Ankara’nın dumanı

Ankara’da kış bastırdı. Çevre ödüllü başkentte, hava kirliliği kendini göstermeye başladı.

Haberin Devamı

 Ankara Büyükşehir Belediyesi her yıl yoksullara 600 TL değerinde 85 bin aileye kömür dağıtıyor. Bir de 65 bin civarında ilçe kaymakamlıkları, yoksullara ücretsiz kömür dağıtıyor. 150 bin aile ediyor. Bir de doğalgaz pahalı olduğu için kömür yakan aileler var. Bu ailelerin sayısını Her yıl Belko’nun ihale üsülü Ankara’ya kömür getiriyor Afrika’dan. Her yıl Belko 500 bin ton Ankara’ya limanlardan kömür getirmek için nakliyat ihalesi yapıyor. Bu 500 bin kömür, ihalesi çok değil mi? Ankara’da gecekondu sayısı Büyükşehir istatistiklerine göre 20 bin civarında. Ankara’da nüfus müdürlüklerine göre aile sayısı 1 milyon 400 bin civarında. 500 bin ton kömürün yarısının Ankara kırsalının kullandığını varsayarsak Ankaralılar, ortalama 400 bin aile kömür kullanıyor. Bu kömür kullanan aile sayısı 1970 yıllarda kömür kullanan aile sayısına eşit. Yani anlıyacagınız 1970 ve 80’li yılların kirli havasına dönüyoruz.
Bunu sadece ben demiyorum. Dünya Saglık Örgütü’ne göre hava kirleticisi olan, sülfür diyoksit Dünya’da 97 kent arasında Ankara 26. olmuş. Bu rapor bu senenin raporu Ankaralılar.
Ben olsam Dünya saglık Örgütü’nün yerinde. Havası kirli başkentler ödülünü Ankara’ya veririm.
Ankara’da akciğer kanserinde büyük artışlar var. Bunda hava kirliliğinin etkisi büyük.
Vatandaş yoksulluktan ve pahalılıktan 1 milyon 300 bin doğalgaz abonesinden 400 bin aile doğalgaz abonesi, doğalgazı kullanamıyor. Kömür kullanıyor. Bu 1980’de kömür kullanan aile sayısı ile eşit.
Avrupa Birliği Çevre Komisyonu’da Sayın Gökçek’e doğalgazı yaygınlaştırdığı için, ‘çevre ödülü’ veriyor.
Ama Ankaralı pahalı doğalgazdan, kömür kullanıyor.
Ankalılar sokağa çıktığınızda çatılara bir bakın.
Duman siyah ise kömür. Beyaz ise doğalgazdır.
Ama Sayın Gökçek her seçimde rakiplerine fark atıyor.
Yine adayım diyor. Hayırlara vesile olsun, Sayın Gökçek.
Osman GÜMÜŞ

Haberin Devamı


Büyükşehir bitirmeli
 
Çankaya’ya bağlı Beytepe Mahallesi’ni Çayyolu’na bağlayacak olan yol yıllardır yapılmadığı için sıkıntı içindeydik.
Bu yıl inşaat başlayınca sevindik, ama 5 ayda 1 km yol inşaatı yapılamadı. Bu haliyle bırakacaklarına eski haliyle bıraksalardı daha iyi olurdu.
Trafik; tamamlanmayan yol inşaatını üzerinde taş, toprak ve çukur içinde devam etmektedir.
Yıllarca Çankaya-Büyükşehir kavgasından asfaltı yapılmayan eski yol yerine Büyükşehir tarafından başlayan inşaat bu haliyle daha da sorun olmuştur.
Vecdi UZUN

Haberin Devamı

Sedat Simavi’ye saygısızlık

Sedat Simavi Sokağı’na girildiği an Serender Pastanesi’nin karşısındaki yaya yolunun acıklı hali yıllardır karşımızda duruyor. Kaldırım taşları yürürken takır tukur sesler çıkarıyor, tipi hele birde yağışlı havalarda üzerinize sıçrayan sularla karşı karşıya kalırsınız. Pastanenin oradan Mesa Sitesi’ne kadar olan bölümdeki yaya yolu tam bir Allahlık yol olarak karşımızda duruyor, bu yol nedeniyle birçok arkadaşımızın çocuklarının ve eşlerinin ayakları kırıldı.
Büyükşehir ve Çankaya Belediyeleri asfalt yapma konusunda öğünç bildirileri ve gazeteler yayınlarken nedense Sedat Simavi Sokak göz ardı ediliyor. Yıldız Mahallesi’ne çıkış konusunda alternatif bir yol olan Sedat Simavi’deki toz ve pislik her dönem sokak sakinlerinin şikâyetiyle karşı karşıya oluyor.
Şimdi de Türk Telekom alt yapı tesisleri için, iyice yok olmakta olan asfaltı kesip boruları için yol açıyor.
Yani...
Anlayacağınız Çankaya’nın göbeğinde her türlü köy manzarası yaşanıyor.
Sedat Simavi Sokak Sakinleri

Yazarın Tüm Yazıları