdaysa, elindeki tüm imkânları kullanarak eseri koleksiyonuna katmaya çalışır. Sanatla ilgili olan her faaliyet Peker’in ilgisini çeker ve bu sanatsal faaliyetin icra edilmesi için gereken ortamı oluşturmak adına elinden gelen her şeyi yapar.
Geçtiğimiz yıl kendisi ile sohbet ederken konu sanatla ilgili neler yapılabilir noktasına gelmişti. Bende görüşlerimi kendisine iletmiştim. Peker’e; resim ve heykel sergilerinin açılabileceğini, sanatçılarla birlikte, kendi alanlarında, çeşitli çalışmaların yapılabileceğini, sanatçılarla söyleşilerin düzenlenebileceğini söyledim. Kendisi görüşlerime, “Hocam düşüncelerinizin hepsi çok güzel ancak benim hedef kitlem genç sanatçılar olmalı” diye cevap vererek, düzenleyeceği sanatsal faaliyetlerdeki amacını belirtmiş oldu.
O RESİMLERİ HİÇ SERGİLEMEDİM

Haberin Devamı

Kendisinin çok isabetli bir karar verdiğini düşündüm. Birden hafızam 43 yıl öncesine gitti. Askerliğimi yeni bitirmiş, doğru düzgün bir iş bulamamıştım. Her ne kadar öğretmenlik mesleğinin bana çok yararlı olacağını düşünsem de, ne yazık ki öğretmenlik yapmak kısmet olmamıştı. Bende şimdi aramızda olmayan bir arkadaşımla (Bilal Erdoğan) birlikte İzmir’de tabela yazma işine başladım. İşten arta kalan zamanlarda elimden geldiği kadar resim yapıyordum. Yaptığım resimler birikmeye başladığında sergi açmaya karar verdim. Fakat hiçbir sanat galerisi benimle sergi açmak istemiyordu. Bu isteksizliklerinin sebebini bir türlü anlayamıyor, gittikçe moralim bozuluyordu. Zaten o günlerde sanat galerisi yok denecek kadar azdı. Sergi açamıyor oluşum beni sükûtu hayale uğratmıştı. Bahsi geçen resimlerimi hala saklarım ve bugüne kadar bu resimleri hiç sergilememişimdir.
GENÇ SANATÇILAR ZORLANIYOR

Günümüzde de genç ressam kardeşlerimiz yaptığı eserleri sergilemekte birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Bu zorluklardan bir tanesi; sanat galerilerinin düzenleyeceği sergileri, kendi oluşturdukları sanatçı kadrolarıyla birlikte düzenliyor olmasıdır. Okuldan yeni mezun olmuş sanatçılar, hiçbir referansı olmadığı için bahsedilen sanatçı kadrolarına girememektedir. Bu sebeple genç sanatçılar kişisel sergi açmakta zorlanmaktadır. Bu durum genç sanatçıların maddi zorluklar yaşamasına, geçim sıkıntısı içerisinde yaşamalarına sebep olmaktadır. Bahsi geçen bu durum 40 yıl önce olduğu gibi bugünde devam etmektedir.
ŞİMDİ DAMA FAZLA ŞANSLARI OLACAK

Haberin Devamı

Yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı genç sanatçıların kendilerini gösterebilecekleri ve eserlerini sergileyebilecekleri, her ne kadar zor olsa da, bir tek sanatsal yarışmalar kalmaktadır. Bu noktada Erhan Peker, gençler için çok önemli bir sanat olayına destek vermiş oluyor. Bizim zamanımızda gençlere özel bir yarışma bulunmamaktaydı. Şimdi ise, Peker gibi sanatseverler sayesinde azda olsa gençlere yönelik yarışmalar var diyebiliyoruz. Yarışma 26 Ekim tarihinde jüri üyelerinin toplanmasıyla birlikte başladı. Turan Erol, Doğan Hızlan, Yalçın Gökçebağ, Ergin İnan, Erhan Peker, Habib Aydoğdu, ve İbrahim Karaoğlu’ndan oluşan jüri, 163 eser arasından 3 adet başarılı eseri seçerek ödüllerini verdi. Ödül alan genç sanatçılar; Haşim Arslan, Kamer Gencer ve Seyit Mehmet Buçukoğlu’dur. Bu genç sanatçılarımızı canı gönülden kutluyorum. Şuna eminim ki bu ödülü aldıktan sonra katılacakları yarışmalarda ve eserlerini sergileme konusunda şansları daha fazla olacaktır.
Sonuç olarak; genç sanatçılara yönelik bir yarışma düzenleyen Peker Sanat; genç sanatçıların sanat yaşamlarına pozitif katkılar sağlamış oluyor. Bence esas önemli nokta bu konudur.

Yazarın Tüm Yazıları