GeriYenidoğan Yeni doğan bebek haftada 2-3 kere yıkanmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni doğan bebek haftada 2-3 kere yıkanmalı

Yeni doğan bebek haftada 2-3 kere yıkanmalı

Yenidoğan cilt bakımını yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar...

Yeni doğan bebeğin cilt bakımını yaparken utulmaması gereken en önemli nokta, bebek cildinin erişkin cildinden kat kat daha hassas olduğudur. Yard. Doç. Dr. Zerrin Çiğdem, yenidoğan cilt bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Yenidoğan cildi, yetişkin cildine göre daha ince ve daha hassastır. Ter bezleri gelişmemiştir ve terleme yetersizdir. Bunun sonucunda cilt kolayca kurur ve koruyucu fonksiyonu kaybolur. Doğumda cilt pH’ı alkalidir (6.4-6.8), yaklaşık 4 gün sonra aside (4.9-5.00) döner. Cilt pH’ı ilk günlerde asidik olmadığı için enfeksiyonlara eğilim artar.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Yenidoğan döneminde dikkatli ve uygun bir cilt bakımı cilt ile ilgili riskleri en aza indirir. Yenidoğanın cildinde gerek temizleyici, gerekse koruyucu amaçla kullanılacak olan ürünlerin irritan olmaması, paraben, alkol, parfüm, SLS (Sodyum Lauryl Sülfat), SLES (Sodyum Laureth Sülfat) ve boya içermemesine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yenidoğan banyosunun önemi

Yenidoğan banyosundaki amaç, ölü deri maddelerinin çıkarılması ve cildin gözlemlenmesidir. Eğer uygun şekilde yapılmaz ise yenidoğanda fizyolojik ve davranışsal sorunlara neden olabilir.

Öneriler

  • Cilt pH’ının etkisini ve cilt hassasiyet riskini azaltmak için pH’ı 7 (nötr pH ) olan, boya, parfüm, irritan özelliğinden dolayı SLS ve kansorejen özelliğinden dolayı SLES içermeyen şampuan kullanılmalıdır. Banyo sıklığı haftada 2-3 kez olmalıdır.
  • Pişik oluşumunu önlemek için, bez bölgesi kuru tutulmalı ve bölgenin cilt pH’ının asidik olması sağlanmalıdır.
  • Cilt kuru tutularak irritasyon ve pH değişiklikleri en aza indirilmelidir. Bunun için alt temizliği saflaştırılmış su ve doğal pamuk ile ya da yeni doğan bebekler için özel olarak geliştirilmiş irritan olmayan, paraben, alkol, boya, parfüm ve sentetik lif içermeyen ıslak pamuk mendil ile temizlenmelidir.
  • Yenidoğanda cilt temizliği ve bakımı amacıyla kullanılacak ürünlerin seçiminde ürün adının “yenidoğan için” olmasından çok içeriğinin incelenmesi son derece önemlidir.  

False