GeriPratik Bilgiler Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Halıdan, Tişörtten, Koltuktan Ve Kıyafetten Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Halıdan, Tişörtten, Koltuktan Ve Kıyafetten Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir

Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Halıdan, Tişörtten, Koltuktan Ve Kıyafetten Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir

Çay derinlere işleyen ve çıkarması zor olan lekelerden biridir. Ancak karbonat, limonlu su, soda ve sirke gibi ürünler ile çay lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir. Beyaz renkli ürünler için de bulaşık deterjanı kullanmak tercih edilebilir. Sizin için kurumuş çay lekesini çıkarmak hakkında ayrıntıları derledik.

Kurumuş çay lekelerinde en sık uygulanan işlemlerden biri su ile durulama işlemdir. Çay lekesi üzerine soğuk su dökünüz sonrasında ise kıyafeti soğuk ile yumuşatarak ürün uygulayacak hale getiriniz. En sık tercih edilen yöntemlerden biri soğuk su ile yumuşatılan leke üzerine karbonat dökmektir. Karbonatı leke üzerine dökerek uygulama yapabilirsiniz.

Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Leke üzerine soğuk su ile müdahale ediniz. Açık renk bir ürün üzerinde leke çıkarma işlemi yapacaksanız karbonat tercih edebilirsiniz. Karbonatı bir kase içerisine dökünüz, üzerine az miktarda su ekleyiniz. Kıvamlı bir hal alana kadar karıştırınız. Sonrasında ise leke olan bölgeye macun haline getirdiğiniz karbonatı uygulayın. Eğer hassas bir alan üzerinde işlem yapacaksanız ovalama işlemini yumuşak bir şekilde gerçekleştiriniz. Eğer renkli bir alanda uygulama yapacaksanız leke çıkarıcı deterjanlar tercih edebilirsiniz. Özellikle renkli ürünler için tercih edilen leke çıkarıcı deterjanları kullanınız.

Halıdan Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir?

Halıdan kurumuş çay lekesini çıkarmak için en sık tercih edilen ürünler sirke, su ve bulaşık deterjanıdır. Temiz bir kap içerisine bir fincan beyaz sirke, sıcak su ve bulaşık deterjanı dökünüz. Sonrasında ise bu karışımın içerisine bir miktar çamaşır deterjanı ekleyebilirsiniz. Ancak çamaşır deterjanının beyazlatıcı özelliği olup, olmadığına dikkat ediniz. Ardından lekeli alana bu karışımı dökünüz. Temiz bir bez veya havlu ile lekeli alanı hafif bir şekilde ovalayın. Ardından temiz bir su ile temizleyiniz. Sonrasında ise saç kurutma makinesi ile uzaktan kurutma işlemi uygulayınız.

Tişörtten Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir?

Eğer renkli bir tişört üzerinde kurumuş çay lekesi var ise limonlu su ile temizleme uygulayabilirsiniz. Çay lekesini tişörtten çıkarmak için öncelikle tişörtü ters olarak çevirin. Ardından soğuk su ile alanı durulayın. Bir bardak içerisine limon ve su karışımı hazırlayın. Ardından temiz bir bez ile lekenin olduğu alanı siliniz. Sonrasında ise tişörtü çamaşır makinesi içerisine atarak yıkayınız.

Koltuktan Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir?

Koltuktan kurumuş çay lekesi çıkarmak için en sık kullanılan ürünlerden biri karbonattır. Bunun için bir kabın içerisine bir miktar karbonat dökünüz. Ardından az bir miktar kabın içerisine soğuk su ekleyiniz. Sonrasında macun kıvamına gelene kadar su ile karbonatı karıştırınız. Sonrasında ise bir bez ile karışımı alınız ve tampon hareketler ile leke üzerine uygulayınız. Eğer beyaz renkli bir koltuğunuz var ise çamaşır suyu kullanarak da leke çıkarma deneyebilirsiniz. Ancak çamaşır suyunu mutlaka su ile karıştırınız. Direkt doğrudan çamaşır suyunu kumaşın üzerine uygulamayınız. Eğer deri bir alanda bulunan çay lekesini temizlemek istiyorsanız beyaz bir bezi ılık su ile nemlendirin. Ardından yavaş hareketler ile çay lekesini çıkarabilirsiniz.

Kıyafetten Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Temizlenir?

Kıyafetten kurumuş çay lekesi çıkarmak için öncelikle kıyafeti dökülen alanın tam tersi olacak şekilde ters çeviriniz. Ardından soda, sirke ya da limonlu su ile kolay bir şekilde kıyafeti temizleyebilirsiniz. Uzun süre boyunca kurumuş çay lekesi için ise kıyafeti ılık bir su içerisine bırakınız. Eğer beyaz renkli bir kıyafetten kurumuş çay lekesi çıkarmak istiyorsanız öncelikle kıyafetinizi ılık bir su içerisine yatırın. Ardından kıyafet yumuşadıktan sonra üzerine bir miktar limonlu bulaşık deterjanı dökün. Parmağınız ile lekenin olduğu alanı ovalayın. Ardından az bir miktar karbonat dökerek, leke olan yeri hafifçe fırçalayın. Sonrasında soğuk su ile durulayın ve çamaşır makinesinde kıyafeti yıkayın.

 

False