Vergi ve varlık barışında geri sayım

Ciddi avantajlar sağlayan vergi barışı ve varlık barışı için geri sayım başladı. Geçmiş beş yıla yönelik olarak gelir vergisi veya kurumlar vergisi yönünden vergi incelemesi yaşamak istemeyen, o yıllara ait tüm hesapları kapatmak isteyen mükellefler için süre 30 Eylül’de doluyor. Vergi ödemeksizin ve incelenmeme güvencesi edinilerek yurtdışından getirilecek varlıklar için de 31 Aralık 2021’e kadar bildirim yapılmalı.

Haberin Devamı

Normalde vergi barışına başvurmak için süre geçen ay 31 Ağustos’ta doluyordu. (7326 sayılı yasa) Son başvuru tarihi 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 30 Eylül’e (Perşembe) kadar uzatılmıştı. Varlık Barışı için de normalde başvuru süresi 30 Haziran’da doluyordu. (7256 sayılı yasa) Son başvuru tarihi 4196 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yıl sonuna, 31 Aralık 2021 tarihine kadar başvuru süresi uzatılmıştı. Ciddi avantajlar sağlayan her iki barıştan yararlanmak için yeni bir süre uzatımı olasılığı da görülmediğinden, henüz işlemlerini tamamlamamış kişiler ve şirketler için barışın koşullarını ana hatlarıyla son bir kez hatırlatmakta yarar var.

Vergi ve varlık barışında geri sayım

VERGİ BARIŞI 

Haberin Devamı

Vergi barışı yasasının kritik üç ana başlığı-avantajları var:

1)Matrah-vergi artırımı yoluyla geçmiş beş yıla ilişkin vergi mükelleflerinin ‘incelenmeme güvencesine’ kavuşması.

2)Stok ve kasa affı başvurusu yapılarak, işletmelerin kaydi-fiili uyumsuzluklarını giderebilme imkanına kavuşması.

3)Devlete olan gecikmiş borçlar için faizlerinin silinip ÜFE oranı dikkate alınarak üç yıla kadar taksitlendirme-yapılandırma imkanına kavuşturulması.

BARIŞ İMZALAYABİLİR 

Matrah-vergi artırımı: 2016’dan, 2020’ye geçmiş beş yıla yönelik olarak gelir vergisi veya kurumlar vergisi yönünden vergi incelemesi yaşamak istemeyen, o yıllar için tüm hesapları kapatmak isteyen mükellefler Maliye ile el sıkışabilir. Barış imzalayabilir. Nispeten düşük oranlarda vergi ödeyerek bir nevi konfora sahip olabilirler. Matrah artırımı sonucu yeni hesaplanacak vergiler eğer peşin (1 Kasım’a kadar) ödenirse hesaplanan vergiden yüzde 10 indirim hakkı da kazanılıyor. Bir yıla kadar iki ayda bir taksit ödemeli (en fazla 6 taksit) yapıldığında ise düşük oranlı katsayılar uygulanıyor.

Yıllık gelir ve kurumlar vergisinin yanında; KDV ve gelir stopajları, kurumlar vergisi stopajları yönünden de vergi barışı başvurusu yapılabiliyor.

Haberin Devamı

UYUŞMAZLIKLARIN GİDERİLMESİ 

Kasa ve Stok Affı: Bilançolarındaki fiili-kaydi uyumsuzlukları gidermek isteyen işletmelerin de ay sonuna kadar vergi dairesine başvurması gerekiyor. Fiilen işletmelerde olan ancak kayıtlarda yer almayan emtia, makine teçhizat demirbaşların vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. Kayıtlarda yer aldığı halde, işletmede fiilen bulunmayan stoklar için fatura düzenlenmesi gerekiyor. İşletmede bulunmayan kasa mevcutlarının ve ortaklar hesabından net alacak tutarlarının vergi dairesine beyan edilmesi gerekiyor.

18 TAKSİT 

Borçların yapılandırması: Ödenmemiş vergi borçlarının üç yıla kadar (18 taksitle) yapılandırılması için son başvuru tarihi 30 Eylül Perşembe... İlk taksiti ödemek için son tarih 1 Kasım 2021. Taksitle ödemeyi tercih edenler için faiz alınmıyor, nispeten düşük oranlı katsayılar taksitlendirme yapılıyor. Altı eşit taksit için ‘1.09’, dokuz eşit taksit için ‘1.135’, 12 eşit taksit için ‘1.18’, 18 eşit taksit için ‘1.27’ katsayısı uygulanıyor.

Haberin Devamı

Vergi ve varlık barışında geri sayım

 

VARLIK BARIŞI TAKVİMİ

VARLIK Barışına ilişkin düzenleme 7256 sayılı yasa ile geçen yıl (17 Kasım 2020) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştı. Vergi ödemeksizin ve incelenmeme güvencesi edinilerek yurtdışından getirilecek varlıklar için; öncelikle 31 Aralık 2021’e kadar bildirim yapılması, bildirimden sonraki üç ay içinde de varlıkların Türkiye’ye getirilmesi gerekiyor. Türkiye’deki banka veya aracı kuruma varlıklarını bildiren ve ardından ülkeye getiren kişinin (veya şirketin) varlıkları serbestçe tasarruf hakkı da mevcut. Yurtiçi varlıklar içinse, yine 31 Aralık 2021’e kadar vergi dairesine bildirim yapılması gerekiyor. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin sahip olduğu ancak yasal defterlerinde görünmeyen para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları varlık barışı kapsamına giriyor. Yurtiçi varlık barışında yurtdışından farklı olarak ayrıca taşınmazlar da vergi dairesine bildirilebiliyor. 

Yazarın Tüm Yazıları