Benden adam olmaz

Bütün millet Ete Kurttekin’in şarkısından bahsediyor. Ete güzel söylemiş eyvallah, Cem Yılmaz faktörü de malum. Ama şarkının gördüğü ilgide adının olduğu da bir gerçek...

Erkek “benden adam olmaz” lafını iki nedenle kullanır; ya gerçekten kendisinden artık ne köy ne de kasaba olacağına inanmıştır ya da isyan ediyordur.
Birinci gruptakiler Oğuz Atay romanındaki Hikmet Benol gibidir biraz. Kendi içlerine fazla baktıkları için dünyaya uyumlarını kaybetmişlerdir.
şöyle derler mesela: “Gerçek, başkalarının bize uygulamaya çalıştığı tatsız bir ölçüdür. Birimi insandır.”
Gerçeğin zalim terazisine vurunca adam olmayacaklarına inançları pekişir, kanatları kırılır Hikmet Benol tipi erkeklerin. İşin kötüsü, kendilerini teraziye vurmadan edemezler.
Kendi kendilerinin bir numaralı eleştirmeni, hatta kurdu olan erkeklerdir. Teslimiyete doğru giderler.
***
Oysa hayatı protesto için “benden adam olmaz” diyenler öyle değildir. Onlar “adam olma” kriterlerine bayrak açmış isyankârlardır.
İsyan ettikleri hem kadının beklentileri hem de o beklentileri karşılayamayan kendileridir. “Ben değilim yârim...” der Kâğızmanlı ozan Bob Dylan: “Yiğit birini arıyorsun / seni koruyup kollayacak / eğri de olsan doğru da / sana her kapıyı açacak / yârim, aradığın ben değilim.”
Onlar söyleyince “benden adam olmaz” lafında erkeğe biçilen role başkaldırı, makus talihe serzeniş vardır.
Böyle bir erkek “ben sana vezir olamazsın demedim” diyen babanın tarafında, vezirlere hayran kadınlar tarafından hor görülmenin eşiğindedir.
Vezirliğe giden yoldaki rezillikleri bilir ama kadınına anlatamaz. Bir başka Oğuz Atay kahramanı Selim Işık gibi düşündüğüyle kalır: “Benimle bir yerde yanılıyor kişi, bu yeri ben de bilemiyorum.”

Vanessa’nın seçimi

“Joe Le Taxi” şarkısıyla çocukluk aşkımız olan Vanessa Paradis meğer Johnny Depp’in eşi ve çocuklarının annesiymiş.
“The Tourist”in reklam kampanyası da Vanessa’nın “Angelina Jolie kocamı çalar” vehmiyle yaptıkları üzerine kurulu: Yok senaryodaki aşk sahnelerini sansürlemiş, yok film setinde polislik yapmış...
Bence kadıncağızın şanssızlığı kocasının Angelina’yla oynaması değil, böyle gurur kırıcı bir şekilde gündeme gelmesi.
Oysa son resimlerine baktım, Madonna tarzı ayrık ön dişleriyle kendisi gayet seksi hâlâ. Hatta ne yalan söyleyeyim, Vanessa Paradis’i hatırlamak bana kocasının filminden daha çok heyecan verdi.

Konumuz nefret suçu

İnsanın kafayı çizip kendisinden farklı olanlara, sırf bu fark yüzünden kötülük yapmasına “nefret suçu” diyoruz.
Mesela, sırf rakip takımı tuttuğu, kadın doğduğu ya da Ermeni olduğu için birine şiddet uygularsak, bu nefret suçu sayılır.
Dünyanın her yerindeki aklı başında insanlar, bu suçların en ağır şekilde cezalandırılması için uğraşıyor.
Bizde de Sosyal Değişim Derneği ve DurDe Girişimi, nefret suçları yasası çıkarılsın diye kampanya yapıyor. Yolu nefretten geçmeyen herkesi desteklemeye çağırıyorum. Detaylar www.sosyaldegisim.org/ adresinde.

İncir çekirdeği

Edebiyat sorularımıza yanıt bulamaz belki; ama o soruları derinleştirebilir.
Yazarın Tüm Yazıları