Aristokrat sebzesi kuşkonmaz

Biz çok az biliriz ve kullanırız ama yabancılar kuşkonmazı çok severler. Yetiştirilmesi sabır isteyen ve oldukça pahalı olan kuşkonmaza Aristokrat sebze de derler.

Özellikle Avrupalılar kuşkonmazı "her derde deva" olarak nitelerler. Mart ve Haziran ayları arasında yetiştirilen taze kuşkonmazı yemek için özel bir çaba gösterirler. Genelde bizim bildiğimiz gibi et yanına garnitür olarak da kullanırlar. Ama çorbasından, salatasına, yahnisinden sotesine kadar geniş bir yelpazede kuşkonmazlı yemekler pişirirler. Bizde ise kuşkonmaz Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilir ve halk arasında Tilkişen, Acıot veya yabani kuşkonmaz adıyla bilinir. Bu nadide bitki, iştah açıcı, hazmettirici, uyku verici, kan temizleyici, idrar söktürücü olmasının yanı sıra, A,B ve C vitamini deposudur.

İnce noktalar

Bamyanın diri kalabilmesi için içine limon sıkmaya ne dersiniz.


Patatesli burma böreği

10 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

3 adet hazır yufka

İç harcı için

2 adet haşlanmış yumurta

6 adet orta boy patates (haşlanmış)

1/2 demet taze yeşil soğan (6-7 adet )

1/2 demet maydanoz

1 demet taze nane

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

125 gr eritilmiş margarin

Böreğin iç harcını hazırlamak için; haşlanmış patatesleri derin bir kaba rendeleyip üzerine küp küp doğradığınız yumurtayı ekleyin. Yıkayıp ayıkladığınız maydanoz, yeşil soğan ve taze naneyi de incecik doğrayın. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip tüm malzemeleri karıştırın. Orta boy yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Hazır yufkaları tezgaha serip ortadan ikiye bölün. Yufkaların kestiğiniz taraflarına hazırladığınız harçtan uzunlamasına koyup rulo yapın. Bütün yufka parçalarına aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız ruloları tepsinin ortasından başlayarak ve birbiri etrafında çevirerek yerleştirin. Eritilmiş sıcak yağı üzerinde gezdirip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 40-45 dakika, üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

Maksim gazino pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Kek için

2 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı süt

3 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı soğuk süt

Kreması için

2 su bardağı süt

Yarım çay bardağı un

Yarım çay bardağı toz şeker

1 poşet toz krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

Krem şanti ve bir su bardağı sütü derin bir kapta 2-3 dak. çırpıp buzdolabında bekletin. Krema için; süt, un ve toz şekeri küçük bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp sıcakken mikserle 3-4 dak. çırpın. Krem şantiyi de üzerine aktarıp 2-3 dak. daha çırptıktan sonra bir kenarda bekletin. Kek hamuru için; yumurta ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserle 2-3 dak. kadar çırpın. Üzerine sıvıyağ, süt, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız karışımı orta kek kalıbına aktarın. 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dak. pişirip çıkarın. Soğuması için bekleyip üzerinde 1 su bardağı süt gezdirerek ıslatın. Krem şantili kremayı spatula yardımıyla sürün. Taze çiçekleri de önce yumurta akına, daha sonra toz şekere batırarak pastanın etrafına dizin. Pastayı buzdolabında 1 saat kadar bekletip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları