Ben her bahar kilo veririm

Yoksa siz bu bahar da 'Ben her bahar kilo veririm' şarkısını söylemeye mi niyetleniyorsunuz?

Haberin Devamı

Bahar gelince sadece güller açmaz güllerle beraber 'kilo mevsimi' de açılıverir. Ve ne yazık ki kilo mevsiminin müdavimleri genelde aynı kişilerdir! O cephede, aynı ritüeller her bahar bıkıp usanmadan tekrarlanır: Bir diyetisyenden randevu alınır, verilen klasik diyet listesine biraz ürperti, biraz "yine mi?", biraz da "inşallah bu son olur!" diye bakılıp, hemen ertesi sabah 'kibrit kutusu kadar beyaz peynir' ve de 'salata-soda' diyetine bir kez daha başlanır!

Artık bu diyet işinin profesyonelleri var. Onlar, yani bu işi 5-10 yıldır tekrar edenler, işin, gittikleri yolun yol olmadığını geç de olsa fark eder ve “Moda bir diyet var mı bu sene arkadaşlar?” deyip 'etkili, kolay, kalıcı, vs.' diye pazarlanan yeni bir mucize diyet programının peşine düşerler. Bu, bu yıl 'kan grubu' diyeti, öbür yıl 'Dukan diyeti', beş yıl evvel de 'Montignac diyeti'dir. Yani filmin bu yüzü de aynı karelerin bildik tekrarı gibidir! “Peki ne yapacağız o zaman?” ya da “Nasıl bir yol izleyeceğiz?” diye soracağınızı biliyorum. Yanıtım şu üç cümlede gizli:

Haberin Devamı

* Her kilo probleminin arkasında metabolik-hormonal, ruhsal ya da genetik bir sorun vardır. O sorunu çözmeden kilo veremez, verseniz de fazlasıyla geri alırsınız.

* Yediklerinizi azaltıp, aktivitenizi artırmadan kilonuzu sağlıklı bir rakamda tutamazsınız.

* Kilo sorununun çözümünü kalıcı kılmak istiyorsanız süreci otomatikleştirmeli, hayatınızın doğal, ayrılmaz, rutin, sıradan bir parçası yapmalısınız.

Yağlarınız nerede birikiyor

BİR NOT

Yağ, bazı insanlarda cilt altında birikirken, bazılarında içeride, özellikle karın içi organların etrafında depolanır. Dışarıdan formda ve fit biri gibi görünmenize rağmen içeriden fazla kilolu, hatta şişman olabilirsiniz. Beden kitle endeksi normal bulunan çok sayıda insanda hayati iç organların (özellikle karaciğer, pankreas, kalp ve böbrek etrafında) ve omentum adını alan iç yağının miktarında ciddi bir artışın olabileceğini gösteriyor. Yalnızca beden kitle indeksi dikkate alındığında normal hudutlar içinde olan birinde iç yapı çok fazla olabiliyor. Bunlar genellikle gövdesel şişmanlayanlar yani elma biçiminde kilo alanlar. İşte bu nedenle yalnızca tartıya çıkmak, hatta boy ve kiloyu dikkate alan beden kitle indeksini hesaplamak yanıltıcı olabiliyor. Biz bu durumda biyometrik ölçümlerden yararlanmayı ve düşük glisemik yüklü beslenmeyi hedefleyen biyometrik diyet planını uygulamayı öneriyoruz. Yani beden kitle indeksiyle birlikte bel çevrenizi de ölçmenizi biyolojik ve metrik olarak yağ birikimini belirlemenizi tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

Tehlikeli beraberlik

DİKKAT

Tip-2 diyabet (erişkin tipi şeker hastalığı), bütün dünyada hızla ve bir salgın hastalık şeklinde yayılıyor. Ülkemizde de diyabet hastalığının en yaygın türü insüline bağımlı olmayan erişkin tipi (Tip-2) diyabettir. Tip-2 diyabet hastalığı orta ve ileri yaşlardaki erken ölümün, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, felcin ve körlüğün başlıca nedeni. Tip 2 diyabet, kilo alımıyla çok yakından bağlantılı. Yeni diyabet vakalarının yüzde 25’i beş kilo ya da daha fazla kilo artışına bağlıdır. Diyabet riski BKİ’nin 22’nin üzerindeki her bir birimlik artışı için yaklaşık yüzde 25 oranında artıyor. Kilo vermek ve fiziksel aktivitenizi artırmak Tip-2 diyabet riskinizi ciddi düzeyde azaltabilir. Eğer zaten diyabetiniz varsa, kilo vermeniz ve fiziksel olarak daha aktif olmanız kan şekeri düzeyinizin düşmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Uyku sorununuzun sebebi kilolarınız olabilir

UNUTMAYIN

Uykuda solunumun durması (uyku apnesi) fazla kilolu olmakla yakından ilişkili. Üst solunum yolu, uyku esnasında daralır ve bloke olur. Gece sık sık uyanmaya, sabah yorgunluğuna ve gün boyunca sersemlik hissine yol açar. Uyku apnesine sahip kişilerin çoğu BKİ’si 30’dan fazla olan şişmanlar. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor.

Kas yaparak zayıflayın

BİR HATIRLATMA

Eğer bedeninizde biriken yağlardan daha kısa sürede kurtulmak istiyorsanız, sadece yürüyüp koşmayın, mümkün olduğu kadar kas yapmaya çalışın. Egzersizle hem vücudunuzda yağ olarak depolanacak olan kalorileri yakarsınız, hem de kas dokunuzu artırırsınız. Kas dokunuz artınca kilo kontrolünüz kolaylaşır. Bunun nedeni kaslarınızın siz uyurken bile enerji kullanması, kalorileri yakmaya devam etmesi. Eğer kas kitleniz fazlaysa dinlenirken de, uyurken de daha fazla kalori yakarsınız. Her türlü fiziksel aktivitenin kas hücrelerini büyümeleri ve bölünmeleri yönünde uyardığını unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları