Beni kortizon şişmanlattı

Kilo sorunu olanlar, özellikle de problemlerini çözemeyenler haklı olarak türlü bahanelere sığınırlar. Mesela 20-30 yıl önce yapılan bir kortizon iğnesi veya 15-20 yıl önce uygulanan kortizon hapı tedavilerini suçlarlar.

Haberin Devamı

Kortizon tedavilerinin kilo aldırdığı, en azından kilo almayı tetiklediği doğru olsa da yıllar önce alınan kortizon haplarını her kilo sorununda ön plana çıkarmak pek de haklı sayılmaz.

Başka bazı ilaçların da kilo almayı kolaylaştırdığı doğrudur. Antidepresan ilaçların çoğu maalesef bir miktar kilo kazanımına yol açar. Antipsikotik ilaçların, epilepsi haplarının ve beta bloker grubundaki hipertansiyon tabletlerinin de kilo aldırabildiklerine şahit oluruz.

Kortizon içeren hap ve iğnelerin de kilo kazanımını kolaylaştırdıkları da bilimsel bir gerçektir ama bunun da kuralları, şartları vardır.

YÜKSEK DOZ, UZUN SÜRE

Kortizon içeren herhangi bir ilacın -iğne veya tablet olması fark etmez- kilo kazanımına yol açması, doz ve kullanım süresiyle bağlantılıdır. Sadece bir veya iki kez uygulanan kortizon iğnelerinin veya yalnızca birkaç hafta süreyle tatbik edilen kortizon haplarının uzun süreli bir kilo problemine yol açması kolay değildir. Kortizon tedavileri ancak çok yüksek dozlarda ve uzun süreli uygulandıklarında kilo aldırırlar.

Haberin Devamı

DEMİR VE OMEGA-3’E GELİNCE...

Kilo yaptığına inanılan iki ilaç grubu daha var (Bunlara ilaç bile demek doğru değil aslında, çünkü ikisi de doğal maddeler): Kansızlık tedavisinde kullanılan demir hap ve iğneleri ile besin desteği olarak kullanılan omega-3 kapsülleri.

Kansızlığı tedavi etmek amacıyla doktorunuzun uyguladığı demir haplarının veya her biri sadece 8-10 kalori içeren omega-3 kapsüllerinin de kilo kazanımına yol açmayacağı aklınızda olsun.
“10 sene önce içtiğim demir hapları beni şişmanlattı!” veya “Omega-3 destekleri nedeniyle kilo aldım!” demek yerine suçluyu başka yerlerde arayın. Mesela metabolizmanızı kontrol ettirin, biyolojik değerlerinizi gözden geçirtin, beslenme planınızı inceleyin, “yeteri kadar hareket ediyor muyum?” sorusuna cevap arayın.

Metformin zayıflama hapı değildir

Metformin haplarının insülin direnci ile tedavide önemli avantajlar sağladıkları doğrudur ama her ilaç gibi metforminin de önemli, ciddi yan etkileri vardır. Karında ve midede şişkinlik, karın ağrısı ve ishal atakları bunların en sık görülenleridir.
Metforminin uyku kaçmasına, ağrılı ve güç idrar yapmaya, kas ağrıları ve kramplarına, bel ağrılarına da yol açabileceğini biliyoruz. Seyrek de olsa görme bozuklukları, soğuk terlemeler, baş ağrısı, bulantı, sinirlilik nedeni olabileceğini de bir kenara not edin.
Kısacası metformin öyle her aklına gelenin kullanabileceği sıradan bir ilaç değildir. Mutlaka doktor tarafından tavsiye edilmesi gerekir. Önemli bir nokta da şudur: Metformin sadece insülin direnciyle ilişkili olan kilo sorunuyla mücadelede işe yarayabilir. Sadece insülin direnci sorunu olanlarda kilo kaybını destekleyebilir.
Ama burada bile “düşük glisemik indeksli bir beslenme planı/diyet” organizasyonu yapılmadan ve insülin direncinin gerektirdiği “aktivite artışı” sağlanmadan sadece metforminle sonuç almaya çalışmak boşuna çabadır. Kilo vermek amacıyla metformin haplarından istifade etmeye kalkmayın.

Haberin Devamı

Tiroid haplarıyla kilo verilmez!

Kilo vermeye kalkanların düştükleri hatalardan biri de tiroid hormonu kullanıp metabolizmalarını hızlandırarak fazla kilolardan kurtulmaya çalışmaktır. Bu çok tehlikeli bir “tıbbi suistimal”dir ve sadece hastalar değil, bazı hekimler tarafından da yapılmaktadır. Tiroid haplarının taşikardiden uyku bozukluğuna, kalp ritim bozukluklarından psikolojik sorunlara kadar pek çok problemin tetikçisi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın ve kilo vermek amacıyla tiroid hormonu kullanmayı asla düşünmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları