Asosyal sorumluluk

Pek çok kurum sosyal sorumluluk adına okul inşa ediyor, devlet o okullara öğretmen tayin ediyor, okulsuz öğrenciler de bu sayede okula kavuşuyor ama bu okulların eğitim için yeterince donanımı yok.

Haberin Devamı

Böyle olunca da sosyal sorumluluk adına yapılan pek çok okul asosyal sorumluluğun ötesine maalesef geçemiyor.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Ersin Yay’dan bir e-posta mesajı aldım. Ersin Hoca mesajında, “Bulunduğumuz bölgenin şartları hakkında eminim bilgi sahibisiniz. Buralarda özellikle büyük şehirlere oranla eğitim alanında eksiklikler mevcut. Öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için kütüphane oluşturduk.  Fakat kitaplara ihtiyacımız var. Hem de çok sayıda. Okulumuzun kitap ihtiyacı konusuna duyarsız kalmayacağınızı temenni ederiz. Lütfen bizi cevapsız bırakmayınız” diyordu.

Ersin Hoca belli ki ülkemizin idealist eğitim neferlerinden biri. Mailini aldığımda aklıma Yılmaz Erdoğan, Tarık Akan, Altan Erkekli, Demet Akbağ ve Tuba Ünsal’ın başrollerini paylaştığı seçkin oyuncu kadrosu ile vizyona girdiğinde büyük ilgi çeken Vizyontele Tuuba filmi geldi.

Haberin Devamı

Filmi bilirsiniz. Hikayesi Türkiye’nin Güneydoğusu’nda, herkesin ve her şeyin uzağında küçük bir şehirde geçer. Vizyontele Tuuba’da kütüphaneci karakterini canlandıran Tarık Akan Anadolu’nun ücra bir ilçesine kütüphane memuru olarak atanır. Kütüphanesi olmayan o şirin beldede, belediye başkanı ve şehrin sevimli karakteri Deli Emin ile birlikte bir kütüphane kurarlar. Kitabı olmayan bu kütüphane için de eski bir gazeteci dostuna mektup yazar. Mektup gazetede yayınlanır ve gazeteye okurlarının ulaştırdığı bir kamyon dolusu kitap beldeye gelir ve hikaye böyle uzayıp gider. 80’lerin Türkiyesi’ne farklı bir perspektiften yaklaşır film.

Ersin Hoca da Vizyontele Tuuba’daki Tarık Akan karakterinden mi esinlendi bilmem ama ben onun mektubunu alınca kendimi filmde Tarık Akan’ın mektup yazdığı o gazeteci gibi hissettim.

Ersin Hoca’nın e-postasını aldığımda hissettiğim duyguları sevgili dostlarım Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker ve Fresenius Medical Care Genel Müdürü Aşkın Korkusuz ile paylaştım.

Her ikisi de müthiş bir duyarlılık sergilediler. Benden sonra hemen çalışanlarına kurumları içinde birer duyuru yapmışlar. “Hadi arkadaşlar Hilvan Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na elbirliği ile bir kütüphane yapalım” diye. Erensan çalışanları 130 kitap toplamış kendi aralarında. Kitapları kargoya çoktan teslim ettiler bile. Bugün yarın Erensan çalışanlarının bağışlarından oluşan kitaplığa kavuşacak Cumihuriyet İlköğretim Okulu öğrencileri...

Haberin Devamı

Aşkın Bey’den duyduğuma göre Fresenius’un çalışanları da kendi aralarındaki kitap toplama işini bitirmek üzerelermiş. Onlar da birkaç güne kalmaz gönderecekler Hilvanlı öğrencilere hediyelerini. Aşkın Bey’in bir de hayali var. Diyor ki; “Eğer fırsat bulabilirsek Hilvan’a bizzat gidip, kitap raflarını ellerimizle çakıp, Fersenius çalışanlarının oluşturduğu kütüphaneyi ellerimizle raflara yerleştirmek istiyoruz…”

Hem Erensan hem de Feresenius çalışanlarını yürekten kutluyorum. Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencileri ve Ersin Hoca adına da kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

Dedik ya sosyal sorumluluk adına pek çok kurum çeşitli projeleri hayata geçiriyor. Eğer bir kurumda çıkıp “Biz de kurumsal vatandaşlığımızı ihtiyacı olan okullara kütüphane kurarak yerine getireceğiz” deyip bu konuyu üstlenirse, o kurumun projesini duyurmak da bizim boynumuzun borcu olsun…

Haberin Devamı

Lütfen biri bana anlatsın…

Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın televizyon reklamlarında neden kuş sürüsü gibi baretlerin  havada uçtuğunu?

Yapı Kredi’nin yeni kredi kartı ürünü Taksitçi’nin reklamında neden homoseksüel bir kuaför tiplemesinin kullanıldığını? Hatırlarsınız Ferzan Özpetek’in Hamam filminden sonra Hamamcılar Odası ayaklanmıştı. Bu reklamdan sonra Kuaförler Odası da çıkıp “bizim içimizde eşcinsel yok” diye itiraz ederse ne olacak?

Best FM’in outdoor reklamlarında neden kepçe kulaklı tiplemelerin kullanıldığını? Bir de afişlerdeki slogan “Best FM’i daha iyi dinlemek için” şeklinde, yoksa Best FM’in yayını parazitli mi?

Otomotiv pazarında rekabet bu kadar çetin şartlarda sürerken, hazır giyimde karşılaştığımız bir alana bir bedava kampanyalarının benzerine Hintli Tata’nın ülkemizde giriştiğini, kamyonet alanlara neden otomobil hediye ettiğini ve böyle yaparak kendi marka itibarına zarar verip vermediğini?

Haberin Devamı

Partisinin lideri olmayı tercih ettiğini ilan eden ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Onu o koltuktan indireceğim” diyen Kemal Kılıçdaroğlu’nun hangi projelerle halkın karşısına çıkacağını?

Lütfen biri bana anlatsın. Çünkü meraktan patlıyorum…

Ertan Acar’ı Hürriyet Benim Sayfam'dan,www.facebook.com/ertanacar001 ve http://twitter.com/ertanacar 'dan da takip edebilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları