Bahçeye giren Pitbull’u öldürme hakkı

ÇAYYOLU’ndan mail atan okurumun şikayeti yandaki villada oturan komşusunun pitbull köpeğinden.

Üç yaşında küçük bir kızı olduğunu, en büyük korkusunun da alçak olan bahçe duvarını geçebilen pitbulun kızına saldırması olduğunu yazmış ve sormuş:

"Pitbull, kızıma saldırmaya kalkarsa, av tüfeğimle vuracağım. Bunu komşuma da söyledim. Kavga ettik, mahkemelik olmak üzereyiz. Ben de hayvanları seviyorum, ama bu çok tehlikeli bir hayvan, sokaktaki kedilerin hepsini parçaladı. Acaba, pitbulunu vurursam, hukuken sorumlu olur muyum?"

Bakın yanıtım şöyle:

Hayvanları Koruma Kanunu, bu tip tehlikeli hayvanları üretmeyi, dışardan getirmeyi, takas veya hediye etmeyi yasaklarken, Meclis’ten geçen Türk Ceza Yasası uyum yasası da bu tür hayvanların "üretim, satış ve reklamını yapıp hediye edene" 3 bin YTL’lik para cezası yaptırımı getirdi.

PİTBULL’U BAŞIBOŞ BIRAKMAK SUÇ

Mevcut TCK’daki konuyla ilgili bir düzenleme tam komşunuzla ilgili. Komşunuz pitbullunu başıboş bırakır ve etrafa saldırmasına neden olursa, "Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması" suçundan o mahkum olabilir. TCK’nın 177. maddesi şu düzenlemeyi öngörüyor:

"Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."

Sizinle ilgili TCK maddesi ise 151. madde. "Mala zarar verme" başlıklı bu maddeye göre, sahipli bir hayvanı "Haklı bir neden olmaksızın" öldürmenin cezası sahibinin şikayeti üzerine dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası. Ancak sizin durumunuzda, size ya da aile fertlerinizden birine pitbullun saldırması halinde, zarar verme olacağı ve "haklı neden" de bulanacağı için ceza almamanız olası.

Ama sorduğunuz sorunun tam karşılığı olan düzenleme şu anda, TBMM’nin önünde bulunan yeni Borçlar Kanunu Tasarısı’nda var. Bu tasarının aynen kabulü halinde, kişilerin evlerinin bahçesine kadar girip zarar veren bu tip hayvanları "öldürme ve alıkoyma hakkı" getirilmiş olacak.

ÇOCUĞA SALDIRIRSA ÖLDÜRÜLEBİLECEK

Düzenleme tasarının 67. maddesinde yeralıyor. Bu maddeye göre, bir kişinin hayvanı, başka birinin bahçesine, arazisine girip zarar verirse; o hayvan yakalanıp, zarar giderilinceye kadar alıkonabilecek. Durum ve koşulların haklı göstermesi halinde ise zararı veren hayvan öldürebilecek. Örneğin sizin sorduğunuz gibi bir pitbullun başka bir evin bahçesine girerek, buradaki çocuğa saldırması halinde, durumu gören yakınları kurtarmak için köpeği öldürebilecek veya alıkoyabilecek.

Hayvanın verebileceği zarar da, "Bahçe arazi ya da eve girip orada bulunan insan, diğer hayvan, bitki ve yapıya verdiği zarar" olarak tanımlandı. Gerekçede ise şu ifadeye yer verildi:

"Maddede kullanılan ’taşınmazı üzerinde bir zarar’ ibaresinden anlaşılması gereken, hayvanın o taşınmaz üzerinde bulunan bitkiler, diğer hayvanlar, ürünler, geçici veya sabit yapı eserleri ve hatta insanlara verdiği zararlardır"

KOLLUĞA HABER VERİLECEK

Tehlikeli hayvanın durumunun derhal sahibine haber verilmesi, sahibi bulunulmazsa, kolluk güçlerine haber verilmesi de şart koşuluyor. Aynı madde uyuşmazlık halinde ise takdiri hakime bırakıyor. Eski yasadan farklı olarak, "Hayvan bulundurma" kavramına da açıklık getirildi ve "Bulundurulan hayvanın" gerek beslenen gerekse, ekonomik amaçla bakılan koyun, inek gibi hayvanlar olduğu ifade edildi.

Hayvanın verdiği zararı ödemekle sahibi yükümlü tutulurken, zararın nasıl karşılanacağına ilişkin kriterler de belirlendi. Buna göre hayvan sahibi zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini kanıtlarsa, sorumluluktan kurtulacak. Hayvanın başka biri veya başkasına ait havyan tarafından ürkütüldüğü ve zararın doğduğu anlaşırsa, rücu hakkı getirildi. Bu durumda hayvanın sahibi karşıladığı zararı ürküten tarafa yükleyecek. Hayvanseverlere önemle duyurulur...

İşte o madde: Alıkoyma hakkı

"Bir kişinin hayvanı, başkasının taşınmazı üzerinde bir zarar verdiği takdirde, taşınmazın zilyedi, o hayvanı yakalayabilir, zararı giderilinceye kadar alıkoyabilir; hattá durum ve koşullar haklı gösteriyorsa hayvanı öldürebilir. Bu durumda, taşınmazın zilyedi derhál hayvan sahibine bilgi vermek ve sahibini bilmiyorsa, onun bulunması için gerekli girişimleri yapmak zorundadır."
Yazarın Tüm Yazıları