‘Antibakteriyel’de analizden geçemeyen ‘hijyenik’e geçiyor

YILLIK hacmi 250 milyon TL’ye ulaşan sıvı sabun ve yıllık hacmi 170 milyon TL’yi bulan ıslak mendilden yüzde 10’a yakın pay alan antibakteriyel ürünlere “biyosidal” ruhsatı çıkarma zorunluluğunun devreye sokulması, etiket oyununu da beraberinde getirdi.

Her iki sektörde faaliyet gösteren bazı firmalar, ürün başına 23 bin TL’yi bulan ruhsat masrafları ve laboratuvar analiz sonuçlarından sıyrılmak için, ambalajlardan “antibakteriyel” ibaresini çıkartıp, “hijyenik” ibaresini koyma yoluna gidiyor.
Ruhsat alma zorunluluğu
Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün, ambalajında, reklamında ve tanıtımında antibakteriyel ifadesi kullanılan temizlik ürünlerini, kozmetik kapsamından çıkararak, biyosidal ürün kapsamına alması, bunu da ruhsata bağlaması, başta sıvı sabunlar olmak üzere, el temizleme jelleri ile el ve vücut temizleme mendilleri pazarını karıştırdı. Ambalajlarına “antibakteriyel” ibaresi kullanan firmalar, ürünleri için önce laboratuvar analizlerini yaptırıp, gerçekten de antibakteriyel olup olmadıklarını belirlemeleri gerekiyor. Ardından da bu laboratuvar sonuçlarıyla birlikte bakanlığa başvurarak, her ürün için ayrı ayrı ruhsat alma zorunluluğu bulunuyor. Bunun da masrafı ürün başına 23 bin TL’ye ulaşıyor. Ruhsatı olmadığı halde ambalajında antibakteriyel ibaresini kullanmaya devam eden firmalara ise 60 bin TL’den başlayan para cezaları uygulanarak, ürünlerin piyasadan toplanması yoluna gidiliyor. Ayrıca, bu tip ürünleri satan market ve eczanelere de para cezası uygulanıyor.
2 bin 261 ürüne ruhsat
Biyosidal ürün ruhsatının maliyetini karşılamak istemeyen ya da ürünleri laboratuvar testlerinden geçemeyen sıvı sabun, jel ve el ve vücut temizleme mendili üreticileri de çareyi ambalajlarından ‘antibakteriyel’ ibaresini çıkartıp, yerine ‘hijyenik’ vurgusu yapmakta buluyor.
Bakanlığın Biyosidal Ürün Yönetmeliği’ne göre, bir ve ya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa sunulmuş, kimyasal ya da biyolojik açıdan herhangi bir zararlı organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren, bakterileri yok eden aktif maddeleri içeren ürünler biyosidal olarak tanımlanıyor. 4 farklı grupta 23 ürün tipini kapsayan yönetmelik, antibakteriyel sabun, temizleme jeli ve ıslak mendil gibi ürünler 1’inci grubu oluşturuyor. Ayrıca, dezenfektan, koruyucu madde, haşere kovucular da uygulama kapsamında yer alıyor. Bu 23 farklı ürün tipinde toplam 2 bin 261 biyosidal ruhsatı bulunan ürün piyasada yer alıyor.
Şartlara uyan ruhsatı alıyor
Bakanlığın yeni yönetmeliğinin ardından biyosidal kapsamına alınan sabun, jel ve ıslak mendil alanında Colgate’in Protex’i, Ataman Kozmetik’in Uni’si, Eczacıbaşı’nın Selin Hijyen Max’ı, Unilever’in Lifebuoy’u, İpek Kağıt’ın Selpak’ı, Evyap’ın Activex ve Fomy’si, Kopaş’ın Dalin’i, Dalan Kimya’nın Covex’i, SCA Yıldız’ın Komili’si, Orbak Kimya’nın Povilon’u biyosidal ruhsatı alarak, ürünlerin ambalajında antibakteriyel ibaresini kullanmaya başladı. Ayrıca, Kipa gibi bazı perakende zincirleri de market markalı antibakteriyel sabun ürünleri için ruhsat alma yoluna gitti. Merdiven altı üretim yapan firmalar başta olmak üzere ruhsat alamayan bazı kuruluşlar ise etiket değiştirme yolunu seçti.
Yazarın Tüm Yazıları