AKP’nin derdi başka

Asıl sorun yasada değil siyasetçilerin doldurulduğu İhale Kurulu'nda

YENİ İhale Yasası üzerine kopan fırtınalar karşısında devletin önemli ihalelerine imza atmış, eski bir bürokratı dinlersek belki konuya biraz açıklık getirebiliriz. Önce bize şöyle diyor: ‘‘Ortaya attıkları iddialarla 'müteahhit kesimi yararına büyük değişiklikler yapıldı' diyerek yandaşlarına kapı açmak istiyorlar. Asıl gözden kaçan bir şey var: İhale Kurulu'na kimler getirilmiş? Atanan 7 üyeden 2'sini söyleyeyim; İhale Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Oğuz tetkik hákimiydi, Bakan Faruk Bal'ın yanında danışmandı... Diğeri İsmail Köksal ise Erkan Mumcu'nun Turizm Bakanlığı döneminde Müsteşar Yardımcısı yaptığı bir 'Başbakanlık uzmanı'ydı... Mustafa Taşar, bakan olunca aldığı birtakım kokular nedeniyle Köksal'ı görevden aldı. Her iki ismin de İhale Yasası'nda belirtilen niteliklerle hiç alakası yoktur. Sicillerine değil özgeçmişlerine bakılarak atanmışlar. Bugün kendilerine iki katlı bir evin projesini verseniz, okuyamazlar.

Yani ehliyetsizdirler mi demek istiyorsunuz?

- Evet... 57. hükümet, kurula atanacaklar için koyduğu özel şartlara uymadı, üç parti kadroları bölüştü. Türkiye'nin maalesef kaderi bu. Çıkardıkları yönetmeliklerin uygulanması mümkün değil. Hükümet de bunları bertaraf edeyim derken esas konuyu gözden kaçırıyor yine.

İhale Kanunu için ne diyorsunuz?

- İhalenin esası rekabet ortamını yaratmaktır. Aslında bu kanun çok önemli değişiklikler getirmedi, ancak iki önemli özelliği vurguladı: Uygulama projesi olmayan işi ihale etmeyin ve ödeneği olmayan işleri ihaleyi etmeyin.... Eski yasada da, bu hususlar genelgeyle getirilirdi. Başbakanlık, gerektiğinde ödeneği olmayan işleri ihale etmeyin derdi. Zaten DPT'nin programında olmayan işler ihaleye çıkarılamazdı. İlk İhale Kanunu bana göre daha iyiydi; çünkü orada 'en uygun teklif haddi layığında olan tekliftir' denirdi; yani ortalama kár hadlerini aşmayan teklif... 1980'de askeri dönemde değiştirildi, tartışmalar başladı.

İhalelerde kırımlar yüksek mi, düşük mü olmalı?

- Bir ihaleyi çok kıran, en pahalıya mal eder.

Tayyip Erdoğan yasaya niye itiraz ediyor?

- Önemli üç yatırımcı bakanlığa Erdoğan'ın yakınları getirildi. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in yakınlarını hep kolladı. Enerji Bakanlığı'na getirdiği Hilmi Güler, Erdoğan'ın danışmanı; İGDAŞ eski murahhas azası ve aynı kurumun sanığı... Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan'ın İDO Genel Müdürü... Gerisini artık siz düşünün.

Tayyip Erdoğan Sayıştay gibi konuşuyor


SAYIŞTAY'ın muhafazakár yapısı çok eskilere dayanıyor. Sayıştay'ın geçen dönemki başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Vecdi Gönül; şimdi Milli Savunma Bakanı...

Geçmişte RP ve FP'li belediyeler, Sayıştay'ın vizelerinden hep geçer not aldılar. Bu söylediğimiz çok önemli bir nottur.

Sayıştay, 2001 Aralık ayında yeni İhale Yasası çıkarken 22 maddelik bir rapor hazırladı; 13 madde halinde tasarıyı yerden yere vurdu. ‘‘Tasarı, şaibelere, fesata, olumsuzluklara karşı açık hükümler; mevcut yasadan daha geri ve olumsuz düzenlemeler içermektedir.’’

Erdoğan da bugün bunlara benzer şeyler söylemektedir. Melih Gökçek de ‘‘Bu tasarı ile müteahhitler bir araya gelip Türkiye'yi soyacaklar’’ demektedir.

Sayıştay'ın o günkü eleştirilerini dikkate almadan bu yasayı çıkardıklarına göre, MHP'li eski Bayındırlık Bakanları Koray Aydın ile Prof. Abdülkadir Akcan'ın söyleyecekleri bir şeyin olması lazım değil mi?

Bakan: Eski ihaleci


BAYINDIRLIK Bakanı, Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen kimdir?

- Müteahhittir... Yakınları, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin KİPTAŞ'ı olmak üzere Kayseri ve İç Anadolu'daki RP/FP'li belediyelerden büyük toplu konut ve altyapı işleri almıştır. Ayrıca Ergezen'in, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İGDAŞ'tan fahiş fiyatla ihale alan Demars şirketiyle ilişkili olduğu mahkeme tarafından kanıtlanmış; CHP İstanbul eski İl Başkanı Mehmet Bölük bunları ‘‘FP'nin İstanbul'un Asalakları; BİT'ler’’ kitabında ayrıntısıyla yazmıştır.

Komisyon başkanı: Sanık


- İhale Yasası'nı uygulama başlamadan değiştirmek isteyen AKP'nin Meclis'teki Bayındırlık Komisyonu Başkanı kimdir?

- Kayseri Milletvekili Adem Baştürk.

- Baştürk kimdir?

- Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda Genel Sekreteri'dir. 'İhaleye fesat karıştırmak' suçu da dahil olmak üzere Erdoğan'la birlikte 5 ayrı yolsuzluk davasından yargılanmaktadır. Seçilerek dokunulmazlık zırhına bürün(dürül)müştür.
Yazarın Tüm Yazıları