Bağışıklık sisteminizi seyahate hazırlayın

Dünyada yılda yaklaşık 500 milyon kişi yurtdışına seyahat ediyor. İş gezileri, tatiller, taksitli turlar, grup indirimleri, kampanyalar seyahat etmeyi giderek daha çok keyif haline getiriyor.

Ancak, hoş anılarla dönmek üzere yola çıkılan seyahatlerde ve sonrasında hastalıkla boğuşmamak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizin önemi büyük. Yani vücuduzu karşılaşabileceği enfeksiyonlara karşı hazırlamalısınız... Bunun en kolay ve etkili yollarından biri de aşılanma...

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER DAHA FAZLA DİKKAT İSTER

Gelişmekte olan ülkelerin doğa koşullarının ‘henüz’ fazla etkilenmemiş ve fiyatların gelişmiş ülkelerden gelenler için uygun ve özendirici olması ve tabii tarihi değerleri yüksek sayıda turist akınına yol açıyor. Bu gibi turistik bölgelerdeki hızlı ve mevsimsel nüfus artışları, altyapı yetersizlikleri, kısa sürede büyük bir kitlenin hijyenik ve beslenme gereksinimlerinin karşılanması ile ilgili zorluklar, denetim kurum ve kuruluşlarının sayı ve nitelik açısından yetersizlikleri seyahat eden insanları bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya getirebiliyor.

Bu sağlık sorunlarının başında hava, su, yiyecekler ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıkları geliyor. Kalabalık turistik kentlerdeki su kaynakları çoğu zaman ani mevsimsel artışlardaki gereksinimi karşılayamıyor. Sağlıklı su sağlama güçleşiyor. Bu da suyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bazı ülkelerde gıdaların hazırlanması, korunması, gıda işleyenlerin ve hazırlayanların sağlık ve eğitim düzeyleri, kültürel değişiklikler özellikle daha gelişmiş ülkelerden gelenlerde hastalık kaynağı olabiliyor.

Tüm bu olumsuz koşullar özellikle enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığını arttırıyor. Bu enfeksiyon hastalıklarının başlıcaları AIDS, Amebiyazis, brusella, sitomegalovirus, difteri, dizanteri, giardia, helmintler, hepatit A, hepatit B, Japon ensefaliti, lejyoner hastalığı, leishmaniazis, leptospirozis, malarya, menenjit, poliomyelitis, kuduz, salmonellozis, şistozomiasis, sigellozis, tripanozomiazis, tüberküloz, tifo, tetanoz ve veneral hastalıkları... Ama bu hastalıkların bir kısmından aşıyla korunabilmek de bir şans.

Yüksek bulaşıcı hastalık taşıyan bölgelere seyahat eden sekiz bin kişi üzerinde yapılan araştırmalar, yolcuların yüzde 64’ünün bu seyahatler sırasında hiçbir sağlık tavsiyesi almadıklarını ortaya çıkardı. Uluslararası Seyahat İlaçları Birliği bu gibi seyahatleri olan kişilerin mutlaka http://www.cdc.gov/travel/ sitesine girerek bilgi almalarını öneriyor. Dünya Sağlık Örgütü de enfeksiyonları bölge bölge takip ediyor.

GRUP GRUP AŞILAR

Uluslararası yolculuk yapan kişilere verilecek sağlık önerilerinin en önemlilerinden biri bağışıklama önerileri. Bunun için servis veren seyahat kliniklerinden yararlanabilirsiniz.

Uluslararası yolculuklarda uygulanacak olan aşılar üç grupta toplanıyor:

Kanunen zorunlu aşılar: Halen bu grupta sadece sarı humma aşısı yer alıyor.

Herkese önerilen aşılar: Herkesin tetanoz, difteri, poliomyeliteye (çocuk felci) karşı bağışıklığının olması gerekli.

Risk halinde uygulanması gereken aşılar: Tifo, kolera, hepatit A, hepatit B, meningokok, Japon ensefaliti.
Yazarın Tüm Yazıları