Bakan’ın fotoğraf aşkı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği 1988 yılından bu yana yayınlanan Yılın Basın Fotoğrafları Kataloğu ile birlikte 2014 yılında yayınına ara verilen Foto Muhabiri Dergisi’nin yeni sayısını kısa süre önce görücüye çıkardı.

Haberin Devamı

Katalogda bir yıla damga vuran fotoğraflar dikkat çekiyor. Dergide ise foto muhabirlerinin yanı sıra fotoğrafa olan merakları ile tanınan yüzler de var. Derginin ilk sayısında, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan röportaj yer alıyor. Kılıç, fotoğraf merakını Foto Muhabiri Dergisi’nde aktarıyor.

FOTOĞRAF ÇEKMEYİ SEVİYORUM

Kabinenin en genç bakanları arasında yer alan Bakan Kılıç, dergide fotoğrafa ilgisini şöyle anlatıyor:
“Fotoğraf çekmek artık yaşantımızın bir parçası haline geldi. İlerleyen teknolojik imkanlar sayesinde elinde cep telefonu olan herkes fotoğraf çekebiliyor. Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. İmkan buldukça elimde fotoğraf makinesiyle farklı pozlar yakalamaya çalışıyorum. Bunlar tarihi ve kültürel mekanlar da sosyal etkinlikler, hatta sokak fotoğrafları da olabiliyor. Birbirinden farklı ve özelliği olan ilginç ayrıntıları karelere dökmek için fırsat kolluyorum. Benim çekimlerimi bir hobi olarak nitelendirmek mümkün. Oysa ki asıl olan sanattır; çektiğiniz fotoğrafların sanatsal niteliği olması ve ilgili çevrelerin dikkatini çekmesi gerekir. Şüphesiz ki Türkiye bu alanda da çok başarılı sanatçılar yetiştirdi, yetiştirmeye de devam ediyor.”

Haberin Devamı

FOTO MUHABİRİ DERGİSİ

Foto Muhabirleri Derneği’nin 2014 yılında yayınına ara verilen ve yeniden yayınına başlayan “Foto Muhabiri” dergisi, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin iletişim fakültelerinden, güzel sanatlar bölümlerine, basın meslek örgütlerinden gazeteci cemiyetlerine, iş, sanat, spor ve siyaset dünyasına ulaşıyor. Dergide, fotoğraf hikayelerinden ustalarla söyleşilere, meslektaşlarımızın sorunlarından basın meslek örgütlerimizin başarılarına, gazetecilerin hukuksal alandaki ihtiyaçlarından, şöhretli isimlerin fotoğrafa bakışına pek çok farklı konu yer alıyor.

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI KATALOĞU

Derneğin bu yıl dergi ile aynı anda çıkardığı Yılın Basın Fotoğrafları’2016 Kataloğu’nda ise yarışmaya katılan 4 bin 155 kare arasında, ödül alan 8 farklı kategoride; 30 fotoğraf ve 6 serinin yanı sıra Türkiye’nin bir yılına tanıklık eden, 137 kare ve 16 seri fotoğraf yer alıyor. Foto Muhabirleri, tarihi objektifleriyle kayıt altına alıp geleceğe aktaran insanlardır. Gazete sayfasında yayınlanan her bir fotoğraf tarih vesikası olarak arşivlerde yerini alır. Türkiye Foto Muhabirleri, Türkiye’de gazete sayfalarına sıkışıp kalan tarihi anları, 1988 yılından bu yana aralıksız olarak yayınlanan “Yılın Basın Fotoğrafları” kataloglarıyla kalıcı bir eser olarak topluyor.

Haberin Devamı

MİLYONLARIN GÖZÜ OLMAK AĞIR YÜK
“Foto Muhabiri” her fotoğraf çeken gibi makinesinin vizöründen bakarken çoğu zaman bir gözünü kapatan kişidir. Ama her fotoğraf çekenden farkı, o tek gözün gördüğünün milyonlarca göze ulaşmasıdır. Bir gözün gördüğüne, milyonlar bakar. Yükü ağırdır foto muhabirinin. Ama bu ağır yük, taşıdığı koca koca ekipmanları değil, milyonların gözü olmanın sorumluluğudur. Bu mesleğin ağır yükünü omuzlarında taşıyanların fotoğrafları, Türkiye’de 1985 yılında ilki düzenlenen, “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması” sayesinde sergiler ve kataloglarla geleceğe taşındı.

İKİ YENİ YAYIN

Yılın Basın Fotoğrafları 2016 kataloğunda ödül alan 102 karenin yanı sıra, 137 fotoğraf ve 16 seri fotoğraf yer alıyor. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan 276 sayfalık yayının baskıları, Dumat Ofset’te gerçekleştirildi. 74 sayfalık Foto Muhabiri Dergisi ise fotoğraf ve medya dünyasını bir araya topluyor. İki yayının tasarımında ise Buket Yükselen’in imzası var.

Yazarın Tüm Yazıları