TEOG sınavında dikkat edilmesi gerekenler

2dk okuma

TEOG sınavı yarın başlıyor. 8'inci sınıflarda okuyan 1 milyon 174 bin öğrenci için sıkı maraton başlıyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) birinci dönem ortak sınavları 25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak. Peki, TEOG'da dikkat etmeniz gerekenler neler?

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı yarın başlıyor. Sınav 25-26 Kasım tarihlerinde olacak. 1 milyon 174 bin öğrenci çalışmalarının karşılığını almayı bekliyor. TEOG sınavına girerken yapacağınız en ufak hata sınavınızın iptal edilmesine neden olabilir. Bizlerde sizin için TEOG'da hata yapmamanız için haber derledik. Sınavda dikkat etmeniz gereken herşey haberimizde...

SINAV SONUCU NE ZAMAN AÇIKLANACAK

Öğrenciler Türkçe, matematik, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil sınavlarına girecek. Her dersten 20’şer soru yöneltilecek ve 40 dakika süre verilecek. 09.00-12.00 saatleri arasında olacak sınavların yapıldığı okullarda diğer sınıflar tatil olacak. Kopya çektiği tespit edilen öğrencinin sınavı iptal edilecek. Sonuçlar 2016 Ocak ayında açıklanacak.

EN GEÇ 5 GÜN İÇİNDE İTİRAZ

Haberin Devamı

Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar; soruların ve cevap anahtarlarının yayımlanmasından itibaren en geç 5 takvim günü içinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından yapılacak. İtirazların incelenmesi için bankalara 20 TL yatırılması gerekiyor.

SINAVDA DİKKATİNİZ DAĞILIRSA

Sınavda yaşayacağınız en büyük tehlike dikkat dağınıklığıdır. Dikkat dağınıklığı kafanızı yoğunlaştırıp sizi boğabilir. Dikkat dağınıklığı olan öğrenciler bunlara dikkat!

1 -Gözünüzü kapatın ve burnunuzdan 5- 6 kez derin nefes alın, yavaşça verin. Zihninizin çalışma hızı artacaktır.

2 -Sakin olmak kendine güvenmek, soruyu küçümsememek ya da çok büyütmemek soruyla zıtlaşmamak da çok önemli yöntemler arasındadır.

3 -Her ders, her konu, her konu kendi içinde dikkat gerektirir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda hata yapılabilir. Soruyu okuduktan sonra 1- 2 saniye durup işlemi sakin yapmalısınız. ‘Çabuk olmalıyım, Hızlı çözmeliyim’ paniği de hata yapma riskini arttırıyor.”

MEYVE YİYİN VE BULMACA ÇÖZÜN

Haberin Devamı

Özellikle matematik sınavında daha başarılı olmak için uzmanlar TEOG'a birkaç gün kala bol bol bulmaca çözmeyi öneriyor. Sudoku, Kendoku gibi akıl oyunlarının yanı sıra Go, Mangala, Satranç gibi strateji oyunları da sınavdaki performası artırıyor. Sıınava birkaç gün kala daha sağlıklı beslenmek, bol meyve ve sebze yemek sınava daha enerjik girmenizi sağlayacak.

10 ÖNEMLİ İPUCU

1-Paragrafı sonuna kadar okuyun
2-Altı çizili kelimeleri dikkate alın
3-Soruyu tam anlamadan cevap vermeye çalışmayın
4-En basit işlemleri "Çok kolay" diyerek geçiştirmeyin
5-Birkaç işlem gerektiren sorularda dikkatli olun
6-İşlemleri mutlaka kontrol edin
7-Sorulara karşı önyargılı olmayın, "Yapamam" diye düşünmeyin.
8-Uzun paragraflardan korkmayın
9-Haritaları dikkatli okuyun
10-Soru kökünü doğru anlayın

FEN SINAVINDA ANAHTAR KELİMELER ÖNEMLİ

Haberin Devamı

TEOG'da Fen ve Teknoloji sınavında öğrenciler bu yıl hücre bölünmesi ve kalıtım ünitesinin tamamı ile kuvvet ve hareket ünitesinin ilk konusu olan kaldırma kuvveti bölümünden sorumlu olacak.

Uzmanlar bu yıl soru dağılımın değişeceğini ve kaldırma kuvveti konusu sorularının daha az sayıda geleceğini öngörüyor. Doğa Okulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Rezan Bozkurt "Öğrencilerin, hücre bölünmesi ve Kalıtım konusu sorularında bilgi hâkimiyeti ile yorum becerisini ölçen, kaldırma kuvveti sorularında ise deneysel düzeneklerin sorgulandığı görsellerle ilişkili soru tarzlarına eğilmelerini öneriyoruz" dedi. Bozkurt fen ve teknoloji sorularını yanıtlarken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
- Bilgiye dayalı ve yorum gerektiren sorularda anahtar kelime aranmalıdır. Anahtar kelime ayırt edici nitelikte olan kelimedir.
- Grafik ve tablo sorularında öğrenilen bilgiler ile bağlantı kurulmalıdır. Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.
- Eşleştirme sorularında eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamasına dikkat edilmelidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası: