GeriEtkinlikler Pınar Tezcan: "Benim için önce kızım geliyor..."
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pınar Tezcan: "Benim için önce kızım geliyor..."

Pınar Tezcan: "Benim için önce kızım geliyor..."

bebek, çocuk, hamilelik, doğum, gebelik, bebişler.com, anne ve çocuğa dair herşey Bebisler.com'da

Pınar Tezcan ile annelik üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. Tatlı kızı Derin'in gelişimi, uyku ve beslenme düzeniyle ilgili konuştuk. Derin'in onun hayatına neler kattığından bahsettik. İşte Pınar Hanım ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimiz...

İsme karar vermek çok zor bir süreçtir. Siz nasıl karar verdiniz "Derin" ismine?
Hamilelik süresince bir sürü isim düşündüm aslında son ana kadar Mercan koymayı düşünüyordum. 6.5 aylık hamileyken Maldivlere gitmiştik ve mercanların güzelliğinden çok etkilenmiştim. Farklı bir isim olsun istedim. Derin de her zaman çok beğendiğim anlamlı bir isimdir. Doğumdan bir hafta önce Derin olmasına karar verdim. Bu ismin kızıma çok yakıştığını düşünüyorum.

Kızınız şu anda kaç aylık?

Derin 30 Ocak 2010 doğumlu.

Derin nasıl bir bebek?

Derin çok hareketli ve mutlu bir bebek. Huysuz ya da yaramaz bir çocuk değil...

Merak eden annelerimiz için biraz da beslenmeden bahsedelim... Pınar Hanım emzirmeyle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı? Ne zamana kadar kızınızı anne sütü ile beslediniz?

Derinim'i doğumundan altı aylık olana kadar sadece anne sütüyle besledim. Tabi ki şanslı anneler sınıfına giriyorum. Altı aydan sonra ek gıdalara başladık. Hala akşamları emziriyorum. Sütü olan her anne mutlaka altı ay sadece anne sütü vermeli. Bebeklere su verenler oluyor, bu çok yanlış bir inanış zaten anne sütünün çoğu sudan oluşuyor. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler daha sağlıklı oluyorlar ve hastalıklardan korunuyorlar.

Emzirirken siz nasıl beslendiniz? Emziren annelere tavsiyeleriniz var mı?

Emzirme döneminde bol su ve sebze tükettim. Zaten bunlar yeterli oluyor. Sebze, meyve balık, et ve tavuk yedim. Genelde etrafımdan duyduğum pek çok yanlış inanış var. Bol bol hamur ye, tatlı süt yapar diyenler oldu. Ama bunlar doğru değil. Gerçek olan şu ki, ne kadar bol su ve sebze tüketirseniz o kadar süt oluyor.

Şu anda nasıl besleniyor Derin? Nasıl bir beslenme programı uyguluyorsunuz?

Doktorumuz Prof. Dr. Mehmet Vural'ın yönlendirmesiyle sabah yumurta sarısı ( alerji olasılığı yüksek bir besin olduğu için beyazını vermiyoruz.) tereyağı, pekmez, ekmek ve nadir olarak da peynir yiyor. Üzerine de devam sütünü içiyor. Öğlen sebzesini sonra da ikindide meyvesini yiyor. Akşam için de köfte, tavuk, balık ve pilav ya da makarna (tüm meyve ve sebzeler mevsimine göre seçiliyor) hazırlıyoruz.

Kızınıza yaptığınız faydalı besinler içeren pratik bir tarifinizi bizimle paylaşır mısınız?

Eğer meyvesini yedirmekte zorlanırsam elmayı rendeleyip içine biraz yulaf ve süt koyuyorum. Daha sonra tarçın da ekleyip pişiriyorum. Sütünü çekerse yulaf pişinceye kadar su eklenebilir. Ocaktan alınca içine muz koyuyorum ve eziyorum. Derin, bu şekilde ılık olarak yemeği çok seviyor.

Derin'in uyku düzeni nasıl? Öğlen ve akşam uyku saatleri nasıl?

Sabahları 7.30'da kalkıyor. 10.30'da sabah uykusuna yatıyor. 3.30 uyku bozuklukları yaşadığımız saatler... Akşam da 20.00'de uyuyor.

Oyuncak seçimi de bebeğin gelişimi için çok önemli. Siz nasıl oyuncaklar seçiyorsunuz kızınız için? Ne gibi oyunlar oynuyorsunuz?

Aslında çocuklar oyuncaklarla pek oynamıyorlar. Alınıyorsa da bir iki tane olmalı. Çocuklar doyumsuz yetiştirilmemeli, sürekli bir şeyler alınırsa, her şeyden sıkılır hale gelir. İleride mutsuz bir çocuk olur. Az alınırsa ve mutlu olacağı zamanlarda verilirse kıymet bilen bir çocuk olur diye düşünüyorum. Derin artık 1 yaşında olduğu için inanılmaz bir hafızası ve gelişimi var. Her şeyi hafızasına kaydediyor. Bu yüzden öğretici oyuncaklar almaya özen gösteriyorum. Sürekli onunla konuşuyorum ve ona bir şeyler anlatıyorum. Kitaplarını okuyorum. Beraber şekillere bakıyoruz. İlgilenmiyor gibi gözükse de bir şekilde kaydediyor...

Derin'le bir gününüz nasıl geçiyor?

Derin'le vaktimizin çoğu oyun oynayarak geçiyor. Mutlaka dışarı çıkıyoruz. Havanın durumu ne olursa olsun onu dışarı çıkarıyorum. Beraber avm'lere gidiyoruz. Derin her zaman yanımda o da artık benimle beraber her yere gelmeye alıştı. Ayrıca hamileyken katıldığım bir annelik kursu vardı. Orada yedi anne ile tanıştım. Çok güzel bir arkadaş grubumuz var. Bebeklerimizin hepsi yaklaşık aynı zamanda dünyaya geldiler. Bir senedir beraberiz, her hafta mutlaka buluşuyoruz. Çocuklar için de bizim için de çok iyi oldu. Herkes her an birbirine bir konu olduğu zaman danışabiliyor...

Anne olmak hayatınıza neler kattı?

Anne olmak dünyanın en güzel duygusuymuş. İnsanı daha da olgunlaştırıyor. Hayatınızdaki öncelikler değişiyor. Kendime daha çok dikkat ediyorum çünkü bir kızım var ve hep iyi olmak ve onun yanında olmak zorundayım. Artık benim için her şeyden önce kızım geliyor...

Anne olduktan sonra çalışmaya ara verdiniz. İlerisi için projeleriniz var mı?

Doğru bir proje gelirse çalışmayı düşünüyorum.

Derin'in ilk yaş günü nasıl geçti? Nasıl bir gündü?

Derinim'in doğum gününü çok güzel kutladık. Benim için çok heyecanlı ve çok güzel bir gündü. Bütün arkadaşları geldi. Ona çok güzel bir hatıra olacak birinci yaş günü...

Derin için gelecekteki hayalleriniz neler?

Derin için şu an bir gelecek düşünemiyorum. Anımızı yaşıyoruz!

Son olarak, Bebişler annelerine bir mesajınız var mı?

Önce biz iyi olmalıyız ki çocuklarımız da iyi olsunlar... Unutmayalım ki onlar çok başarılı taklitçiler!

False