Bağırsak parazitleri seyahat dönüşü size eşlik etmesin

Tropikal ve astropikal ülkelere gidiyorsanız tatsız bir sürprizle dönebilirsiniz... Bağırsak paraziti kurtlarla. Bağırsak parazitlerinin vücuda girmesine, toprak, kum ve gıda maddelerinin insan ve köpek dışkısıyla kirlenmesi zemin hazırlıyor.

Kötü hijyen ve sıhhi tesisat standartları bu istenmeyen canlılarla, insanları karşı karşıya getiriyor.

Genel olarak bunlara bağlı klinik etkiler seyahatten döndükten bir süre sonra ortaya çıkıyor. Bu nedenle birçok kişi seyahatiyle sorunu arasında ilişki kurmayı düşünemiyor bile.

Yolculuklarda alabileceğiniz başlıca bağırsak parazitleri şunlar:

KANCALI KURTLAR

İnsan ve köpek kancalı kurtları, özelikle de Necator ve Ancylostoma türleri yolcular için bir risk taşıyabilir. Bunlar daha çok kumsalların insan ve köpek dışkısıyla kirletildiği yerlerde olur. İnsanlar, parazitin insanın derisinden içeri girebilen larva formlarıyla enfekte olur.

TENYALAR

Taenia saginata tenyası, bu parazitin larval formuna konaklık eden çiğ veya az pişmiş sığır etinden geçer. T. solium buna benzer şekilde çiğ veya az pişmiş domuz etinden geçebilir. Bu tip tenya enfeksiyonları, sığır ve domuzların tenya yumurtalarını yemelerinden kaynaklanır. T. solium enfeksiyonu da dışkıdan mikrop bulaşmış gıdalardaki T. solium yumurtalarının yenmesi nedeniyle olur. Özellikle bu durum çok tehlikelidir, çünkü bu parazitin larval formları kistikerkoza yol açar ve çok ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Echinococcus granulosum, parazitin larval formu ile enfekte olma sonucu oluşan hidatit kist hastalığına sebep olur. Ergin tenyalar köpekleri enfekte eder, köpekler de bu tenyanın yumurtalarını dışkıyla birlikte dışarı atar. İnsanlar bu enfeksiyona, enfekte olmuş köpeklerle yakın temasta bulunmaları ve köpeklerin dışkılarıyla kirlenmiş gıda maddelerini, suları tüketmeleri yoluyla yakalanırlar.

YUVARLAK KURTLAR

Yuvarlak bağırsak kurdu (nematod) parazitleri Ascaris ve Trichuris topraktan geçer. Bu parazitlerin yumurtalarını içeren topraklar meyve ve sebze gibi besinlere mikrop bulaştırır. Eğer bu besinler iyice yıkanmadan yenirse enfeksiyona yol açar. Enfeksiyon mikrop bulaşmış topraklı besinleri elledikten sonra, eller vasıtasıyla da geçebilir.

Korunmak için

Seyahatlerde eğer yıkama şansınız yoksa çiğ gıdalardan uzak durun.

Kuşkunuz varsa kapalı kutularda satılan gıdaları tercih edin.

Ellerinizi sık sık sabunlayın.

Kapalı içme sularını için.
Yazarın Tüm Yazıları