Bir bürokratın mektubu

GEÇENLERDE yayınladığım ve üç gün süren ‘Ben mi yoksa hükümet mi değişti?’ (5-6-7 Temmuz 2005) başlıklı yazılarımda ifade ettiğim eleştirilere destek veren bir sürü yazı geldi. Bu mektuplar arasından eski İstanbul Gençlik ve Spor Müdürü Vedat Bayram’ın duygu dolu mektubunu bir örnek olarak yayınlıyorum:

* * *

‘Sayın Ülsever,

‘Ben mi yoksa hükümet mi değişti?’ (başlıklı) yazınızı okudum. Yazınızın özellikle 4. maddesinde ifade ettiğiniz, ‘benden olsun taştan olsun’ mantığı ile devlet kadrolarına yapılan atamalar sonucunda kalitenin düştüğü tespitinizden fevkalade etkilendim.

25 yıl sürdürdüğüm devlet hizmetimin ayrılış sürecini tespitinize ve tüm kamu çalışanlarına örnek oluşturması için size yazıyorum.

Spor Akademisi mezunu olacaksın. 9 yıl spor hocalığı yapıp Kadıköy Spor İlçe Müdürü olarak atanacaksın. Yaklaşık son 8 yıl da İstanbul Gençlik ve Spor Müdürü olarak koca kentin her türlü sportif yükünü kaldıracaksın. Yazılı spor basınında aleyhine 1 tek yazı çıkmaksızın 2000 sayfa yer alacaksın. Sadece İl Müdürü olarak İstanbul’da 4-5 iktidarla çalışacaksın. Her iktidar döneminde ‘adam işini yapıyor’ diye kabul görüp hizmetini yapacaksın. Son 8 yıllık sürede Erbakan-Çiller ile başlayıp, Yılmaz-Ecevit-Bahçeli’ye varana kadar herkesle uyumlu çalışacaksın.

Bahattin Şeker, Yücel Seçkiner, Fikret Ünlü, Erdoğan Toprak’ın bakanlığında hizmet yürüteceksin...

* * *

...Ve sen 26 Mart 2003’te kendi isteğinle görevinden istifa edeceksin! Neden?

Ankara’dan yapılan alakasız vekil atama nedeniyle! Hem de Belediye Başkanlığı döneminde birlikte çalıştığın hısmın bir Başbakan devrinde!

Hem de cezaevinden çıktıktan sonra eski Belediye Başkanı’na gerek vicdani, gerekse Türk töresine uygun ‘vefayı göstermene rağmen’!

Allah’tan başka bir kimseden beklentim olmadığını ispat için görevime son verdim.

Vefa duygusu beklentisiyle de ‘dur, ne yaptın’ diyen olmadığı için de emekliliğimi istedim.

Bence bu hadiselerin kaynağı ‘liyakati olmaksızın, koltuk ihtirası ile senaryo üreten makam esnafları’ idi. Adil olmayan bu uygulamanın kılıfı da hazırdı. Sözde cezaevi sonrası ‘Vedat Bayram, eski belediye reisine protokol tribününde yer vermemişti!’

Bu koskocaman bir yalandı. Bu yalan Vedat Bayramı gözden düşürmek için ‘badem bıyıklı bir senarist’ tarafından yayılıyordu!

Oysa eski Belediye Başkanı’na protokolde yer vermediği iddia edilen, en zor döneminde kendisini Paşalimanı’nda ve Küçükyalı’da misafir etme adamlığını gösteren idi!

Maalesef bürokraside liyakat ve adamlık yerine siyaset ve Bizans oyunları galip geliyor ve buna da hiç kimse mani olamıyor.

Tüm bu nedenlerle de yazınızda ifade ettiğiniz çoğalan vekil atamalarla bürokraside kaliteye son veriliyor.

Vedat Bayram.’

* * *

8 yıl süreyle çeşitli hükümetlere hizmet veren bir bürokrat, ‘mesleği zerre kadar bilmeyen badem bıyıklı bir makam esnafı’ tarafından ayağının kaydırıldığını iddia ediyor! Yerine gelen de liyakatsiz olduğu için yine bir ‘vekil müdür’!
Yazarın Tüm Yazıları