Bakan Pepe Nairobi’ye keşke gitseydi

BAKANLAR Global Çevre Forumu. İki yılda bir düzenleniyor. Şimdi, 5-9 Şubat arasında, gelecek hafta Nairobi’de.

Haberin Devamı

Dünyanın değişik kentlerinde, çeşitli organizasyonlar çevre ile ilgili sık sık toplantı düzenliyor. Şu sıralarda dünyada en çok konuşulan konu global ısınma.

Çok doğal, çünkü insanlığın kaderini etkiliyor. Bir yandan kuraklık, diğer yandan sel baskınları, değişen iklim insanı, hayvanı ve doğayı öldürüyor. Açlık, savaşlara yol açıyor.

İklim değişikliği şu anda dünyanın bir numaralı sorunu.

GENİŞ BOŞLUK

Bakanlar Global Çevre Forumu gecen yıl yine Nairobi’de. Durum acil hale geldiğinden, iki yılı beklemeden bu yıl hemen yenisi düzenleniyor.

Gelecek hafta, Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiren iki konu ele alınıyor.

1-Küresel ısınma ve iklim değişikliği.

2-Su politikaları ve su stratejisi.

Geçen yılki  toplantıya Türkiye adına Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe geniş bir heyetle katılıyor.

Haberin Devamı

Gelecek haftaki toplantıya dünyadan elli ülkenin elli bakanı katılıyor, ama Osman Pepe bu kez katılmıyor. Pepe’nin kendisi katılmadığı gibi,. Türkiye’den hiç kimse katılmıyor. Geçen yılın geniş heyeti, yerini geniş boşluğa bırakıyor.

İKLİM KURULU

Oysa ve ister istemez Türkiye kuraklık ve global ısınmaya karşı önlem almak zorunda.

Nitekim, iki yıl önce İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kuruluyor.  Burada Çevre, Enerji, Tarım ve Sanayi Bakanlıkları ile uzman kurumlar var. Bu kurul iklim değişikliğinin Türkiye’ye etkisi üzerine rapor hazırlıyor. Hepimizin hayatını ilgilendiren rapor bugünlerde açıklanıyor.

Bu çalışmayı yapmak yararlı ve gerekli. Ancak, Pepe’nin Nairobi’ye katılmayışı aynı ölçüde çok yanlış. Neden katılmıyor?

Yaklaşan seçim nedeniyle, her bakan her hafta bir yere giderek, hükümetin icraatını anlatmakla görevli. Pepe onun için katılmıyor.

Bir ülkenin kaderini ilgilendiren bir toplantı, geçici iç politik nedenle es geçiliyor. Oysa, o toplantıda kim bilir, yeni neler öğrenmek mümkün.

301 Cemil faturası

SON zamanlarda gördüğüm en zeki manşetlerden biri geçen gün Star gazetesinde.

301. maddenin değiştirilmesine karşı çıkan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yaşanan son olayların ışığında manşette eleştiriliyor: "301 Cemil Tahtaya".

Bu manşetin yayınlandığı gün, gazetenin genel yayın yönetmeni Alev Er’in görevine son veriliyor. Eskiden Uzanlar’a ait Star, şu anda TMSF üzerinden AKP denetiminde, AKP yanlısı bir gazete. AKP bu manşete tahammül edemiyor ve Alev Er işinden oluyor. Gerçi künyede hala onun adı var.

Haberin Devamı

Basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü denildiğinde, mangalda kül bırakmayan AKP, eleştiri karşısında hemen fatura kesiyor ve suçüstü yakalanıyor.

Tek bir manşete bile tahammül edemeyen AKP ile demokrasi buraya kadar.

Yazarın Tüm Yazıları