Engelli maaşı alabilirsiniz

Soru: Eşimin 2006 yılında 60 gün SGK primi var, 2015 yılından bu yana yüzde 70 engelli raporu var. Nasıl emekli olabilir ve ne yapmamız gerekiyor? Fatih E.

Haberin Devamı

Cevap: 60 günlük sigorta primi ile emekli olunması mümkün değil. Yüzde 70 engeli olanların emekli olabilmesi için 18 yıl çalışılmış olması ve 4000 prim gün yatırılması gerekiyor. Bu durumda prim gün sayısını ve 18 yılı tamamlamak için yeniden çalışılması gerekiyor. Eşinizin yaşını yazmamışsınız ancak 65 yaşından küçük ise, sosyal güvenlik kurumuna bağlı değilse ve hiçbir gelire sahip değilse devletten aylık 914 lira engelli maaşı alabilirsiniz.

MAAŞ BAĞLANMASI İÇİN 10 YIL DOLMALI

Soru: Sigorta girişim 2012. 2017’de askeri personel oldum şu an malulen emekli olmaya sevk edildim. Maaş almaya 2022 de başlayacağım, 10 yıl dolana kadar almadığım maaş toplu mu yatıyor? Yüksel C.

Cevap: Askeriyeden malulen emekli olmak için en az 10 yıllık sigortalılık süresini aynı iş kolunda doldurmuş olmak ve en az 1.800 gün prim ödemesi yapılması gerekiyor. Anladığım kadarıyla prim gün sayınız tamam ama sigortalılık süreniz tutmuyor. Bu durumda 10 yılınızı doldurduğunuzda maaş alamaya başlayacaksınız, geri dönük de bir ödeme yapılmayacak.

Haberin Devamı

EMEKLİLER YETİM AYLIĞI ALAMAZ

Soru: Bağ-Kur emeklisi babam 2016 senesinde vefat etti. Bu haziran ayında SSK’dan emekli olacağım. Babamdan aldığım maaş kesilir mi? Elif T.

Cevap: Emekli olacağınız için Bağ-Kur emeklisi babanızda yetim aylığı alamazsınız. Eğer babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, yetim aylığı alabilirdiniz.

20 YIL ŞARTINI YERİNE GETİRMELİSİNİZ

Soru: 17.01.2007 tarihinde ilk sigorta girişim, hiç aralıksız 4305 gün SGK primim, 730 gün de emeklilik sandığı prim gün sayım mevcut. 4400 prim gün sayım doldu, 2027 Ocak ayın da 20 yılım dolacak. 20 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmak şart mı? Yoksa primim dolduğu için hiç çalışmasam bu 20 yılın sonunda emekli olabiliyor muyum? Selçuk A.

Cevap: Emekli olabilmek için üç koşul gerekiyor. Belirli bir süre sigortalı olmak, belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olmak ve yaş. Bu üç koşul yerine getirildiği durumda emekli olunup, emekli maaşı alınabiliyor. Dolayısıyla emeklilik için 20 yıl çalışmanız gerekiyorsa bu süreyi doldurmak durumundasınız. 20 yıl da ilk sigorta giriş tarihinizden itibaren geçerlidir.

Haberin Devamı

TOPLU PARA ÖDEME UYGULAMASI YOK

Soru: Babamın 1985 yılından 9 günlük sigortası var, sonrasında yok. 5 yıldır ek-5 üzerinden prim ödüyoruz. Askerlik borçlanmasını da ödedik. 2022 yılında 60 yaşını dolduruyor, ancak gün sayısı daha var. Bu günler alma şansımız var mı, 3600 günden emekli olma durumu var mı? Mehmet Ö.

Cevap: 2011 yılından sonra tarım sigortasına girenler (Ek-5) için emeklilik yönünde SSK’lılar ile aynı şartlara tabi. Bu durumda da babanız yaştan dolayı 15 yıl, 55 yaş ve 3600 prim günü doldurarak emekli olabilir. Prim gün sayısı yetmeyenler için toplu para ödeyerek, emeklilik hakkı elde etme diye bir uygulama yok.

EMEKLİLİK İÇİN PRİM YETMİYOR

Haberin Devamı

Soru: Annem 1967 doğumlu. Geçmişe dair 2007-2008 yılında 367 günlük Bağ-Kur ödemesi yaptık. Durumumuz müsait olmadığı için dondurmuştuk. Emekli olma ihtimali var mı? Her hangi bir aftan yararlanabiliyor mu? Cansu K.

Cevap: Bir yıllık prim ödemeniz var. Annenizin yaşı 54. Yaştan dolayı emekli olunsa bile 15 yıl prim ödenmesi gerekiyor. Af süresini kaçırdınız. Bu durumda emeklilik zor görünüyor. Ama ödediğiniz primlerin belirli tutarını geri alabilirsiniz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları