Artık büyük orucu tutuyorum

Artık epeyce büyümüştüm ve 1968 yılının ramazan ayında ben de “büyük orucu” tutmaya başlamıştım. İftar yemeklerimizi masada yerdik ama sahur için babamın isteği üzerine yer sofrası kurulurdu.

Mutlaka çay demlenir, babamın kuşburnu şurubu ise yatmadan önce hazırlanırdı. Zeytin, peynir ve reçel rutin olarak sofraya sıralanırdı. Ama hemen hemen her sahurda mutlaka bir ana yemek sürpriz olarak hazırlanırdı.
Yumurtaya bulanıp tereyağında kızartılmış ekmeği ve kuşbaşı doğrandıktan sonra kavrulan ekmeğin içine yumurta kırılmasıyla yapılan dövmeçi çok severdim.
Yazdan kurutulmuş fasulyenin ya da taze yeşil fasulyenin yumurtalı kavurması ve Sevgi Ablamın karabiberli patates kavurması da babamın favorileri arasındaydı.
Banu Ablam parmak şeklindeki uzun köfteye bayılır, ağabeyimse sucuklu yumurta peşine düşerdi.
Uyandırmaya kıyamadığımız ama arada sırada ısrarlarına dayanamayıp aramıza aldığımız minik Ayşe’nin tercihi, peksimet dilimi üzerine sürülen taze tereyağı ve bal karışımıydı. Ama hepimizin ortak seçimi, “acaba annem bu gece yapacak mı?” diye meraklandığımız kuru yufka böreğiydi...

PUFBÖREĞİ

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 20 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
Hamuru için;
* 2 su bardağı un
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 paket kabartma tozu
İç harcı için;
* 500 gr Çerkez peyniri
* Yarım demet maydanoz
Kızartmak için;
* 2 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI
Hamuru hazırlamak için yoğurdu derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyerek elinizle karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın. (Un eklemeye ara verdiğinizde hamuru kontrol edin.)
Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlayıp oda sıcaklığında 20-30 dakika dinlendirin. İç harcını hazırlamak için peyniri rendeleyip incecik kıydığınız maydanozla karıştırın.
Diğer taraftan, dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün. Hamur parçalarını hafif unlanmış tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında yufka şeklinde açın.
Yufkalardan birinin üzerine peynirli karışımı serpiştirip üzerine diğer yufkayı kapattıktan sonra hafifçe üzerlerine bastırın. İki katlı böreği rulo hamur keseceği yardımıyla ya da bıçakla baklava dilimi veya D şeklinde parçalara ayırın.
Sıvıyağı orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Puf böreklerini kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları