Asgari ücret

Asgari ücret belli oldu; ilk altı ay için net 774 TL, ikinci altı ay için 804 TL’yi layık görmüşler ölümüne çalışan insanlara.

Haberin Devamı

Miktarına ilişkin değerlendirmeleri bir yana bırakıp önceliği ismine veriyorum.
Bu isim hemen değiştirilmeli. Bu sadaka misali ücretin ismi acilen ya en az ücret ya da en düşük ücret olmalıdır. Bu ücretle işe girip, bu ücretle emekli olanlar; tam karşılığını, hangi anlama geldiğini bilmedikleri asgari ücretin ne menem şey olduğunu anlamalıdır. Öncelikle de askeri ücret (insanlarımız bu ücretin asker tarafından belirlendiğini sanıyor) olmadığını öğrenmelidir.
Bu paranın günlük karşılığı 25 TL’dir. Bozdur bozdur harca!...
Türkiye’de yaklaşık 5 milyon 150 bin kişi en az ücretle çalışıyor. Sigortalı çalışan sayısının da 11 milyon 300 bin olduğu düşünüldüğünde bunun yarıya yakını en az ücretli gösteriliyor demektir.
Bana kalırsa en az ücret alan bir erkek ancak ve en azından en az ücret alan bir kadınla evlenebilmeli, sıra çocuk sahibi olmaya gelince; gözünü yokluğa açacak, yok yiyecek, yok içip yok giyecek, varlığa özenip, varlığa hırslanacak, ana ve babası gibi en az ücretle işe başlayıp ve en az ücretle emekli olacak. Bu yüzden yeni bir insanı dünyaya getirmenin sorumluluğu ve pişmanlığını taşıyıp taşıyamayacaklarını uzun uzun iyice düşünmelidirler.
Dr. Erim ÜNAL

Haberin Devamı

Maliye vergi alıyor mu?

Yılbaşı gecesi Tunalı Hilmi’de aracımı caddenin sağına park ettim. Tabi hemen Büyükşehir Belediyesinin tahsilatçıları geldi. Hadi neyse 5 TL verdik. Ancak verilen makbuz damgasız, mühürsüz, adi bir kağıt parçası idi.
Alınan tutar bile yazılmıyor.
Maliye bu paralardan vergisini almıyor herhalde.
V. ERGUN

Komşu’dan açıklama

Komşu Restoran'ın sahibi Sagutay Özkan dünkü ‘Yılbaşı için yanlış mekan seçmişiz’ başlıklı yazıya şu düzeltmeyi yaptı:
“Oğuz Bey restoranımıza ilk kez geldi herhalde. Biz soğuk meze masada kalmazsa takviyesini soruyoruz ve hiçbir ekstra fiyat yazmadan. Kalamar ve karides konusu da, onlar kilo ile yenilecek ürünler değil ama o kadar da az verilmediğini biliyorum. Bir de beyefendinin bahsettiği gibi saat 23.00’te mekanımızdan ayrılan olmamıştır. Bunu özellikle belirtmek isterim.
Ankara’da bir çok kişiyi ağırlamış bu restoran ki yılbaşı gibi insanların çok önem verdiği bugüne biz daha ince eleyip sık dokumak zorundayız.”

Haberin Devamı

KISA... KISA...

Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Felsefe Kulübü ve Eleştirel Pedagoji dergisinin düzenledikleri “Neden eğitiliyoruz? Niçin Eğitiliyoruz? Nasıl Eğitiliyoruz?” sorularını kapsayan etkinlik, bugün okulun konferans salonunda yapılacak.

Yazarın Tüm Yazıları