‘Ana gurban’ diye diye jüriye tandırı anlattı

CITIBANK A.Ş.’nin İstanbul Levent’teki merkezindeyiz... “Citi Mikro Girişimci Ödülleri” jürisinin toplantısı var.

Çoğu Diyarbakr’dan olmak üzere, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) aracılığıyla mikro kredi kullanıp, başarısını yarışmaya taşımış 29 kadını tek tek dinliyoruz.
Önce jüriyi oluşturanlara bakalım: Vuslat Doğan Sabancı (Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı), Serpil Timuray (Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı), Aynur Bektaş (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği-TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile Hazır Giyim Meclisi Başkanı), Ebru Özdemir (Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi), Aliye Baş (Citi Mikro Girişimci Ödülleri 2009 Birincisi), Hakan Güldağ (Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Rauf Ateş (Capital ve Ekonomist Detgileri Yayın Direktörü), Şelale Kadak (Sabah Gazetesi Yazarı) ve ben.
Kategori sırasına göre mikro girişim kredisiyle hayata daha sıkı sarılan, umutlanan kadınları dinlerken, ekrana yansıyan fotoğraf dikkatimi çekti. Yarışmacılardan 56 yaşındaki Aklime Kaderci, yaptığı tandırların önünde poz vermişti.
Fotoğrafın ekrana yansımasının ardından Diyarbakır Kayapınar’dan Aklime Kaderci odaya girdi. Dosyasına baktım, okur yazar değildi. Biz soruları sordukça, onun ağzından çıkan ilk kelimeler beni memleketime götürdü:
- Ana gurban...
Aklime Kaderci, bir kere 900 lira mikro kredi kullanmış, yıllık gelirini 12 bin liraya çıkarmayı başarmıştı:
- Ana gurban... Başkalarının yaptığı tandırlar çabucak dağılır. Benin tandırlarım sağlamdır. Diyarbakır dışında da müşterilerim vardır...
Kimi jüri üyeleriyle yaşıt, benden sadece 3 yaş büyüktü ama 8 çocuk annesi Aklime Kaderci’nin diline yapışmıştı bir kez analık:
- Ana gurban...
Ondan bu sözü duydukça kendi annem geldi aklıma. O da ben dahil 7 çocuğuna hep aynı duyguyla sarılır:
- Ana gurban...
Kaderci’yi dinlemek beni çocukluk günlerime de götürdü. Rahmetli teyzem de aynı Aklime Kaderci gibi tandır yapar, komşularına satardı. Bizim bahçedeki tandır da onun eseriydi. O tandırda pişen ekmekler ne de lezzetli olurdu.
Neyse... Yarışmaya dönersek, sıcacık anlatımı, mikro kredi ve tandırla yakaladığı “umut”, Aklime Kaderci’yi kendi kategorisinde 3’üncülüğe taşıdı... Citibank’tan 1000 lira kazandı...
“1000 lira da ne ki?” demeyin...
500 liradan başlayan, tek seferde 1000 lirayı da pek aşmayan mikro kredi, 2002’den bugüne kadar 52 bin kadını “mikro girişimci” yaptı... Toplam kullanılan mikro kredi rakamı 92 milyon lirayı buldu.
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Aziz Akgül’ün deyimiyle, kadınların çoğu Yeşil Kart’tan vergi mükellefi noktasına yükseldi...
Bize de onları yürekten alkışlamak düştü...

Şanlıurfa’da ameliyat önlüğü üretiyor

JÜRİ toplantısının hemen başında Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ile KEDV Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar yanımıza uğrayıp, teşekkür etti.
Dinlediğimiz mikro girişimci kadınlar arasındaki Şanlıurfalı Süheyla Uğurlu’nun üretime asılması da hepimize çarpıcı geldi. Uğurlu, başta tek kullanımlık ameliyat önlükleri olmak üzere iş elbisesi üretimine odaklanmış. Üretimin ve pazarlamanın başında kendisi var.
Hedefini sorduk, yanıtladı:
- İşimi büyütüp, en az 25 kadına iş kapısı açmak istiyorum. Bunu yapacağıma inanıyorum.

İyi ki Aynur Bektaş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olmuş

CITI Mikro Girişimci Ödülleri jürisindeki 4 saati aşan çalışmamız boyunca TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Hey Tekstil’in patronu Aynur Bektaş’ı da izledim.
29 yarışmacının hemen tamamının telefonlarını aldı, onlara söz verdi:
- İlinizdeki Kadın Girişimciler’in Başkanı veya ekibinden biri sizinle bağlantı kuracak. Sizlere elimizden gelen yardımı yapacağız.
Yarışmacı genç kadınlardan biri, odaya girdiği andan itibaren belki heyecandan, belki özel yaşamındaki sıkıntılar nedeniyle ağlamaktan kendini zar zor anlatabildi.
Aynur Bektaş, yarışmacının konfeksiyonla uğraştığını öğrenince sordu:
- İkinci el makineler işini görür mü?
- Hem de nasıl...
Bektaş, yarışmacıya pek belli etmedi ama notunu aldı, sonra bize aktardı:
- Ben bu kızımıza bir-iki tane ikinci el makine göndereceğim.
Bursa’da kostüm üretimi yapan Nurcan Serbest de, en büyük hedefinin fuarlara katılmak olduğunu aktarınca, Aynur Bektaş yine devreye girdi:
- TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak biz sana fuar kapısını mutlaka açarız.
Bektaş’ın kadın girişimcilere yakın ilgisine tanık olunca, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu konuda doğru bir seçim yaptığını düşündüm.
Yazarın Tüm Yazıları