Uşak - Ziyafet sofralarına layık!

Ispanaklı, el açması börek; sıcakken üzerine serpilen beyazpeynirle demlenen kuskus pilavı... Uşak mutfağından bu iki tarifi deneyin.

Haberin Devamı

DÖNDÜRME BÖREĞİ

(8-10 kişilik) 

NE LAZIM?

Hamuru için;

* 8 su bardağı un * 1 tatlı kaşığı tuz

* Aldığı kadar su

İç harcı için;

* 1/2 demet ıspanak (300 gr kadar)

* 4 orta boy kuru soÄŸanÂ* 4 yemek kaşığı tereyağıÂ* 4 yumurtaÂ* 2 bayat ekmeÄŸin içi * 2 yemek kaşığı un * 2 yemek kaşığı niÅŸasta * 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

* 1 yemek kaşığı tereyağı

* 2 yumurta sarısı

NASIL YAPARIM?

* Unu yoğurma kabına aktarıp üzerine tuzu serpin. Suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında ve elinize yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar su ekleyebilirsiniz. * Hamurun üzerini bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.

* Böreğin iç harcını hazırlamak için soğanları incecik doğrayın. Ispanakların köklerini kesip ince ince doğrayın.

Haberin Devamı

* Yumurtaları bir kâsenin içine kırıp çatalla çırpın. * Tereyağından 1 tatlı kaşığı alıp orta boy bir tavaya koyun. Üzerine incecik doğranmış soğanları ve çırpılmış yumurtayı ilave edip yüksek ateşte 5 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın. * Doğranmış ıspanağı ve ufaladığınız ekmek içini de katıp tuz ve karabiber serpin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. 

* DinlendirdiÄŸiniz hamuru 20 eÅŸit parçaya ayırın. Parçaları üzerlerine unla karıştırdığınız niÅŸastayı serpiÅŸtirerek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. * Kalan tereyağını bir tavada eritip kenarda bekletin. Açtığınız hamurların üzerine  kaşıkla gezdirip paylaÅŸtırın. * YaÄŸlı hamurların 10’unu üst üste koyup yaklaşık 40 santim çapında kalın bir yufka ÅŸekline getirin. Kalan 10 hamura da aynı iÅŸlemi uygulayın. * 40-45 santim çapındaki bir tepsiyi tereyağıyla yaÄŸlayıp yufkalardan birini yuvarlak tepsiye yerleÅŸtirin. * Ãœzerine hazırladığınız yumurtalı harcı düzgün bir ÅŸekilde yayın. DiÄŸer yufkayı da yerleÅŸtirdikten sonra erittiÄŸiniz tereyağını ve yumurta sarısını çırpıp kaşıkla üzerine sürün.Â* BöreÄŸi 10 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar en az 45 dakika piÅŸirin. 

PEYNÄ°RLÄ° KUSKUS PÄ°LAVI

(6-8 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

* 2 su bardağı kuskus

* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
(50 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)

* 5 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim)

* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

* 1 su bardağı sert beyazpeynir

 Üzeri için;

* Kıyılmış dereotu ya da taze nane

NASIL YAPARIM?

* Yağı orta boy bir pilav tenceresine koyup kızdırın. Üzerine kuskusu ilave edip sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.

* Sıcak suyu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Kısık ateşte, kuskus suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

* Tencerenin kapağını açıp henüz sıcak haldeyken ufalanmış beyazpeyniri de aktarıp tahta bir kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın ve pilavı havalandırın.

Haberin Devamı

* Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 10-15 dakika daha bekletin. Üzerini ince kıyılmış dereotu ya da taze naneyle süsleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları