Beni tatile götürüyorlar...

Bu sene beni ilk kez tatile götürecekler.

Annem benim için bir çanta hazırlamaya başladı bile.

Ömrümde ilk kez denizi göreceğim.

Önceki yıllar beni bir tek defa bile götürmediler, her zaman babamın değerli oğlu Gorbi gitti, Rok ile ben kaldık.

Onlar valizlerini hazırlamaya başladıkları zaman gideceklerini, belki aylarca gelmeyeceklerini anlar, tüm bunları görmemek için koltukların arkasına saklanırdım.

Beni götürmezlerdi, çünkü Rok bana çok düşkündü.

Üstelik arabaya binmekten nefret ederdi, zaten arabalara sığmazdı. O yalnız kalmasın diye beni de hep evde bıraktılar.

Valizler dışarı taşındığında bir koltuğun arkasında sessizce ağlardım.

Rok artık yok.

Ve ben ilk kez tatile gidiyorum.

Aslında tatilin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum.

Tatil, ama nasıl?..

Komşumuzun çocukları tatilden her zaman daha esmer döndüler. Ben zaten siyahım.

Annem kemik yemek gibi bir şey diyor bu tatil.

O zaman iyiymiş...

Babam; ‘‘Mola vermeden gideceğiz, çünkü seni otele almazlar,’’ dedi.

Benim otellere alınmamamın nedeni mini bara işeme ihtimalim mi?.. Yoksa kat servisini hırsız sanıp herkesi ayağa kaldırma olasılığım mı, bilemiyorum.

Zaten kapısının önünde, ya da köşenin başında köpek istemeyenlerin otelde hiç istemeyeceklerini bilirim.

*

Babam ‘‘Seni denizde de istemezler’’ dedi.

Olsun...

Oysa denizin içine insanların çişlerini-mişlerini yaptıklarını, uzağa yapılan çişlerinin ise özel kanallarla denize kadar getirildiğini babam anlatmıştı.

Tamam...

Beni sevmeyen, benden korkan, beni denizde görmek istemeyen olursa, onları anlayışla karşılarım.

Zorla sevgi olmaz.

Canlıların kendilerinde olmayan bir şeyi başkalarına veremeyeceklerini sonunda öğrendim sayılır.

Ne ben kavgacı olmalıyım, ne de bizleri seven iyi yürekli hayvanseverlerin kavgacı olmasını isterim.

Kavga bana yakışsa bile onlara yakışmıyor.

Bizim sevgi ve barışımız var.

*

Babam ‘‘Kum görünce işemek de yok’’ dedi.

Çüşşş...

Kum görünce dayanamadığımı biliyor.

Yani bu tatil; kum görünce doğru eve koşup işemek mi?..

Yine olsun...

Ömrümde ilk kez tatile gideceğim.

Koltukların arkasına saklanmadan, kimseye küsmeden, valizler hazırlanırken ağlamadan.

Ama Rok'suz...


Bu mama dişleri de temizliyor


Hill's Prescription Diet Canine t/d ve Feline t/d, yerken dişleri temizleyen ve tazeleyen özel granüllerden yapılmış, mülti faydalı köpek ve kedi mamaları. Selüloz lifleri içeren Prescription Diet t/d, kırılmadan önce dişin mamanın içine tam olarak girmesini sağlayan parçalardan oluşuyor. Çiğneme işlemi sırasında her diş, kimyasal veya mineral aşındırıcılara gerek kalmadan özel dokulu lifler tarafından silinerek temizleniyor. Bu mamaların plak ve tartar oluşumunu en aza indirmenin yanı sıra kötü nefes kokusunu önlemekte de etkili olduğu aklınızda bulunsun.


Kediseverlerin yeni internet sitesi


www.kedimveben.com, kedilere düşkün, kariyer sahibi birkaç arkadaşın hazırladığı bir site. Aylık bir e-dergi olarak tasarlanmış. Kedi dostluğu aşılamayı ve yaymayı hedefliyor. Şimdiden 150 abonesi var. Bankacı Atilla Tormuş arkadaşlarıyla büyük zevk alarak hazırladıkları siteyi anlattı.


ENFORMATİF BÖLÜMLER SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR

İki senedir bu site fikri var aklımızda. Benimle birlikte Deniz Baruvan, Tarkan Sancak, Banu Rodoslu, Ayla Denisenko hazırlıyor siteyi. Veteriner Hekim Edip Kocaman da bize destek veriyor. Sitenin ismini Deborah Kerr ve Yul Bryner'ın oynadığı ‘‘Kral ve Ben’’ filminden esinlenerek koyduk. Kediler bizim hayatımızın kral ve kraliçeleri. Sitemiz aylık bir e-dergi formatında. İlanlar ve ‘‘veterinere sor’’ bölümlerini sürekli güncelliyoruz. Cicili bicili toz şeker bir site istemedik açıkçası. Sevgi, mizah ve bilginin harmanlandığı bir site hazırladık. Ticari bir amacımız yok, tamamen hobi olarak yapıyoruz bu işi.

MAMA TARİFLERİ, ALIŞVERİŞ VE SAĞLIK HABERLERİ

Sağlık, bakım, beslenme, eğitim, davranış, hekim danışmanlığı gibi bölümlerimiz dışında çok eğlenceli başlıklarımız da var. ‘‘Tom'un Ağız Tadı’’nda kediler için lezzetli mama tarifleri, ‘‘Cathy Alışverişte’’de aylık kısırlaştırma operasyon ve aşılarının fiyatları, ‘‘Kedi Haritası’’nda ise her ay belli bir bölgenin kedileri yer alıyor.

SOKAK KEDİLERİNE ÇÖP MUAMELESİ YAPILMAMALI

Bizim asıl amacımız sokak kedilerinin durumuna dikkat çekmek. Kediler ne yazık ki çöp gibi muamele görüyor; bakmıyor insanlar. Hayvanlara karşı çok acımasızlar. Kedilere bakışı olumluya çevirmek istiyoruz. Kediyi seven köpeği de sever, kuşu da insanı da...

SİVİL EYLEMLER YAPMAKTARTIŞMALAR AÇMAK İSTİYORUZ

Siteyi kısa bir süre önce açmamıza rağmen 150 abonemiz var. İleride bir sivil eylem yapmak, bir mektup kampanyası başlatmak ya da tartışma grupları oluşturmak gerekirse abonelerimizi de işin içine katmayı planlıyoruz. Sanal ortamdan gerçek ortama taşınmak gibi bir niyetimiz de var. Abonelerimizden de böyle bir talep var. İleride buluşmalarımız olabilir. Kediciler arasında iletişim çok kuvvetli oluyor zaten.

BİR DE KEDİ ÖYKÜLERİYARIŞMAMIZ VAR

Bir de yarışmamız var: ‘‘Susam Kedi Öyküleri Yarışması.’’ Yarışma kesinlikle rekabet amaçlı değil. İnsanlar kediler hakkında çok fazla yazmıyor. Kedi yazarlarının çoğalmasını istiyoruz. 7'den 77'ye herkese açık yarışmamız. Üslup ve sayfa sınırı yok. Belki çok güzel öyküler gelir ve bir yayınevine gidip kitap yapma önerisinde bulunuruz. Bu yarışmayı geleneksel hále getirmek gibi bir düşüncemiz var.


SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA


Veteriner Hekim Talat GÜLBAY


Kedilerde kuyruk yağlanması

Dört yaşında, erkek, beyaz, uzun tüylü bir Ankara kedimiz var. Kuyruğunun sırt tarafındaki tüyleri, yağa bulanmış gibi sarardı. Kirlendiğini düşünerek yıkadık ancak geçmedi. Evde o şekilde kirletebilecek hiçbir şey yok. Ne olduğunu merak ediyoruz. Bize yardımcı olabilir misiniz?

Özellikle erkek kedilerde kuyruğun bahsettiğiniz bölgesinde oluşan yağlanma, kuyruk bezi hiperplazisi ya da yağlı kuyruk hastalığı denen bir probleme bağlı olarak şekillenmiş olabilir. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu durumun erkek kedilerde testosterona bağlı olarak geliştiğinden şüphe edilmektedir. Ancak benzer problemler çok sık olmamakla birlikte dişi kedilerde de karşımıza çıkar. Bu soruna evde beslenen kedilerde, sokakta yaşayanlara göre daha fazla rastlanır. Genellikle kuyruktaki yağlanmanın kontrol altına alınmadığı durumlarda bakteri enfeksiyonları da işin içine girer ve kuyruk bölgesinde daha kirli renkte bir yağ tabakası oluşturur. Bu yağlanmanın tedavisi tam olarak bilinmemekle birlikte, kısırlaştırmanın ardından kendiliğinden ortaya kalktığı durumlar bulunmaktadır. Veteriner hekiminiz lokal olarak uygulayacağı antiseptik ve yağlanma giderici ilaçlarla bu durumu kolayca kontrol altına alabilir. Benzol peroksit içeren şampuanlarla yağlanma olan bölgenin haftada iki-üç kez yıkanması aynı şekilde bu problemin kontrol altına alınmasını hızlandıracaktır. Yine o bölgedeki tüylerin kısaltılması ve kedinizin beslenmesiyle ilgili eksikliklerin giderilmesi de tedaviye yardımcı olur.
Yazarın Tüm Yazıları