Geriİsimler Sözlüğü Miraç isminin anlamı nedir? Miraç ne demek?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Miraç isminin anlamı nedir? Miraç ne demek?

Miraç isminin anlamı nedir? Miraç  ne demek?

Miraç ismi, Arap ve Türk toplumlarında erkek çocukları için tercih edilmektedir. Sözcüğün kökeni Arapçadır. Bu sözcük anlam itibariyle yükselmek, göğe ulaşmak demektir. Miraç Hazreti Muhammed'in yaptığı Miraç yolculuğunu anlatan bir kavramdır. İşte Miraç ismine ait tüm detaylar.

Miraç, gökyüzüne yükselmek anlamıyla kullanılmaktadır. Bu yükseliş, fiziksel bir yükselme değildir. İnsanın yaptığı manevi bir yolculuktur. Miraç sözcüğü bazı yerlerde merdiven anlamını da taşımaktadır. Bunun yanı sıra manevi anlamda kazanılan ilerleme Miraç sözcüğü ile kastedilmektedir.

Miraç sözcüğü kutsal değerleri temsil etmektedir. Her insanın yaşamda sahip olduğu manevi ilerleyiş, o kimsenin kendi miracı sayılır. Bu durum bir aşama kaydetmek, mertebe atlamak anlamını içerir.

Miraç Ne Demek?

Miraç ismi, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in göğe yükselişidir. Miraç ismi Kur'an’da geçmez. Fakat Hazreti Muhammed'in göğe yükselişinden bazı ayetler bahseder. İsra Suresinin 17. ayeti Miraç olayını anlatmaktadır. Ayrıca Necm Suresinin 53. ayeti de Miraç olayına yer vermiştir. Miraç, isim olarak bu ayetlerde kullanılmasa da peygamberin yükselişi anlatılmıştır.

Miraç hadisesi, Recep Ayının 27. gecesinde gerçekleşir. Bu gece, daha sonraki dönemlerde Miraç kandili olarak kutlanmaya başlanmıştır. Miraç ismi, aynı zamanda bu kandil gecesinin de ismidir.

Miraç isminin analizinde dürüstlük, saflık ve arınma özellikleri öne çıkar. Kişinin saf ve temiz bir karakter sahibi olması, ismin temsil ettiği değerdir. Bu ismi taşıyan kimselerde sadakat, duygusallık ve sağduyulu olmak en önemli özelliklerdir.

 

False