GeriPratik Bilgiler Yangın Tüpü Nedir Ve Nasıl Kullanılır? Yangın Tüpü Kullanımı, Çeşitleri Ve Talimatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yangın Tüpü Nedir Ve Nasıl Kullanılır? Yangın Tüpü Kullanımı, Çeşitleri Ve Talimatları

Yangın Tüpü Nedir Ve Nasıl Kullanılır? Yangın Tüpü Kullanımı, Çeşitleri Ve Talimatları

Yangınlarda ilk müdahalenin yapılmasında ve yangının etkisinin azaltılması için yangın tüpü kullanılır. Yangın tüpü, yangının etkisinin azaltılmasını ve büyük felaketlere izin verilmemesini sağlayan bir araçtır. Yangınlarda ilk müdahale olarak en sık kullanılan araçlardan birisi olan yangın tüpü, az maliyetli olması ve pratik bir kullanıma sahip olması nedeni ile tercih ediliyor. Yangın tüpü nedir ve nasıl kullanılır sizler için derledik.

İş yerlerinde, evlerde ve araçlarda meydana gelen yangınlara hemen müdahale etmek, yaşanacak pek çok önemli felaketin önüne geçer. Yangınlarda en sık kullanılan geleneksel yöntemlerden biri de yangın tüpü ile müdahaledir.

Yangın Tüpü Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Yangın tüpü, iş yerinde, evde ve araçlarda meydana gelen yangının büyümesini ve daha büyük felaketler yol açmasını önlemek için kullanılan pratik ve kolay bir söndürme aracıdır. Yangın tüpünün doğru bir şekilde kullanılması için şu adımları takip etmek gerekir;

Yangın söndürme tüpü, yangın yerine getirilir ve rüzgar arkaya doğru alınır.

Ateşe olabildiğince yaklaşılması gerekir. Tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkarılır veya karbondioksit tüpünün valfi de sola doğru çevrilir.

Tetiğe de sonuna kadar basılır.

Çıkan toz ya da gazı yangının bulunduğu yere doğru bir püskürtme işlemi yapılır.

Yangın ön taraftan başlanarak arkaya doğru söndürülür.

Yangının söndüğünden tam olarak emin olmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekir.

Tozlu cihazlar da toz bitene kadar kolaylıkla boşaltılır.

Bu adımlar sırası ile izlenerek yangınlar çok daha etkili ve kolay bir şekilde söndürülür. Ama yangının büyüklüğüne göre her durumda kesinlikle itfaiyenin aranması ve çağrılması gerekir.

Yangın Tüpü Çeşitleri ve Talimatları

Yangınlar; A, B ve C tipi şeklinde farklı kategorilere ayrılır. Yangınların farklı nedenlerle çıkması ise, onlara müdahalelerin de çeşitlenmesini sağlar. Yangın tüplerinin üzerinde yer alan etiketlerde, farklı harflerin bulunması da bu nedenden kaynaklanır. Bu harfler ise, hangi ürünün hangi yangın tipine müdahale için kullanılması gerektiğini gösterir. A tipi yangın, katı halde bulunan cisimlerin yol açtığı yangınlara verilen bir isimdir. B tipi yangın ise, sıvı maddeden kaynaklanan yangınlara denir.

Petrol ya da alkol nedeni ile meydana gelen çıkan yangınlar da bu sınıfa dahildir. C sınıfı yangınlar, gaz halinde bulunan maddelerin neden olduğu verdiği yangınları tanımlamak için kullanılan isimdir. Doğal gaz nedeni ile meydana gelen yangınları da bu sınıfa dahil edebiliriz. Yangın tipleri ise; D, E, F ya da G gibi daha pek çok nedene bağlı olarak sınıflandırılabilir. Ama en genel kategorilerde; A, B ve C olarak üç gruba ayrılır.

Yangınların farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmesi, bu alandaki ürün çeşitliliğini de beraberinde getirir. Bu nedenle de, farklı yangın türlerinde kullanılmak için yangın tüpü çeşitleri üretildi. Bu yangın tüplerinin hepsi hayati bir öneme sahip olduğu için güvenilir firmalar aracılığı ile satın alınması gerekir.

Yangın Tüpü Kullanma Talimatı

Yangın söndürme tüpü satın alınan kişiler olası yangınlarda nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili olarak yangın tüpü kullanma talimatı kısmını okumaları da gerekir. Bu talimatlara uygun bir şekilde hareket eden kişilerin çok verimli ve profesyonel bir şekilde yangınları söndürecekleri de bilinir.

Yangın söndürme tüpleri de kendi içinde bazı farklılıklara sahiptir. Sulu, tozlu ve gazlı bir şekilde çeşitlere ayrılan yangın söndürme tüplerinin çok daha iyi bir şekilde kullanılarak yangınların söndürülmesi için kesinlikle yangın söndürme talimatına da dikkatli bir şekilde uyulması gerekir. Aynı zamanda yangın tüpünün bakım ve onarımlarının yapılması da çok önemlidir.

 

False