Anadolu Yakası’nda yoga yapmanın dayanılmaz zorluğu!

Neden bu koca şehirde en güzel yoga merkezleri Avrupa Yakası’nda? Biz, Anadolu Yakası’nda yaşayanların güzel salonlarda yoga yapma hakkıyla kim ilgilenecek? Evet, bu bir tartışmadır ve her iki yakanın sakinleri davetlidir efendim...

Çekirge’yi takip edenler, planlarımın başında yoga yapmak olduğunu yazdığımı hatırlarlar. Kendime ve çevreme verdiğim sözlerde dururum. Ancak bu sefer öyle olmadı, olamadı. İstanbul’da yaşamanın ’nimetlerinden’ fazlasıyla faydalanıyorum efendim! Trafik yüzünden derslere asla vaktinde yetişemiyorum. Çünkü işim İkitelli’de, evim Caddebostan’da, yoga yapmak istediğim merkez Nişantaşı’nda! Yoga dersi boyunca sahip olduğum huzuru, köprü trafiğine kurban etmek pek fena oluyor!

Tabii ki buradaki amacım, size kişisel sıkıntılarımı anlatmak değil. Aldığım mail’ler, yaptığım sohbetler hep biz ’karşı yakalılar’ın yakınmasıyla dolu. Bu nedenle kişisel bir girişle aslında genel bir sıkıntıyı dile getirmeye karar verdim: Efendim, biz Anadolu Yakası’nda sakin, huzurlu, tek işi yoga olan bir merkez istiyoruz. Bu cümleden sonra Anadolu Yakası’nda yoga dersi verenlerden gelecek tepkileri tahmin edebiliyorum. Lütfen kimse alınmasın, ancak benim kastettiğim merkez, güzellik salonunun yan aktivitesi olarak yoga dersi veren ya da tarikat havası olan mistik bir yer değil, sadece fiziksel ve ruhsal rahatlama için yoga yapılan bir yer!

Bakınız yakınma mail’lerine bir örnek Elif Evin’den: "Ben Kartal’da oturan yoga sevdalısı biri olarak artık Avrupa Yakası’nda yogaya gitmekten yoruldum. Sizin Anadolu Yakası’nda tavsiye edeceğiniz bir yer var mı?"

Ayrıca ana arterler dışında da yoga yapmak isteyenler olacağını unutmayalım. Buradan sevgili okurum Nurcan Hanım’ın (46) Yeşilköy’de yoga yapabileceği bir yer talebini dile getirmek isterim.

Şimdi İstanbul’daki bahsettiğim kriterdeki başlıca üç yoga merkezinin sahiplerinin görüşlerini aktarıyorum ve sizden görüş bekliyorum:

Neden Anadolu Yakası değil?

Fulya Eyilik (OWO-KUN)

"Sosyal yaşamım Etiler, Bebek çevresinde olduğundan ve çalışmalarımı arkadaşlarımla paylaşmak istediğimden ilk olarak Etiler’de yer seçtim. Çünkü çoğu yakın arkadaşım da o çevrede yaşıyordu.

Şimdi KUN ile olan işbirliğimiz neticesinde Asmalı Mescit’e taşındık. Burası da hayata farklı açılardan bakan insanların toplandığı çok sosyal bir bölge.

Anadolu Yakası bana çok uzak kaldığı için şimdiye kadar orada bir yoga merkezi açmayı hiç düşünmedim. Ama son 1 yıldır oluşan taleplerden dolayı o tarafta da bir mekan açmak için hazırlıklar yapmaya başladık." Bilgi için: (0212) 245 75 11

Can Malta (YogaŞala)

"YogaŞala’nın Nişantaşı’nda bulunan merkezinden sonra ilk şubesini neden Anadolu yakası değil de Etiler’de açtığımızı birçok kişi sordu, esasında cevabı basit: Çünkü hem ben hem de hocalarımızın çoğu İstanbul’un o yakasında oturuyoruz. O zaman diyeceksiniz ki ’Peki daha sonra neden Anadolu yakası yerine Ankara’da açtınız diğer şubeyi?’ Bunun da sebebi, yogaya gönül vermiş çok sevdiğim Ankaralı bir çiftin olması.

Martta da Beyoğlu-Tünel’de lüks hizmetlerden arındırılmış, sadece ’iyi yoga’ dersi verilecek olan YogaIst adında bir merkez açıyoruz. Eğer Anadolu yakasında bu işe gönül verecek ve sorumluluğunu üstlenecek birileri çıkarsa ümidim orada da bir YogaIst açmak. YogaŞala veya YogaIst hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler info@yogasala.com’dan veya (0212) 241 00 67 no’lu telefonumuzdan bize ulaşabilirler."

’Karşı’nın İNCİSİ

"İş ve eğitim merkezlerinin çoğunluğunun Avrupa yakasında olması, yoga merkezlerinin çoğunun orada olmasında önemli bir etken. Türkiye’ye 6 yıl önce geldiğimde, Bağdat Caddesi’ndeki bir fitness merkezinde ders verdim. Sonra Bilgi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim vermeye başladım. Öğrencilerim de Avrupa yakasında yoğunlaştı. Böylece Bağdat Caddesi’ndeki eğitimlerim durdu. Yoga Akademi’nin Avrupa yakasında 500 öğrencisi var, İstanbul’da ise 1000’e yakın. Şubemizi Taksim’de açmayı düşünüyorduk, ama başka yoga merkezlerinin de orada olduğunu gördük. Karşıdan çok talep geldince ilk şubeyi 2 ay önce Caddebostan’da açtık. Caddebostan’daki salonumuz 25 kişi alıyor, ama yetmiyor. Sanırım yakında Bağdat Caddesi’nde daha geniş bir yere geçeceğiz. Bilgi için: www.yogaakademi.com

Tel: (0216) 302 94 37

Yoga Akademi

Prof. Dr. Akif Manaf (sahibi)
Yazarın Tüm Yazıları