Aşk her engeli aşar mı? Kelebeklerin ömrü kadar aşk isteyen bir kadının hikayesi...

Hiç düşündünüz mü? "Engelli insanlarımızın sosyal hayatta" yaşadığı sorunları, fiziksel engelleri konuşuruz da neden iç dünyalarını, hayal kırıklıklarını ve engelsiz insanların duygusal anlamda verdiği zararı konuşmayız?

Haberin Devamı

“Aşk her engeli aşar mı?” adını verdiğim yazı dizimde bir dünyanın kapılarını açmak istiyorum. Sizleri söyleşilerle baş başa bırakmadan önce bir soruya dürüştçe cevap vermenizi istiyorum:

Takdir ettiğiniz, insan olarak sevdiğiniz bir engelli size veya yakınınıza âşık olduğunu söylese, evlilik teklif etse cevabınız ne olurdu?

……………………

Leyla, 40 yaşında bir kadın. Küçük bir köyde dünyaya gelmiş ve bebekken düşürülme sonucu engelli kalmış. Ailesiyle birlikte tedavi için İstanbul’a göç etmişler.

“Tam 20 yıl evden dışarı hiç çıkmadım.” diyor Leyla. Okuma yazmayı okula giden kardeşlerinden öğrenmiş. O günden bugüne yazıyor, şiir kitabı çıkacak yakında.

Haberin Devamı

Leyla’ya “Aşk her engeli aşar mı?” diye sordum.

Aşk mı? Sevgi mi?

Aşk geçici bir hevestir bence, yaz yağmuru gibi gelir geçer. Sevgi ise ölümsüzdür annenin bebeğini karşılıksız sevmesi gibidir. 15-16 sene önce ben de âşık oldum. 5 yıl konuştuk ama ailelerimiz engel oldu. Ağırlıklı olarak onun ailesi istemedi evliliğimizi. Sonra o başkasıyla evlendi. Annesi beni bir yıl sonra aradı “Kızım, çok pişmanım. Hakkını helal et.” dedi. Helal ettim ama ne yazar.

Benim engelim nedeniyle çocuk sahibi olmam yasak. Bundan dolayı bana evlenirsen ölürsün diyorlar. Anlamıyorum biliyor musun insanları, zaten bir gün ölmeyecek miyiz? Ha bir gün erken ha bir gün geç, ne fark eder. Bir arkadaşım vardı benimle aynı engel grubundan. Evlendi 3 yıl çok mutlu yaşadı, doğum yaparken öldü. Ona çok özendim biliyor musun? Onun ölümünün ardından dua ettim Allah’a “Bana da arkadaşım gibi mutluluk nasip et, bir yıl sonra öleyim.” diye.

Haberin Devamı

KELEBEKLER BİR GÜN YAŞAR AMA MUTLU ÖLÜRLER.

Korkmuyor musun ölmekten?

Kelebeklerin ömrü bir gündür ama mutlu yaşarlar o günü. Ben de bir gün yaşasam dahi mutlu olmak istiyorum. Hayır, ölmekten değil ailemi kırmaktan korkuyorum. Çünkü ailem evlendiğim zaman karşımdaki insanın beni engelimden dolayı terk edeceğini söylüyor ve “Biz sana kapımızı açmayız.” diyorlar. Sanki sadece engelli insanlar terk edilirmiş gibi.

Ailenin bu konudaki olumsuz sözleri seni çok üzüyor mu?

Ailem ve çevrem evlilik isteğimi eleştiriyor hatta beni kınıyorlar. Her şeyin ayağına geliyor niye evlenmek istiyorsun diyorlar. Evliliği istediğim için bazen ağır konuşuyorlar beni kırıyorlar ama ben sevmeyi ve sevilmeyi yaşamak istiyorum.

Haberin Devamı

AİLELER, ENGELLİ ÇOCUKLARINI GEÇİM ARACI OLARAK GÖRÜYOR.

Aileler kızlarını korumaya çalışırken onları mutsuzluğa mı itiyor?

Sadece korumak değil mesele. Çoğu engelli arkadaşım aynı sorunu yaşıyor. Aileler kızlarına, evlenince maaş ve bakım parasının kesilme korkusuyla evlenmelerine izin vermiyorlar.

Bir anlamda geçim aracı olarak görülüyor.

EŞİNİN MUTLULUĞU İÇİN HER ŞEYİ YAPAN BİR KADIN OLURUM.

Bir erkeğe âşık olsan söyler misin?

Söylemem ama hissettiririm. İlk adımı ondan beklerim.

Leyla evlenince nasıl bir eş olur?

Eşinin mutluluğu için her şeyi yapabilecek bir kadın olur.

Evleneceğin erkeğin engelli olması veya olmaması hususunda bir isteğin var mı?

Haberin Devamı

Yok, kalbinde engel olmasın. Ama engelli olsa belki beni daha iyi anlar diye düşünüyorum.

İNSANLARIN ALAYCI BAKIŞLARI RENCİDE EDİYOR.

Büyükşehirde mi engelli olmak zor küçük yerleşim alanında mı?

Büyükşehirde ben engelli olduğumu hissetmiyorum. Küçük yerlerde yaşam daha zor benim için. Özellikle kadınlar çok meraklı oluyor. Sanki başka varlıkmışım gibi vücudumu merak ediyorlar.

Seni en çok rencide eden davranış nedir?

İnsanların alaycı bakışları.

Yazarın Tüm Yazıları