Bebeğimi nasıl uyutmalıyım?

Bebek dünyaya geldikten sonra anneye genelde 2 soru sorulur? 1. Emiyor mu? 2. Gece uyuyor mu? İlk aylarda anne emzirme odaklıyken özellikle 6. aydan sonra uyku odaklı olur.

Haberin Devamı

Nasıl olmasın? Bir araştırmaya göre 1 insan en fazla 11 gün uykusuz kalabiliyormuş. Araştırmaya anneleri dahil etmedikleri besbelli. 20 ay, 2.5 yıl hatta 4 yıl uyu(ya)mayan anneler var.
Her anne aşağıdaki sorularla mutlaka karşılaşır.
-Kendi kendine uyuyor mu?
-Daha uyumadı mı?
-Yine mi uyumadı?
-Gece uyuyor mu?
-Sallayalım mı?
Taze annenin yorgunluğu ve uykusuzluğuna bu sorular eklenince durum çekilmez olabilir. Peki uykusuzluk işkence olmadan önce önlem alınabilir mi? Hem evet, hem hayır. Evet, çeşitli yöntemler araştırılar bilgi sahibi olunabilir ve duruma göre hareket edilebilir. Hayır, her bebek kendi yöntemini (anneye) geliştirir demek yerinde olur.
Doğumdan önce ve sonra bebek bakımı ile ilgili yaptığım araştırmalar arasında özellikle, Attachmet Parenting Internetional’ ın kurucusu Dr. William Sears’ ın uyku ile ilgili önerileri beni çok rahatlatmış, iç sesime olan yakınlığımı arttırmıştı. Dr. Sears’ın önerilerinden bazıları şöyle:
1. Uykusu gelen bebeği kollarınıza alın, iyice gevşetin, kolları, bacakları kendiliğinden gevşeyecek şekle gelene kadar pışpışlayın. 20 dk. kadar bekleyin. Derin dalınca yatağa yatırın.
2. Bebekler gece 2-3 kez uyanabilir, bu çok normaldir .
3. Bebeklerin uyku alışkanlıkları ailelerine benzer. Eğer bebeğiniz uyumuyorsa önce kendi uyku alışkanlıklarınızı lütfen gözden geçirin.
4. Gün boyu güvenli ve sağlıklı bir ortamda olan bebeğe eğer gece de aynı şekilde yaklaşılıp her uyandığında sevgiyle, şefkatle ve sabırla kucağa alınıp pışpışlanıyorsa bu bebek ömür boyunca güven ve sevgi dolu biri olacaktır.
5. Gece boyunca uyumasını sağlamak çok büyük bir başarı olarak gösterilmemelidir. Annelere bununla ilgili olarak -iyi niyetli dahi olsa- baskı yapılmamalıdır. Bu nedenle anneler gece bebekleri ile birlikte uyuyabilirler. Bu daha az ağlamalarına, geceyi güven içinde ve huzurla geçirmelerini sağlayabilir.
Kişisel deneyimlerime gelince… “Aksatılmayan günlük rutinler bebeğe güven verir” ilkesinden yola çıkarak hepinize günlük rutin oluşturmanızı öneririm. Tracy Hogg’ un E.A.S.Y yönteminin anneler için çok faydalı olacağını düşünmüştüm. Gerçekten de öyle oldu. Ata yaklaşık 4.5 yaşında ve uyku düzenini aksatmıyor.
Yöntemin ana hatları neler?
E (eat) Beslenme
A (aktivite) Etkinlik
S (Sleep) Uyku
Y (Your Time) Senin Zamanı, yani annenin zamanı.
Birbirini tekrar eden bir hareket zinciri saat veya dakikayla sınırlı değil. En önemli kısım, bebeğin akşam uykusuna kaçta yatacağı?
Öğle uykusunu tam öğle saatinde almışsa, 1.5-2 saati geçmemişse en geç 19:00 gibi akşam uykusuna geçmesi isabet olabilir. Uykudan önce banyo, masaj gibi ritüellerin eklenmesiyle bir süre sonra bebek yıkandıktan sonra karnını doyurup uyuyacağını öğrenmeye başlar. Zincirleme davranışlar öğrenmeyi ve davranış geliştirmeyi gerçekleştirir.
Uzmanlara göre ses, ısı ve ışığın iyi kontrol edilmesi bebeğin uyku kalitesini arttırıyor. Çok gürültülü ve sıcak olmayan, karanlık bir odada uyumasını sağlamak çok önemliymiş.
Gece uyanmalarında Dr. Sears’ ın dediği gibi pışpışlayarak uyutmayı deneyebilirsiniz. Ancak genelde filmin sonu emzirerek uyutmayla biter.
Emzirerek uyutmayın, çok sakıncalı gibi öneriler içeren pek çok yayına ve uzman görüşüne ulaşabilirsiniz. Ancak uykusuz annenin bir an evvel “uyku, biraz daha uyku” isteğine ne yöntem dayanır ne de uzman görüşü. Gecenin 03:43’ ünde istenilen tek şey evdeki herkesin sorunsuz bir şekilde uyumasıdır. Bu nedenle emzirerek uyutmak hem pratik bir çözüm hem de iç güdüsel bir yaklaşımdır.
Bugüne değin tanıştığım annelerin neredeyse yüzde 80’i bebeğini emzirerek uyuttuğunu, uzman görüşü okuduğunda kendini kötü hissettiğini ama iç sesini dinlediği için pişman olmadığını söylüyor. Ben de aynen katılıyorum. Çalışan anneler için zor bir durum olsa da bebek kısa süre sonra bakım veren kişiye uyum sağlıyor ve anne olmadan uykuya geçmesi kolaylaşıyor.
Yeni annelerle herzaman şunu paylaşıyorum: Uzman görüşleri ve bilimin dedikleri çok önemli. Ama bu bebek sizin bebeğiniz, birebir olarak kitaplarda anlatılanlara uymayacak kadar farklı ve özel bir varlık. Onu en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Gerekli iyi bakım şartlarını verdikten sonra bebeğe kazandırılan alışkanlıkların temelinde kullandığınız yöntemleri değil, iç seslerinizi, tutarlılığınızı ve duygularınızı göreceksiniz.
Etrafınızdakilerin ne dediğine çok takılmamaya bakın. Herkes akıl vermek için yarışacaktır. Alınan akıldan çok gösterilen sebahat bebeğe uyku disiplini kazandıracaktır diye düşünüyorum.
www.aylinanne.com
https://twitter.com/AylinAnne



Yazarın Tüm Yazıları