Geriİsimler Sözlüğü Kebap Çeşitleri Ve İsimleri Nelerdir? En Sevilen Kebap Çeşitleri Ve Tarifleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kebap Çeşitleri Ve İsimleri Nelerdir? En Sevilen Kebap Çeşitleri Ve Tarifleri

Kebap Çeşitleri Ve İsimleri Nelerdir? En Sevilen Kebap Çeşitleri Ve Tarifleri

Kebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.

Yemek kültürü olan bireylerin ülkemizde kebap yememesi imkansızdır. Yaşamında mutlaka bir kere de olsa kebap ve çeşitlerinin tadına bakmış insanlar vardır. Hatta yurt dışından çeşitli ülkelerden ülkemizi ziyarete gelen misafirlerimiz de kebabın tadına bakmadan ülkelerine geri dönmez. Türkiye ülkesinde kebap ustaları yörelerde dikkatleri üzerine çekmektedir. Kebabın ana vatanı ülkemizde Adana ve Urfa illeri olarak bilinmektedir. 

 Kebap Çeşitlerinin İsimleri Nelerdir? 

 Kebap çeşitlerini yapan lokantalara kebapçı denmektedir. Bu kebapçılarda çeşitli kebap türleri insanlara sunulmaktadır. Elbette ki bireyler evlerinde de kebap yemeklerini yapabilmektedir. Kebap çeşitlerinin çoğunda genelde dana ve koyun eti kullanılmaktadır. 

 Kebap yemeklerinin belirli bir tarihi ve etimolojisi vardır. Geleneksel Türk mutfağındaki kebap çeşitleri ve Osmanlı mutfağındaki kebap çeşitleri olarak ayrılmaktadır. Biz ilk olarak Osmanlı mutfağındaki kebap çeşitlerini sizlere liste halinde sunduk. İşte Osmanlı mutfağında yer alan kebap çeşitleri şöyle sıralanmaktadır: 

Orman kebabı

 

Çömlek kebabı

 

Çoban kebabı

 

Çevirme kebap

 

Şiş kebabı

 

Süt kebabı

 

Hacı Osman kebabı

 

Tas kebabı

 

Kuşbaşı kebap

 

Kırma kebap

 

Koyun kebabı

 

Külbastı kebap

 

Muhzır kebabı 

Geleneksel Türk mutfağındaki kebap çeşitleri ise şöyle sıralanmaktadır: 

Adana kebap

 

Beyti kebap

 

Cağ kebabı

 

Ciğer kebabı

 

Döner kebabı

 

Çökertme kebabı

 

Patlıcan kebabı

 

Kuyu kebabı

 

Kilis kebabı

 

Kağıt kebabı

 

İskender kebap

 

Simit kebabı

 

Şiş kebabı

 

Tandır kebabı

 

Şeftali kebabı

 

Urfa kebap

 

Tokat kebap

 

Testi kebap 

En Sevilen Kebap Çeşitlerinin Tarifleri 

 Kebap çeşitlerinin en bilindik olanlarını yukarıdaki başlıkta Osmanlı mutfağı ve geleneksel Türk mutfağı olarak sunduk. En sevilen kebap çeşitleri dendiğinde elbette ki bu tercih kişinin damak zevkine ve tadına göre değişkenlik göstermektedir. 

 Yapılan araştırmalara göre en bilindik, en sevilen, en çok tüketilen kebap çeşitleri arasında Adana kebap, Urfa kebap, tas kebabı, ciğer kebabı, beyti, çökertme, patlıcan kebabı ve cağ kebabını görmekteyiz. 

 Adana kebap tarifi için yağlı kuzu eti, biber, kırmızı toz biber, tuz, domates, köy biberi ve 1,5 cm civarında olan kebap şişlerine ihtiyaç vardır. Ete diğer malzemeler eklendikten sonra köfte gibi yaklaşık 20 dakika et ovulur. Sonrasında ovulan et parçalara ayrılır. Et şişlere geçirilir ve odun ateşinde ağır olacak şekilde pişirilir. Adana kebap özel lavaşı ve garni malzemeleriyle servis edilebilir. 

 Urfa kebap tarifi için kuzu kıyma, sarımsak, biber salçası, toz kırmızı biber, pul biber ve soğana ihtiyacınız vardır. Etin zırh ile çekilmiş ve tuz ile yoğurulmuş olması gerekir. Buzdolabında da dinlenmesi gerekir. Ete diğer malzemelerde katılarak yoğurulur ve tıpkı Adana kebap gibi şişe takılarak ağır odun ateşinde pişirilir. Lavaş ve diğer malzemelerle servis edilebilir. 

 Tas kebabı tarifi için kuşbaşı ete, soğana, sivri bibere, patatese, salçaya, sarımsağa, sıcak suya, kırmızı toz bibere, tuza, kara bibere ve sıvı yağa ihtiyacınız vardır. Tas kebabı tencerede hafif sulu halde pişirilir. Yağın içine kuşbaşı etler atılarak kavrulur. Soğan ve sarımsak gibi diğer malzemelerde tencereye eklenir ve et ile yoğunlaşması beklenir. Arkasından az ölçüde hafif sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Suyunu çeken ete tekrar sıcak su eklenebilir. Et piştikten sonra tas kebabı hazırdır. 

 Ciğer kebabı tarifi için dana ciğerine, tuza, naneye, kimyona, sarımsağa, zeytin yağına, pul biberine ve kebap şişlerine ihtiyacınız vardır. Ciğer kebabı da şişte ve odun ateşinde pişirilir. Temiz olan ve orta boyda doğranmış ciğere diğer malzemeler eklenir. Sonrasında ciğerler şişe dizilir ve pişirilir. Ciğer kebabı da lavaş ve soğan ile servis edilebilir. 

 Beyti kebabı için dana kıymaya, yumurtaya, sarımsağa, soğana, galete ununa, kara bibere, tuza, pul bibere ve tere yağına ihtiyacınız vardır. Beyti kebabına bir de ayrı bir sos yapılır. Sosu için de domates rendesi, tere yağı, tuz ve kara biber yeterlidir. Soğan, sarımsak ve yumurta mutfak aletinden geçirilir. Bir yoğurma kabına un, kıyma, kara biber, pul biber, tuz ve mutfak aletinden geçirilen karışım eklenir. Karışım yoğurulur ve köfte gibi yapılır. Fırın tepsisine dizilir ve pişirilir. Yufkası tezgaha serilir. İçine tere yağı sürülür. Pişen beyti kebabı yufkanın içine dizilir ve sarılır. Rulo olacak şekilde dilimlenir. Servis tabağına eklenir. Üzerine domates sosu gezdirilir. Tabağın ortasına yoğurt koyularak baharatlarla servis edilir. 

 Çökertme kebabı için dana bonfile et, sıvı yağ, soğan, zeytin yağı, domates sosu, tere yağı, pul biber, patates ve yoğurt gereklidir. Et uzun ve ince olacak şekilde doğranır. Tencerede suyunu çekene kadar pişirilir. Yağ ve sarımsak eklenir. Bu arada patatesler kibrit şeklinde doğranır ve kızarılır. Çökertme kebabını servis edilirken servis tabağının en altına kare kare doğranmış lavaş ekmekleri konulur. Üzerine kibrit şeklinde kızartılmış patatesler eklenir. Yoğurt ve domates sosu da dökülür. Et de en üstte yer alacak şekilde servis edilir. 

 Patlıcan kebabı için dana eti, domates, patlıcan, maydonoz, zeytin yağı, tere yağı, et suyu, tuz ve kara biber gereklidir. Patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur. Yuvarlak bir şekilde doğranır. Düzenli bir biçimde dizilir. Tuz serpilir ve acısının gitmesi için bekletilir. Dana eti kuş başı doğranır. Tencereye alınır ve kavrulacak pişirilir. Patlıcanlar kızartılır ve ayrı bir yere alınır. Bir şişe domates, patlıcan ve et şeklinde dizilir. Tepsiye eklenir ve domates sosu dökülür fırında pişirilir. 

 Cağ kebabı için kuzu bud, soğan, yoğurt, lavaş ekmeği, domates, yeşil biber, tuz ve kara biber gereklidir. Kuzu bud parmak kalınlığında yaprak olarak kesilir. Kesilmiş olan et yoğurt, tuz, soğan ve kara biber ile hazırlanmış terbiyede bekletilir. Yaprak halindeki et kebap şişine takılır ve pişirilir. Domates, biber ve kuru soğan ile servis edilebilir.

False