GeriPratik Bilgiler Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Demirden, Metalden, Kıyafetten, Mermerden, Fayanstan Ve Halıdan Nasıl Temizlenir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Demirden, Metalden, Kıyafetten, Mermerden, Fayanstan Ve Halıdan Nasıl Temizlenir

Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Demirden, Metalden, Kıyafetten, Mermerden, Fayanstan Ve Halıdan Nasıl Temizlenir

Su veya nem demir ile temas ettiği zaman havadaki karbondioksit ile su reaksiyona girerek karbonik asit üretmektedir. Bunun sonucunda da pas ortaya çıkmaktadır. Pas lekesini çıkarmanın en kolay yolu ise limondur. Ayrıca beyaz sirke de özellikle kıyafetler üzerinden pas lekesini yok edebilmektedir. İşte pas lekesini çıkarma yöntemleri.

Günlük hayatta pek çok eşyamız pas lekesine maruz kalabilmektedir. Parkeler, fayanslar veya metaller üzerinde sıklıkla oluşan pas lekelerini çıkaramayacağını düşüren kişiler pas lekesi nasıl çıkarılır diye araştırmalar yapmaktadır.

Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Bayanların en çok dert ettiği konulardan birisi de pas lekesidir. Pas lekeleri evlerdeki pek çok eşya üzerinde olabilmektedir. Pas lekesini çıkarmak için ilk olarak pasın tozunu güzel bir şekilde süpürmek gerekmektedir. Süpürme işleminden sonra bulaşık deterjanı ve su karıştırılıp köpüklü su ve bir bez yardımı ile silinebilir. Bunun yanında pek çok yerde satılan pas sökücü spreyler de bu anlamda yardımcıdır. Pas sökücüler pas lekelerin üzerine püskürtüldükten sonra yaklaşık 10 dakika beklenmeli ve durulanmalıdır.

Pas lekesini çıkarmak için öncelikle pas lekesinin nerede olduğuna bakmak gerekir. Pas lekeleri çoğu zaman metaller üzerinde olmaktadır. Bunun yanı sıra kıyafetlerde, evlerde mermer üzerinde veya demirler üzerinde de olabilmektedir. Bu lekeyi çıkarabilmek için uygulanacak birden fazla yöntem de bulunmaktadır.

Pas Lekesi Demirden Nasıl Temizlenir?

Demir üzerinde pas lekeleri ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Demirden pas lekesini çıkarmak için su ve pas sökücü kullanılmalıdır. Palı noktalar pas sökücü ile tamamen kaplanmalı ve bir süre bekletilmelidir. Daha sonra ise tel fırça ile ovalanmalıdır. Ovalama işlemi için bulaşık teli de kullanılabilir. Ardından temiz bir bez ile durulanmalıdır.

Pas Lekesi Metalden Nasıl Temizlenir?

Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir. Paslı alanlara bol miktarda tuz serpilmeli ve tuzla kaplı alana yarım limon içi sürülmelidir. Arada limon suyu sıkarak da yüzeye temas etmesi sağlanmalıdır.

Pas Lekesi Kıyafetten Nasıl Temizlenir?

Kumaşlar veya kıyafet üzerinden pas lekesini çıkarmak için yine limon ve su kullanılabilir. Limon içerisindeki asit pasın çözülmesine yardımcı olmaktadır. Yarım limona tuz dökerek leke üzerine bastırılmalıdır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken şey kıyafetin güneşte bekletilmesidir. Limon pas lekesine uygulandıktan sonra bir süre güneşte bekletilmeli ve kuruması sağlanmalıdır.

Pas Lekesi Mermerden Nasıl Temizlenir?

Mermer üzerindeki pas lekesini çıkartmak için asidik çözeltiler uygulanabilir. Fakat bu çözeltiler mermerleri aşındırabilmektedir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir. Bunun için amonyak mermere zarar vermeden pas lekesini çıkarabilmektedir. Bir miktar su ile hazırlanan amonyak çözeltisi kağıt veya peçete ile mermer üzerine uygulanabilir.

Pas Lekesi Fayanstan Nasıl Temizlenir?

Özellikle banyo gibi alanlarda bulunan fayanslar üzerinde pas lekeleri oluşabilmektedir. Fayans üzerinden pas lekesini çıkarmak için pas sökücüler kullanılabilir. Pas sökücü püskürtüldükten sonra yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir. Pas sökücü dışında diş macunları da kullanılabilir. Özellikle daha küçük pas lekeleri için diş macunlarını tercih edebilirsiniz.

Pas Lekesi Halıdan Nasıl Temizlenir?

Halıdan pas lekesini çıkarmak için ilk olarak mümkün olduğunca halıdaki pas kazınmalı ve çıkartılmalıdır. Daha sonra halı üzerine ağartıcı olmayan deterjanlar veya pas sökücü spreyler püskürtülmelidir. Burada diğer bir seçenekte bulaşık deterjanıdır. 1 bardak su ile 5 damla bulaşık deterjanı karıştırılmalı ve sünger yardımı ile lekeye sürülmelidir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanmalı ve halının deterjanlı yeri durulanmalıdır.

 

False